<>

Ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και η Ακολουθία διασαλευθείσης Αγίας Τραπέζης στην Ιερά Μονή Κόκκινης Εκκλησιάς Πλατυστόμων Λευκάδος.

Categories: Τελευταία νέα

Σε κλίμα πνευματικής χαράς και σύμφωνα με την τάξη και το μοναστηριακό τυπικό που ορίζει η Αγία μας Εκκλησία, εψάλη το απόγευμα της Κυριακής, 12 Απριλίου 2020 στο ανακαινισμένο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Κόκκινης Εκκλησίας ) Πλατυστόμων Λευκάδος ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου πλαισιωμένου από κληρικούς της Ιεράς μας Μητροπόλεως καθώς και φιλοξενούμενους κληρικούς . Κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την κατανυκτική Ακολουθία επί τη διασαλεύση της Αγίας Τραπέζης ενώ στη συνέχεια σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή η οποία κατευθύνθηκε στο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής όπου και έψάλη επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων πατέρων και αδελφών της. Πριν το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού ευλογήθηκαν οι άρτοι υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες το παρόν έδωσαν ο Βουλευτής Λευκάδος κ. Καββαδάς Αθανάσιος, ο Δήμαρχος Λευκάδος κ. Καλός Χαράλαμπος, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδος κ. Κτενάς Ανδρέας και πλήθος κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι και προσήλθαν με χαρά, παρακολουθώντας με ξεχωριστή ευλάβεια και υποδειγματικό τρόπο τα τελούμενα, θαυμάζοντας παράλληλα τα έργα ανακαίνισης της Ιεράς Μονής, η οποία και αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με την θρησκευτική ιστορία της Λευκάδας.

Προ της απολύσεως του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού το λόγο έλαβε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος Ασπρογέρακας ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της και ενημέρωσε τους προσκυνητές για την πορεία των έργων αναστήλωσής της. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σεβασμιώτατο για την ευλογία και την στήριξη στην μεγάλη αυτή προσπάθεια επαναλειτουργίας του μοναστηριού, τον μεγάλο ευεργέτη της Ιεράς Μονής, επιχειρηματία και πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν και συμβάλουν έως σήμερα προσφέροντας το υστέρημα και την εργασία τους ώστε η Ιερά Μονή Κόκκινης Εκκλησιάς να αποκτήσει την παλιά της αίγλη και την λειτουργική της ζωή. Επίσης ευχαριστίες απηύθυνε στον πρωτοψάλτη και διευθυντή της Σχολής της Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως κ. Κωνσταντίνο Λανάρα ο οποίος πλαισίωσε με άλλους ιεροψάλτες το ιερό αναλόγιο της Μονής, τους εθελοντές και τις εθελόντριες καθώς και όλους όσους διηκόνησαν πριν αλλά και κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εκφράζοντας την χαρά του για την εν γένει πορεία των έργων ανακαίνισης της Ιεράς Μονής ενώ παράλληλα συνεχάρη τον π. Νικηφόρο, την αδελφότητα της Ιεράς Μονής και όλους όσους κοπιάζουν για την αποκατάσταση των κτηριακών εγκαταστάσεών της. Τέλος ευχήθηκε σε κλήρο και λαό έτη πολλά κι ευλογημένα κλείνοντας έτσι τον κύκλο των προγραμματισμένων Ιερών Ακολουθιών της παραμονής της εορτής της Συνάξεως του Αγίου ενδόξου Αρχιστρατήγου Γαβριήλ.

ΟΜΙΛΙΑ

Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Κόκκινης Εκκλησιάς Πλατυστόμων

Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Νικηφόρου Ασπρογέρακα

«Ὡς ἀγαπητά τά σκηνώματά σου Κύριε τῶν δυνάμεων.

Ἐπιποθεῖ καί ἐκλείπει ἡ ψυχή μου εἰς τάς αὐλάς τοῦ Κυρίου».

Πόσον ἀγαπητοί καί ποθητοί εἶναι εἰς ἐμέ οἱ ἱεροί χώροι τοῦ ναοῦ σου, ὃπου κατοικείς σύ, ὁ Κύριος τῶν οὐρανίων καί ἐπιγείων δυνάμεων.

Φλέγεται ἡ ψυχή μου ἀπό τόν πόθον, λυώνει ἀπό τήν ἐπιθυμίαν νά εὐρεθῆ εἰς τάς αὐλάς τοῦ Κυρίου.

Σεβασμιώτατε,

Σεβαστοί Πατέρες,

Κύριε Βουλευτά,

Κύριε Δήμαρχε

Κύριοι Ἐκπρόσωποι τῶν Πολιτικῶν καί Στρατιωτικῶν Ἀρχῶν τοῦ Νησιοῦ μας,

Εὐλογημένε λαέ τοῦ Θεοῦ.

