<>

“Εκείνοι που φεύγουν”: λίγα λόγια για τον αείμνηστο π. Ιωάννη Βλάχο.

Categories: Τελευταία νέα

ΙΕΡΕΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΟΣ -ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ

     Ένας ακόμη από τους λιγοστούς του δημιουργικού παρελθόντος, κληρικός των χαρακωμάτων και της πνευματικής άθλησης, της φιλόθεης ζωής και της φιλάνθρωπης στάσης  ξεκίνησε  το ευλογημένο ταξίδι των ψυχών προσμένοντας τον τρυγητό της αιωνιότητας. Ο αείμνηστος πατηρ Ιωάννης Βλάχος επενδυμένος την διδακτική σιωπή και την μαρτυρική απλότητα ακολούθησε πιστά το Αρχαγγελικό πρόσταγμα και από χθες 22τρ.μ.-, σαν έτοιμος από καιρό, πορεύεται προς την αγάπη του χορηγού της ζωής και της αθανασίας Πανάγαθου Θεού.

  Υπηρετώντας με θυσιαστική ευθύνη και ευθυνοφόρο αγάπη με διδακτική ταπείνωση και ταπεινή αγωνία πάνω από πενήντα χρόνια, δύσκολης παρουσίας και μαρτυρικών παρεμβάσεων, το «γεώργιο»  που του εμπιστεύθηκε, διά χειρών των αειμνήστων Επισκόπων της τοπικής μας Εκκλησίας, ο Θεάνθρωπος Κύριος άφησε ανεξίτηλα τα βήματα του και αξιοπρόσεχτα τα ίχνη του περάσματός του.

     Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε την προσφορά του στις ενορίες, που με τη χάρη του Θεού κλήθηκε και διακόνησε. Προσφορά και μαρτυρία εσταυρωμένης αγάπης και ελπιδοφόρου αναστάσεως. Στάθηκε σιωπηρά και αποτελεσματικά δίπλα στον αναγκαιμένο και πολύπλευρα ταλαιπωρημένο βιοπαλαιστή. Ολοπρόθυμος και ακούραστος στις δύσκολες προκλήσεις και τις έμπονες αιτήσεις των ενοριτών του. Αλλά και στους νέους, εκεί στις μεγάλες και επικίνδυνες στιγμές των ταλανισμών τους, θα είναι παρόν.

    Ως οικογενειάρχης αποτελεί παράδειγμα ισχυρό. Πετυχημένος σύζυγος, πατέρας και παππούς.

  Με τους αδελφούς του κληρικούς τον συνέδεε αδιατάρακτος σεβασμός και αμείωτη συναντίληψη. Ιδιαίτερα με τους παλαιότερους πατέρες της ευρύτερης περιοχής είχε αναπτύξει στενό σύνδεσμο αγάπης και επικοινωνίας. Μαζευόταν, θυμάμαι, όλοι τους, οι περισσότεροι αείμνηστοι πια, και συζητούσαν αδελφικά, τίμια κα ξεκάθαρα. Ο καθένας εκταμίευε τον προβληματισμό και την ποιμαντική του αγωνία και την αποταμίευε στις καρδιές των άλλων αδελφών του ιερέων. Υπήρχε μία αδιόρατη αιμοδοσία αγάπης από όλους προς όλους. Η πολυσήμαντη αυτή εργασία ανακούφιζε και ενίσχυε σύνολη την ιερατική ομάδα.

    Δεν ήταν ο κληρικός των επιστημονικών αναζητήσεων. Σίγουρα όμως υπήρξε ο ακούραστος πνευματικός οδηγός, ο ασταμάτητος και αμόλευτος κήρυκας της εν Χριστώ αγάπης, που δημιουργεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες, κινούμενες εντός των απαραίτητων ορίων της ευπρέπειας. Ήταν ο σταθερός αχθοφόρος της ενότητας, που με την ποιμαντική του προσφορά διέσωζε την ενότητα και την συνεργατικότητα μεταξύ των συγχωριανών του.

    Άλλοτε στο ιερό μετερίζι της λειτουργικής του ευθύνης , άλλοτε στα φλογισμένα διάσελα της έμπονης κοινωνικής ή προσωπικής αγωνίας, πάντοτε όμως παρόν στις εκρηκτικές ανάγκες  και πονεμένες αναζητήσεις των ενοριτών του. Εντός των ιερών τειχών της ενορίας του και μακράν αυτών. Με τον λόγο και την ζωή του εφήρμοζε πιστά το λόγο του μάρτυρα κληρικού, ότι «ιερέας είναι η θυσία ενός ανθρώπου πλαϊ στην θυσία του Γολγοθά».

   Αυτός, ναι αυτός, υπήρξε ο π. Ιωάννης Βλάχος. Ασταμάτητος και ζωντανός ταμιευτήρας ελπίδος μέσα σε μία κοινωνία που την βασανίζει η αγριότητα της αστοχίας και του απελπισμού, και ανελέητα την δέρνει το άφιλο και το ανάδελφο. Ανύσταχτος και αγονάτιστος κομιστής της απλότητας, της καταδεκτικότητας και της καρδιακής μεγαλωσύνης, που αποτελούν τους μυστικούς και μυστηριακούς σπόρους μιας τέλεια ανθρώπινης κοινωνίας.

    Εάν επιχειρήσουμε να διαζωγραφίσουμε την όλη προσωπικότητα του αείμνηστου ιερέα π. Ιωάννου θεωρούμε πιο προσεγγίσιμη στην εκφραστική αλήθεια του γεγονότος την άποψη πως σ’ ολόκληρο το μακρύχρονο διάστημα της ιερατικής του πορείας υπήρξε ένα ακριβές πορθμείο, το οποίο αληθινά και με ασφάλεια διαπόρθμευε τους ενορίτες του από το ανταριασμένο πέλαγος της ‘άγριας και διχαστικής καθημερινότητας, στο ήρεμο λιμάνι της συναντίληψης, της συναδέλφοσης και της εν Χριστώ ενότητος. Όλα δε αυτά πληρώνοντας γενναίο το τίμημα του πνευματικού αγώνα και της  ευλογημένης αγωνίας.

 Ας ευχηθούμε, ταπεινά και ολοκάρδια η αγάπη του Θεού να έχει την μακάρια ψυχή του και η καλή του οικογένεια να δέχεται αδιάκοπα τις μυστικές του προσευχές και την παρηγοριά του Ουρανού.

 Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεράσιμος Ζαμπέλης

 Εφημέριος Ιερού Ενοριακού Ναού Ευαγγελιστρίας (Μητροπολιτικός) Λευκάδος