<>

Οι Αγιασμοί των Σχολείων από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας.

Categories: Τελευταία νέα

Το πρωινό της Πέμπτης 11 Σεπτεμβρίου 2014 τελέσθηκαν υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου, οι καθιερωμένοι Αγιασμοί για την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2014-2015. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επισκέφθηκε με πατέρες της Ιεράς μας Μητροπόλεως το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο καθώς και το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκάδος, τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού και ευχήθηκε σε μαθητές, διδασκάλους και γονείς “καλή σχολική χρονιά, με υγεία και φώτιση”, τονίζοντας παράλληλα την τεράστια σημασία της διαπαιδαγώγησης της νεολαίας, υποχρέωση τόσο των γονιών και των διδασκόντων, όσο και της Εκκλησίας.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 – 2015

Αγαπητά μου παιδιά,

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει από σήμερα και όλοι μαζί ζητήσαμε την ευλογία του Θεού στο καινούριο αυτό ξεκίνημα. Οι καλοί σας δάσκαλοι, οι γονείς σας, εμείς –οι πνευματικοί σας πατέρες- ενώσαμε την προσευχή μας με τη δική σας και παρακαλέσαμε τον Χριστό μας να σας προστατεύει, να σας φωτίζει, να σας οδηγεί πάντα ψηλά, στις κορυφές της προόδου και της αρετής.

 

Κάποτε, σε μια μεγάλη πόλη, είχαν μια παράξενη συνήθεια: Έβρισκαν κάποιον ξένο και άγνωστο, που δε γνώριζε τις παραδόσεις του τόπου, και τον έκαναν βασιλιά. Του έδιναν όλες τις εξουσίες και τον υπηρετούσαν. Νόμιζε εκείνος ότι θα είναι για πάντα βασιλιάς, θα χαίρεται για πάντα δόξες και τιμές και θα σπαταλά αλόγιστα τα πλούτη του.

Εκείνοι όμως, στο χρόνο επάνω, ξεσηκώνονταν εναντίον του και του έπαιρναν όλα τα υπάρχοντα. Τελικά, τον έστειλαν εξόριστο σ’ ένα μεγάλο μακρινό νησί, όπου ο άνθρωπος υπέφερε από την πείνα και το κρύο, χωρίς καμιά ελπίδα σωτηρίας.

Κάποτε όμως έγινε βασιλιάς ένας πολύ φρόνιμος και συνετός άνδρας, που δεν θαμπώθηκε από τον πλούτο, τα αξιώματα και τις τιμές. Τον ένοιαζε μονάχα πώς  θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα το χρόνο της βασιλείας του. Μελετούσε, σκεφτόταν, ρωτούσε… Κι έτσι, κάποτε έμαθε την αλήθεια! Έμαθε πού θα τον εξόριζαν σε ένα χρόνο και, μυαλωμένος καθώς ήταν, έστειλε προμήθειες και θησαυρούς με έμπιστους υπηρέτες του στο νησί, για να μπορεί αργότερα να τα απολαύσει!

Αγαπητά μου παιδιά,

Με την ιστορία αυτή δεν θέλω να σας πω να γίνει άγχος και έγνοια σας μοναδική το πώς θα αποκτήσετε πλούτη και αγαθά! Κάθε άλλο! Με άλλα λόγια σας λέω αυτό που μας διδάσκει ο Σολομώντας, ο σοφός Προφήτης και Βασιλιάς: «Η αρχή για ν’ αποκτήσει ο άνθρωπος την αληθινή σοφία είναι να σέβεται τον Κύριο και η πραγματική θέληση των αγίων ανθρώπων είναι η σύνεση. Γιατί το να γνωρίζει κανείς και να ακολουθεί το νόμο του Θεού, τι είναι ωφέλιμο στη ζωή μας και τι όχι, δείχνει άνθρωπο καλό και αγαθό…»

Τώρα, παιδιά μου, χαίρεστε -σαν άλλοι βασιλιάδες- την παιδική σας ηλικία, μέσα στην αγάπη των γονιών και τη φροντίδα των δασκάλων σας. Τώρα θα αποθηκεύσετε τους θησαυρούς που θα σας φανούν πολύτιμοι αργότερα: παρέες καλές, γνώσεις ωφέλιμες, συνήθειες ευλογημένες, αρετές!

