<>

Οι τελευταίες κατασκηνωτικές περίοδοι στην Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης.

Categories: Τελευταία νέα

Με το τελευταίο επταήμερο, για τα αγόρια Γυμνασίου – Λυκείου αυτή τη φορά, και δυο ολιγοήμερες περιόδους για τα μεγαλύτερα παιδιά ολοκληρώθηκε για φέτος η λειτουργία των Εκκλησιαστικών Μαθητικών Κατασκηνώσεων της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης «Η Φανερωμένη».

Τα αγόρια Γυμνασίου –  Λυκείου ξεκίνησαν την κατασκηνωτική τους περιπέτεια τη Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014 και για μια ολόκληρη εβδομάδα, μέχρι τη Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014 αποκόμισαν μηνύματα και βιώματα που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στις καρδιές τους.

Τον αγιασμό τέλεσε στην έναρξη της περιόδου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος, πλαισιούμενος από κληρικούς της Ι. Μητροπόλεώς μας. Αρχηγός της περιόδου ήταν και φέτος ο θεολόγος κ. Άγγελος Γκούνης και υπεύθυνος ιερέας ο π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, ενώ στο μαγειρείο διακόνησαν εθελοντικά ο π. Σπυρίδων Δρέττας, ο π. Σπυρίδων Μπούρης και ο π. Δημήτριος Φυτσιλής. Συμμετείχαν συνολικά έξι ομαδάρχες και ογδόντα πέντε κατασκηνωτές, αριθμός ρεκόρ στα χρονικά της Κατασκήνωσης, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια της 4ης ΜΣΕΠ, που μας χρησιδάνεισε σκηνή εκστρατείας για το σκοπό αυτό.

Οι κατασκηνωτικές ημέρες, γεμάτες εμπειρίες και δραστηριότητες μοναδικές, κύλησαν γρήγορα. Στη διάρκειά τους, τα παιδιά:

 • Συμμετείχαν ενεργά και ουσιαστικά τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας (αγιασμός στην αρχή της περιόδου και την 1η του μηνός, παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, εσπερινός του Σαββάτου, εξομολόγηση, Θ. Λειτουργία, προσκύνημα στην Ι. Μονή Φανερωμένης)
 • Έμαθαν να προσεύχονται και να ψάλλουν το Δημιουργό και Θεό μας, την Παναγία και τους Αγίους μας
 • Γνώρισαν, ως φωτεινούς οδοδείκτες για τη ζωή τους, Αγίους που διέλαμψαν στο νοητό στερέωμα της Εκκλησίας μας στη διάρκεια του 20ού αι.
 • Γνώρισαν και επικοινώνησαν με τους πνευματικούς πατέρες τους, τον Επίσκοπο δηλαδή και τους ιερείς μας
 • Έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς γύρω από την πίστη, τη ζωή και την παράδοση της Εκκλησίας μας τόσο στα αγιογραφικά αναγνώσματα, όσο και σε μεταμεσονύκτιες ευκαιρίες διαλόγου
 • Χάρηκαν την ομαδική ζωή και την κοινή διαβίωση
 • Έπαιξαν νυχτερινά παιχνίδια περιπέτειας στο δάσος
 • Κολύμπησαν στα Πευκούλια, στον Αη-Γιάννη, στο Κρυονέρι
 • Οργάνωσαν βραδινό μπάνιο με δραστηριότητες στην αμμουδιά
 • Παρακολούθησαν παράσταση “blacktheatre” («μαύρου θεάτρου») από στελέχη των Κατασκηνώσεων της Ι. Μ. Φλωρίνης που μας επισκέφθηκαν
 • Συμμετείχαν σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή του Prisma 95.1 FM, αφιερωμένη στην Κατασκήνωσή μας
 • Έλαβαν μέρος σε πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, με allstargamesστο τέλος, σε ατομικά πρωταθλήματα, αλλά και στα “Kid’sathletics” (με την υποστήριξη του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας)
 • Διαγωνίσθηκαν σε ατομικά πρωταθλήματα, στη δημιουργία σημαίας και ύμνου για την ομάδα τους, στην κατασκηνωτική εκδοχή του “CelebrityGameNight” και στο «παιχνίδι των σταθμών»
 • Συμμετείχαν σε βιωματικό πρόγραμμα του Κέντρου Πρόληψης Ν. Λευκάδας «Δίαυλος»
 • Μια δεκαμελής ομάδα «γενναίων» εθελοντών πήγε μέχρι την περιοχή του Σπανοχωρίου, σε μια σπηλιά διαμορφωμένη σε εκκλησάκι του Αγ. Στεφάνου, το ευπρέπισε και τέλεσε τη Θ. Λειτουργία, για την εορτή της ανακομιδής του λειψάνου του Αγίου.
 • Ετοίμασαν εκπλήξεις (γλυκές και μουσικές) για τον αρχηγό της κατασκήνωσης, κ. Άγγελο Γκούνη, που διακονεί 15 χρόνια τώρα τους νεαρούς κατασκηνωτές, προσφέροντας πολύτιμη ωφέλεια πνευματική και ψυχαγωγία ουσιαστική στα νιάτα της τοπικής μας Εκκλησίας

Κάθε στιγμή του κατασκηνωτικού προγράμματος είναι μια αλησμόνητη εμπειρία για όλους!

Ακολούθησε ένα τριήμερο (4-7/8/2014) για μια 15μελή ομάδα φοιτητών και μαθητών Λυκείου που διακόνησαν ιδιαίτερα στην Κατασκήνωση, με την ευθύνη του κ. Άγγελου Γκούνη, του π. Γερασίμου Ζαμπέλη και του π. Ιωαννικίου Ζαμπέλη. Το τριήμερο αυτό είχε χαρακτήρα «πνευματικής αναψυχής», αφού περιελάμβανε ευκαιρίες λειτουργικής ζωής, διαλόγου, ψυχαγωγικές δράσεις και προσκυνηματικές εξορμήσεις σε μοναστήρια και ναούς του νησιού μας (Ι. Μονές Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι και Αγ. Νικολάου στην Ιρά, Ι. Ν. Αγ. Νικήτα και Παντοκράτορος στον Κάβαλο).

Στις 7 και 8 Αυγούστου 2014 μια ισάριθμη ομάδα φοιτητριών και τελειοφοίτων Λυκείου είχε αντίστοιχη ευκαιρία πνευματικής οικοδομής στο χώρο των Κατασκηνώσεων, με την ευθύνη της φιλολόγου κ. Μελπομένης Παπουτσή – Χαλκιά.

Ο απολογισμός, λοιπόν, και της φετινής λειτουργίας των Κατασκηνώσεών μας κρίνεται θετικός, αφού περίπου τριακόσια παιδιά και πενήντα στελέχη είχαν την ευκαιρία να ζήσουν πιο κοντά στο Χριστό και να αντλήσουν δύναμη και εφόδια πνευματικά για το ταξίδι της ζωής τους.

Από τις 18 ως τις 24 Αυγούστου 2014 τα παιδιά του Δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την «Κατασκήνωση στην Πόλη». Οι γονείς στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν τη δική τους ημέρα στην Κατασκήνωση. Μικροί και μεγάλοι όμως θα μπορέσουν να έχουν και πάλι τις αντίστοιχες πνευματικές ευκαιρίες με το ξεκίνημα του νέου κατηχητικού έτους.