<>

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις της μνήμης του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της πόλεως της Λευκάδος.

Categories: Τελευταία νέα

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το διήμερο της Τρίτης και Τετάρτης, 5 και 6 Δεκεμβρίου 2017 η ετήσια πανήγυρη του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικολάου πόλεως Λευκάδος.

Το απόγευμα της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου και ώρα 6:00 μ.μ. εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Οσιολογιώτατος Οικονόμος και αδερφός της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Λευκάδος π. Σιλουανός Μεταξάς, αναφερόμενος στο πρόσωπο και το έργο του εορταζομένου Αγίου Νικολάου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής,  Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, στον κατάμεστο εορτάζοντα Ι. Ενοριακό Ναό τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου. Το θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας Μητροπόλεως και εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίας των Ξένων) Λευκάδος Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αθανάσιος Κοσμάς, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα χαρίσματα του μεγάλου Ιεράρχου της Εκκλησίας μας, Αγίου Νικολάου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χειροθέτησε εις αναγνώστη τον Φώτιο Βεντούρη, ένα νέο παιδί, το οποίο βρίσκεται από μικρή ηλικία στους κόλπους της Εκκλησίας, συμμετέχοντας στα Μυστήρια και τις Νεανικές Συντροφιές της Ενορίας του Αγίου Νικολάου καθώς και στις δραστηριότητες του Κέντρου Νεότητος της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Πριν το «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τις αρτοκλασίες του Λιμενικού Σώματος της πόλεως  Λευκάδος και του Λιμενικού Σταθμού Νυδριού και χοροστάτησε στην καθιερωμένη Δοξολογία υπέρ ενισχύσεως του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού και Εμπορικού  Ναυτικού και των εν θαλάσσαις καλώς πλεόντων αδελφών μας. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Λευκάδος κ. Σπυρίδων Πολίτης, οι υπόλοιποι πολιτικοί και στρατιωτικοί φορείς της νήσου καθώς και αντιπροσωπεία από την Αεροπορική Βάση του Ακτίου. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου και των μελών του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού, απένημε τιμητική πλακέτα στη σύζυγο του αείμνηστου Χρήστου Κουτσολιάκου, επιτρόπου του εορτάζοντος Ιερού Ναού επι σειρά ετών.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του Ι. Ενοριακού Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Αναστάσιο Μεσσήνη και το εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως καθώς και τον κλήρο και τον λαό της Λευκάδας για την συμμετοχή τους στις εορταστικές εκδηλώσεις της μνήμης του Αγίου Νικολάου και μοίρασε το αντίδωρο στο ευσεβές εκκλησίασμα. Ακολούθησε κέρασμα για όλους στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ναού.