<>

Με την ακολουθία του Αγιασμού ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά στα σχολεία της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Categories: Τελευταία νέα

Με την επίκληση του φωτισμού του Παναγίου Πνεύματος και την ακολουθία του Αγιασμού ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 η νέα σχολική χρονιά 2013 – 2014 σε όλα τα σχολεία της περιοχής της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς της περιοχής, τέλεσε τον Αγιασμό αρχικά (ώρα 8.30 π.μ.) στο 1ο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο Νυδριού, όπου ευλόγησε και το νέο κτίριο του Νηπιαγωγείου, παρουσία του Δημάρχου Λευκάδας κ. Κων/νου Αραβανή, του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Φωτίου Σάντα, της Σχολικής Συμβούλου Δασκάλων κ. Βασιλικής Κιτσάκη, των Αντιδημάρχων κ.κ. Γαζή και Ζουριδάκη, Δημοτικών Συμβούλων, των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων, των γονέων και, βεβαίως, των μικρών μαθητών, στους οποίους απηύθυνε πατρικά λόγια και διένειμε ως ευλογία την εικόνα της Παναγίας μας.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε προς τη Νότια Λευκάδα και τέλεσε τον Αγιασμό μαζί με τους ιερείς των γύρω χωριών στο Γυμνάσιο και τις Λυκειακές Τάξεις της Βασιλικής, παρουσία του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μιλτιάδη Γκαμπρέλα. Μίλησε εν αγάπη και συμβουλευτικά στα παιδιά, διανέμοντας ωσαύτως ευλογίες, και κατόπιν επικοινώνησε με τους εκπαιδευτικούς στο γραφείο του Σχολείου, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της τοπικής μας Εκκλησίας για το πολύμοχθο έργο τους και καταθέτοντας προτάσεις συνεργασίας για το καλό των παιδιών μας.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014

Αγαπητά μου παιδιά,

Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς θα ήθελα να σας απευθύνω τις ολόθερμες πατρικές μου ευχές! Ολόψυχα σας εύχομαι η Χάρη του Θεού να σας συνοδεύει στη φετινή σας περιπλάνηση στο απέραντο πέλαγος της μόρφωσης -τόσον εσάς, τους μαθητές, όσο και τους ευλογημένους σας γονείς και τους εκλεκτούς δασκάλους σας, που ετοιμάζονται να σας συνοδέψουν σ’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι.

Εκείνοι θα έχουν μαζί τους ως πολύτιμα εφόδια την πλούσια εμπειρία της ζωής, την αγάπη και τον πόθο να μορφώσουν ψυχές χαριτωμένες, ικανές να ομορφύνουν αυτή την κοινωνία, να την εξυψώσουν, να την αγιάσουν! Εσείς θα έχετε στις αποσκευές σας τη δίψα για μάθηση, την αγάπη, τη λαχτάρα να ζήσετε σε έναν κόσμο πιο όμορφο, τέλειο!

Μπορείτε, παιδιά μου, ν’ αλλάξετε τον κόσμο εσείς, οι μικροί μαθητές! Αρχίστε από τον εαυτό σας, την οικογένειά σας, την παρέα, τη γειτονιά, το σχολείο σας! Μη συμβιβάζεστε με την αδικία! Σπείρετε την ειρήνη και την αγάπη με τα ίδια σας τα χέρια!

Ακούμε, για παράδειγμα, ότι σε κάποια σχολεία παρατηρείται το άσχημο φαινόμενο του «σχολικού εκφοβισμού». Μαθητές που νομίζουν ότι είναι δήθεν πιο «δυνατοί», πιο «έξυπνοι» κάνουν το βίο αβίωτο σε συμμαθητές τους που τυχαίνει να είναι σωματικά πιο αδύναμοι, πιο συνεσταλμένοι, να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή ή να κατάγονται από άλλη χώρα. Τους δέρνουν ίσως ή τους πληγώνουν αλλιώτικα, με τα λόγια, αφού η γλώσσα «κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει». Ελπίζω κανείς από σας να μη δεχθεί ποτέ τέτοια συμπεριφορά, αλλά ούτε και να βρεθεί στη θέση του θύτη, θέση εξίσου αξιολύπητη, αφού προδίδει αδυναμία να επικοινωνήσει ο μαθητής με τον αδελφό του· δείχνει ότι μόνος του σπρώχνεται στο περιθώριο.

 Κάντε την τάξη και το σχολείο σας ολόκληρο εστία αγάπης! Υπάρχουν στις μέρες μας οικογένειες που δύσκολα τα βγάζουν πέρα… Όσοι έχετε κάτι φαγώσιμο μαζί σας για το διάλειμμα, δοξάστε το Θεό για την ευλογία που σας δίνει –καθόλου αυτονόητη σήμερα- και, με διάκριση και αγάπη, μην ξεχνάτε το συμμαθητή που δυσκολεύεται…

Μη συμβιβαστείτε, αγαπητά μου παιδιά, με ημίμετρα, με την αμαρτία, την αδικία, το κακό! Βάλτε την αγάπη στη ζωή σας! Στηρίξτε τη στον Χριστό! Και πάνω σ’ αυτό το ακλόνητο θεμέλιο στηρίξτε την κοινωνία μας ολόκληρη! Αγωνιστείτε για να χτίσετε έναν κόσμο τέλειο, άγιο, χαριτωμένο!