Σας εύχομαι και πάλι να είναι ευλογημένη η νέα σας σχολική χρονιά και πατρικά σας προσκαλώ στην Ενορία σας την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014, που θα αρχίσουν και φέτος οι «Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές», δηλαδή οι ευκαιρίες διαλόγου και επικοινωνίας μ’ εσάς και τους φίλους σας.

Ο Θεός μαζί σας!

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Με πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης  Θ ε ό φ ι λ ο ς

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 – 2015

Αγαπητά μου παιδιά,

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει και η σχολική σας κοινότητα (καθηγητές, γονείς και, βεβαίως, οι μαθητές), συναγμένη στο προαύλιο που από σήμερα θα αντιλαλεί και πάλι από χαρούμενες νεανικές φωνές, ζητάει την ευλογία του Θεού στην πορεία της.

Ζητάτε, παιδιά μου, ουσιαστικά την παρουσία του ίδιου του Χριστού ανάμεσά σας! Του λέτε «ἐλθέ καί σκήνωσον ἐν ἡμῖν», «μεῖνε μαζί μας», όπως ακριβώς περπάτησες με τους Μαθητές Σου στους κακοτράχαλους δρόμους της Ιουδαίας και τα ευλογημένα ακρογιάλια της Γεννησαρέτ!

Θα ασπασθείτε σε λίγο, ελεύθερα και αβίαστα, τον Τίμιο Σταυρό, το σύμβολο της άπειρης, θυσιαστικής Αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, δηλώνοντας ότι θέλετε Εκείνος να σφραγίζει τα έργα και τα λόγια σας· Εκείνος να φωτίζει τις σκέψεις και τις επιθυμίες σας.

Να είστε βέβαιοι, αγαπητά μου παιδιά, ότι ο Θεός μας ανταποκρίνεται στην προσευχή σας και έρχεται να στολίσει με την ομορφιά της παρουσίας Του τη ζωή και τον αγώνα σας, τις σπουδές και την αγωνία σας!

Ζητάει μονάχα από εμάς, μικρούς και μεγάλους, εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια στη σχέση μας μαζί Του:

  • Να μην ομολογούν άλλα τα χείλη μας και άλλα να πράττουν τα μέλη μας.
  • Να μην ντρεπόμαστε να Του δείξουμε την αγάπη μας, δοξάζοντας το Άγιο Όνομά Του και αγκαλιάζοντας τον «πλησίον» μας, τον αδελφό μας –την κάθε ένσαρκη «εικόνα» του Χριστού δηλαδή.
  • Να Τον παρακαλούμε να μας πλουτίζει όχι με γνώσεις στεγνές και ανώφελες, αλλά με τον πλούτο της αγάπης και τα κοσμήματα των αρετών που Εκείνος χαρίζει.

Σας το εύχομαι ολόψυχα, αγαπητά μου παιδιά, για να μπορέσετε να γίνετε το «αλάτι της γης», που θα νοστιμίσει και θα συντηρήσει αυτόν τον κόσμο αναλλοίωτο και υγιή. Δεν θα τον αφήσει να γίνει «σάπιος» και άχρηστος, αλλά χαριτωμένος και μεταμορφωμένος με την παρουσία του Χριστού μας.

Σας εύχομαι και πάλι να είναι ευλογημένη η νέα σας σχολική χρονιά και πατρικά σας προσκαλώ στην Ενορία σας την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014, που θα αρχίσουν και φέτος οι «Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές», δηλαδή οι ευκαιρίες διαλόγου και επικοινωνίας μ’ εσάς και τους φίλους σας.

Ο Θεός μαζί σας!

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Με πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης  Θ ε ό φ ι λ ο ς