<>

Ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις της ανάμνησης της παρόδου του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου στην ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή στην Ιρά Αθανίου.

Categories: Τελευταία νέα

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό ολοκληρώθηκαν και φέτος οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής Αγίου Νικολάου Ιράς Αθανίου, με την ευκαιρία της ανάμνησης της παρόδου του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τη νήσο της Λευκάδας.

Το απόγευμα της Πέμπτης, 9 Μαΐου 2018, και ώρα 6.30 μ.μ. εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Το θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τιμή που οφείλουμε να δείχνουμε στα ιερά λείψανα του Αγίου, τμήμα των οποίων φυλάσσονται μόνιμα πλέον στην Ιερά Μονή και στην ιδιαίτερη ευλογία που αντλούμε από την προσκύνησή τους.

Από νωρίς το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, πλήθος ευλαβών προσκυνητών, από όλο το νησί και όχι μόνο, κατέκλυσε τους χώρους της Ιεράς Μονής. Στο Καθολικό τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου, με την συμμετοχή κληρικών από όλη τη νήσο, φιλοξενούμενων κληρικών καθώς και την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος Ασπρογέρακας, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Λευκάδος. Ο π. Νικηφόρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον βίο του Αγίου Νικολάου και τη σημασία της ορατής παρουσίας του στην Ι. Μονή και κατ’ επέκταση σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια. Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της Ακολουθίας του Όρθρου ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης μας εις ένδειξη αγάπης προς την αδελφότητα της Ιεράς Μονής εγκαινίασε ένα σετ Αγίων Σκευών (Άγιο Δισκάριο και Άγιο Ποτήριο) το οποίο και προσέφερε εις μνήμη του κατά σάρκα πατρός του Θεοδώρου Μανωλάτου.

Μετά την απόλυση της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του εορταζομένου Αγίου πέριξ της Ι. Μονής και στη συνέχεια η ευλόγηση των άρτων υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχηθεί σε όλους έτη πολλά κι ευλογημένα δια πρεσβειών του Αγίου Νικολάου. Με την σειρά της η Ηγουμένη, Γερόντισσα Αντωνία ευχαρίστησε προσωπικά τον Σεβασμιώτατο καθώς επίσης τον κλήρο, τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και τον ευσεβή λαό για την παρουσία τους και την έμπρακτη και υλική συμπαράσταση προς την ιστορική Ι. Μονή. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας η αδελφότητα προσέφερε σε όλους τους προσκυνητές μοναστηριακό κέρασμα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας και ώρα 6.00 μ.μ. εψάλλη η Ιερά Παράκληση του Αγίου και στη συνέχεια το Κτητορικό Μνημόσυνο των αοιδίμων αδελφών, ευεργετών και δωρητών της Ι. Μονής.