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας ευχηθώ και πάλι να είναι ευλογημένη η νέα σας σχολική χρονιά και να σας πω ότι θα χαρούμε πολύ να σας συναντήσουμε μαζί με τους φίλους σας από την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου στις «Νεανικές Συντροφιές», δηλαδή στις ομάδες διαλόγου και επικοινωνίας με νέους της ηλικίας, που θα λειτουργούν στην περιοχή σας.

Ο Θεός μας πάντοτε να σας ευλογεί!

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Με πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης  Θ ε ό φ ι λ ο ς

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014

Αγαπητά μου παιδιά,

Φανταστείτε τη σχολική ζωή σαν μια συναρπαστική περιπέτεια. Σκεφτείτε ότι θέλετε να ταξιδέψετε σ’ έναν απέραντο ωκεανό. Θα χρειαστείτε ένα πλοίο αντοχής, γερό· με έμπειρους ναυτικούς σαν πλήρωμα· με ανθρώπους στο λιμάνι που θα φροντίζουν για σας και, πάνω απ’ όλα, έναν καπετάνιο συνετό που θα κατευθύνει σωστά την πορεία σας, χωρίς να κινδυνέψετε από υφάλους και σκοπέλους.

Τον ωκεανό της μόρφωσης, λοιπόν, θα τον διαπεράσετε μ’ ένα γερό σκαρί, το σχολείο σας. Οι έμπειροι ναυτικοί, οι καλοί σας δάσκαλοι, θα κοπιάσουν για να έχετε ταξίδι καλό. Στο σπίτι σας, το δικό σας λιμάνι, η ευλογημένη οικογένειά σας θα νοιάζεται για την πρόοδό σας. Μην παραλείψετε όμως να διαλέξετε για Καπετάνιο στο ταξίδι σας τον Χριστό μας! Εκείνος θα σας προφυλάξει απ’ τις παγίδες του ταξιδιού  και θα σας βοηθήσει να φτάσετε όχι στη γνώση απλώς, αλλά στη μόρφωση! Με λίγα λόγια, όχι μονάχα να μάθετε πολλές πληροφορίες, αλλά να γίνετε άνθρωποι έντιμοι, φίλοι του Θεού, με σεβασμό για τον άνθρωπο, ικανοί να κάνετε αυτή την κοινωνία τέλεια και άγια!

Κρατήστε μαζί σας σαν πυξίδα το λόγο του Θεού! Πάρτε σα μοναδικό εφόδιο στις αποσκευές σας την αγάπη, τη μόνη δύναμη που μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο! Δείξτε αγάπη μεταξύ σας! Αγάπη γι’ αυτόν που δεν μπόρεσε να έχει μαζί του φαγητό στο διάλειμμα! Αγάπη γι’ αυτόν που άλλοι συμμαθητές σας –ελπίζω όχι κι εσείς- πειράζουν ή κοροϊδεύουν!

Κάποτε, μια συνάντηση φίλων σ’ ένα εξοχικό στην Αγγλία παραλίγο να
καταλήξει σε τραγωδία. Ένα απ’ τα παιδιά του πλούσιου ιδιοκτήτη κόντεψε να πνιγεί. Ο κηπουρός άκουσε τις κραυγές, βούτηξε στο ποτάμι κι έσωσε το μικρό παιδί. Οι γονείς του, γεμάτοι ευγνωμοσύνη, ρώτησαν τον κηπουρό τι θα ήθελε για ανταμοιβή. Εκείνος δίστασε, αλλά τελικά είπε: «Θα ήθελα να μπορούσε ο γιός μου να πάει στο
πανεπιστήμιο και να γίνει γιατρός!» «Θα το φροντίσουμε», υποσχέθηκαν εκείνοι.

Ο μικρός λεγόταν Ουίνστον Τσώρτσιλ. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν είχε ήδη γίνει πρωθυπουργός της Αγγλίας, αρρώστησε σοβαρά με πνευμονία. Φώναξαν, λοιπόν, τον καλύτερο γιατρό της χώρας. Ήταν ο Δρ. Αλεξάντερ Φλέμιγκ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την πενικιλίνη και ήταν ο γιος του κηπουρού που είχε σώσει κάποτε το μικρό Ουίνστον από βέβαιο πνιγμό. Ο Τσώρτσιλ είπε: «Πολύ σπάνια τυχαίνει κάποιος να οφείλει δύο φορές τη σωτηρία του στο ίδιο πρόσωπο…»

Να θυμάστε, αγαπητά μου παιδιά, ότι ο Θεός μας επιφυλάσσει εκπλήξεις στη ζωή μας και νοιάζεται για την προκοπή μας! Φτάνει να έχουμε μάτια και αυτιά ανοιχτά για ν’ αφουγκραζόμαστε την παρουσία Του!

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας ευχηθώ να είναι ευλογημένη η νέα σας σχολική χρονιά! Να σας παροτρύνω να βρείτε χρόνο για το παιχνίδι, αυτό που διακρίνει την ηλικία σας και σας δίνει ζωή! Κι ακόμη, να σας προσκαλέσω μαζί με τους φίλους σας στις «Παιδικές Συντροφιές» που ξεκινούν και φέτος από τις 6 Οκτωβρίου στις Ενορίες της Ι. Μητροπόλεώς μας. Θα χαρούμε πολύ να σας συναντήσουμε και εκεί!

Ο Θεός μας πάντοτε να σας ευλογεί!

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Με πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης  Θ ε ό φ ι λ ο ς