<>

Ο καθηγούμενος της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στην Ι. Μητρόπολή μας.

Categories: Τελευταία νέα

Ένα τριήμερο κατάφορτης πνευματικής και γενικότερα ιεραποστολικής μαρτυρίας∙ φιλόθεης διακονίας, εκκλησιαστικής διδαχής και φιλάνθρωπης προσφοράς έζησε πρόσφατα ο λαός της τοπικής Εκκλησίας της Λευκάδας με την παρουσία και τον παρεμβατικό λόγο του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς και Σεβασμίας Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

   Ο σεβαστός γέροντας π. Εφραίμ έφθασε στην Λευκάδα, προσκεκλημένος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, το Σάββατο 15 Νοεμβρίου και αμέσως, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο και κληρικούς μας επισκέφθηκε για προσκύνημα της Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ιράς, η οποία βρίσκεται στο δυτικό ακροσύνορο της Λευκάδας. Εκεί, τον υποδέχθηκε η νεοσύστατη αδελφότητα των μοναζουσών και αμέσως εψάλλει Εσπερινός. Μετά το πέρας της Ακολουθίας όλοι οι παρευρισκόμενοι κάθησαν στην μοναστηριακή τράπεζα, που παρέθεσε η Ηγουμένη της Ι. Μονής Αντωνία.

Το πρωί της Κυριακής 16 Νοεμβρίου ο π. Εφραίμ έλαβε μέρος στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης.Με σύντομο λόγο χαιρέτησε την παρουσία του Καθηγουμένου της Αγιορείτικης Μονής Βατοπαιδίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος, διερμηνέυοντας τα αισθήματα του ευσεβούς λαού του νησιού μας. Τόνισε ιδιαίτερα πως ο Γέροντας Εφραίμ και η Μονή του είναι οι μεγάλοι, σταθεροί και αφανείς χορηγοί υλικών αγαθών, τόσο στο Γηροκομείο όσο και το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Ο γέροντας Εφραίμ μετέφερε στο πλήθος των προσκυνητών με απλό και πειστικό τρόπο τόσον την αλήθεια του Ι. Ευαγγελίου, όσον και την σταυροαναστάσιμη αύρα των μοναστών της Αθωνικής Πολιτείας.O Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης π. Νικηφόρος καλωσόρισε τον γέροντα Εφραίμ στην Ι. Μονή και τον ευχαρίστησε για την υλική συμβολή σου στην αποπεράτωση των εργασιών της κεραμοσκεπής του καθολικού.Μετά το πέρας της Κυριακάτικης Θ. Λειτουργίας προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Ι. Μονής. Αμέσως, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο και άλλους κληρικούς μας, ο π. Εφραίμ πορεύθηκε ως ταπεινός προσκυνητής προς τις άλλες δύο Ιερές Μονές της Μητροπόλεώς μας, την Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Λιβάδι της Καρυάς και το Ι. Ησυχαστήριο των Αγίων Πατέρων Νικιάνας.

    Το απόγευμα της Κυριακής ο Γέρων Εφραίμ πραγματοποίησε την προγραμματισμένη ομιλία του στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων», με θέμα «Αγιορείτικες εμπειρίες». Κατά την διάρκεια της ομιλίας ο κόσμος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκίνηση παρακολουθούσε τον εκλεκτό ομιλητή, ενώ στο τέλος πολλοί έθεσαν διάφορα ερωτήματα και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος.

  Το βράδυ προς τιμήν του γέροντος Εφραίμ, της συνοδείας του, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και άλλων κληρικών μας, μοναχών και λαϊκών, ο προϊστάμενος του Ιερού Ενοριακού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίας των Ξένων) της πόλεως της Λευκάδος αιδεσιμολ. πρωτ. Αθανάσιος Κοσμάς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, παρέθεσαν αβραμιαία τράπεζα στην αίθουσα του πνευματικού ενοριακού κέντρου.

Το πρωινό της επομένης, Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, ο γέροντας τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της πόλεως. Εν συνεχεία συμμετείχε στην 33η  Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Ι. Μητροπόλεώς μας. Αποτέλεσε τον κεντρικό ομιλητή της Συνάξεως, με θέμα «Η ευλάβεια του ιερέως». Ο σεβαστός ομιλητής, με ευθύ λόγο, αγιογραφική τεκμηρίωση και πατερικό προβληματισμό ανέπτυξε το επίκαιρο και σημαντικό θέμα. Ενώ στο τέλος δέχθηκε και απήντησε πάνω σε πολυποίκιλες ερωτήσεις των ιερέων μας.

  Το μεσημέρι παρακάθησε, με τον Σεβασμιώτατο, κληρικούς και λαϊκούς, σε τράπεζα που ετοίμασαν οι κυρίες του Γηροκομείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, υπό την ευθύνη του διευθυντού του ιδρύματος αιδεσιμ. πρεσβ. Παναγιώτου Ζαβιτσάνου. Μετά το πέρας της μεσημεριανής τράπεζας αναχώρησε για το Άγιον Όρος.

  Κατά την τριήμερη παραμονή του π. Εφραίμ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος, ο οποίος συνόδευε τον γέροντα στην προσκυνηματική αυτή περιήγηση, με φιλάδελφες προσλαλιές διερμήνευε προς κάθε κατεύθυνση την χαρά της τοπικής εκκλησίας για την παρουσία του σεβαστού φιλοξενούμενου στο νησί. Επιβράβευσε δέ την φιλάνθρωπη προσφορά του στο Γηροκομείο και το Φιλόπτωχο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, προσφέροντας στον ίδιο εγχάρακτη περγαμηνή καρδιακών ευχαριστιών και στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους ένα Ιερό Ευαγγέλιο, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και εν Χριστώ αγάπης.