<>

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Πανηγύρεως της Ιεράς Μονής Γενεσίου Θεοτόκου Καθαρών Ιθάκης.

Categories: Τελευταία νέα

Mε κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά του κωρονοϊού COVID-19 πανηγύρισε και φέτος η Ιερά Μονή Παναγίας Καθαρών της Ιθάκης την Θεομητορική εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ευλαβείς πιστοί από κάθε γωνιά της γης βρέθηκαν στην πολιούχο του νησιού, για να προσκυνήσουν, να δεηθούν και να λάβουν την χάρη και την ευλογία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, της επονομαζομένης «Καθαριώτισσας». Το μεσημέρι της Τρίτης, 7 Σεπτεμβρίου 2021 μετέβει στο νησί της Ιθάκης ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος, συνοδευόμενος από τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Ζαβιτσάνο, εφημέριο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Αθανασίου Απολπαίνης και Διευθυντή του Γηροκομείου Λευκάδος, τον Αιδεσιμ. Πρεσβύτερο π. Δημήτριο Χριστόπουλο, εφημέριο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου Λευκάδος και τον ευλαβέστατο διάκονο π. Σεραφείμ Περγάρη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 7:15 μ.μ. εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος  του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, με την συμμετοχή των κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Πρίν το πέρας της Πανηγυρικής Ιεράς Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αμέσως μετά έλαβε χώρα η Ακολουθία της Λιτής όπου κι ευλογήθηκαν οι άρτοι. Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού και ώρα 10.00 μ.μ. εψάλη η Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας τελέσθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου, πλαισιωμένου από τους κληρικούς της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Tο θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Ζαβιτσάνος αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο εορτολογικό γεγονός του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Τις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της Μονής τίμησαν με την παρουσία τους οι πολιτικές αρχές και τα Σώματα Ασφαλείας της Ιθάκης ενώ το ιερό αναλόγιο πλαισίωσαν οι εκ Πατρών Ιεροψάλτες κ. Σπυρίδων Σκιαδαρέσης και κ. Σπυρίδων Κασπίρης καθώς και ιεροψάλτες και αναγνώστες της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Ξεχωριστή ήταν επίσης η παρουσία της Φιλαρμονικής της νήσου και του Χορευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου ¨Χαρίλαος Τσιγόνιας¨.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εκπροσώπους των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και συνεχάρει τόσο τον άξιο και ακούραστο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Καθαρών Ιθάκης Πανοσ. Αρχιμ. π. Σεβαστιανό Μόσχο και τους συνεργάτες του για την άψογη διοργάνωση και ομαλή διεξαγωγή της Ιεράς Πανηγύρεως όσο και τα ιερά αναλόγια. Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα προς όλους. Λίγο αργότερα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσέφερε διάφορες ευλογίες στις κυρίες που διηκόνησαν την Ιερά Μονή κατά την διάρκεια των διήμερων εορταστικών εκδηλώσεων.