Αἶνον καί δοξολογίαν ἀναπέμπομεν σήμερον, κατά την ἑορτήν τῆς Συνάξεως τοῦ Ἀρχιστρατήγου Γαβριήλ. Ἑορτή τήν ὁποία καθιέρωσε ἡ Ἐκκλησία μας νά τελεῖται τήν ἑπομένη ἡμέρα  τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου ἀλλά καὶ σἠμερα πού ἀναφέρεται μέ σκοπό νά τιμηθεί ὃσο ἀξίζει τό μεγάλο γεγονός τῆς σωτηρίας τοῦ ἀνθρωπίνου γένους, ἀλλά καί γιά νά εὐχαριστήσει  τόν Ἀρχάγγελο Γαβριήλ γιά τίς πάμπολλες εὐεργεσίες του πρός τούς ἀνθρώπους.

Τήν ἑορτή αὐτή καθιερώνουμε ὡς δεύτερη ἑορτή ἀπό φέτος  μέ τή χάρη τοῦ Θεοῦ καί τήν εὐλογία σας Σεβασμιώτατε ἀφού καθαγιάζεται ἀπό σήμερα τό ἃγιον Θυσιαστήριο γιά νά τελεῖται τό φοβερό καί μέγα μυστήριο τῆς Θείας Ευχαριστίας.

Και ανήκει το Θυσιαστήριο αυτό στο ιστορικό Μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς. Ένα Μοναστήρι συνυφασμένο με τη θρησκευτική, εθνική και κοινωνική ιστορία του τόπου μας. Ένας πνευματικός φάρος του οποίου η ακτινοβολία ξεπέρασε τα όρια του μικρού νησιού μας, αφού υπήρξε πολύτιμη η προσφορά του στον αγώνα του σκλαβωμένου Ελληνισμού.

Ο  ναός πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου, τιμώντας την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε θεμελιώθηκε για πρώτη φορά το Καθολικό. Ο Κωνσταντίνος Μαχαιράς αναφέρει το έτος 1478 ως έτος ίδρυσης. Ως πρώτοι ιδρυτές πάντως, αναφέρονται οι Ιερομόναχοι Σάββας Μανωλίτσης και Χαρίτωνας Δαμιανής από το χωριό Αλέξανδρος της Λευκάδας. Πιθανότατα θεμελιώθηκε πάνω σε κτίσμα που προϋπήρχε από τα  βυζαντινά χρόνια, κάτι το οποίο συνηθιζόταν εκείνη την εποχή.

Ο Ηγούμενος Θεοφάνης Δανιάς, άνθρωπος ικανότατος (αργότερα αναδείχθηκε σε Αρχιεπίσκοπο Λευκάδας) ἀνοικοδόμησε το Καθολικό της Κόκκινης Εκκλησιάς  όταν αυτό κατέρρευσε το 1704 από φοβερό σεισμό. Μετά την ἀνοικοδόμησή του ο ναός απέκτησε εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και περίτεχνες δεσποτικές εικόνες, έργα του Μιχαήλ Τζεν, οι οποίες χρονολογούνται από το 1723 και φυλάσσονται σήμερα στο Μουσείο Μεταβυζαντινών Εικόνων της Λευκάδος. Ο Πάνος Ροντογιάννης αναφερόμενος στην εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου την χαρακτηρίζει ως «καλλίστης τέχνης έργο.

Στο διάστημα της Επανάστασης του 1821 η Κόκκινη Εκκλησιά αναπτύσσει ξανά έντονη πνευματική και κοινωνική  δράση και βοηθάει όπως και όσο μπορεί τους επαναστατημένους Έλληνες.

Εμείς οι Λευκαδίτες συγκινούμαστε και από το γεγονός ότι το Μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς αποτελούσε συχνά το καταφύγιο του Εθνικού μας  ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική δράση  μετά την Ένωση των Επτανήσων  και ζώντας πλέον στο ησυχαστήριό του τη Μαδουρή κατέφυγε συχνά στη Μονή όπου συνομιλούσε με τον τότε Ηγούμενό της Βησσαρίωνα, ὁ ὁποῖος βοήθησε τὸν ποιητὴ νὰ ἐμπνευστεῖ τὸ ἀριστοτεχνικὸ ποίημά του γιὰ τὰ ἀποκαλυπτήρια τοῦ ἀδριάντα τοῦ ἀπαγχονιμένου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχη Γρηγόριο τὸ Ε΄ καθὼς καὶ τὸ ποίημα «Φωτεινός».

Είναι γεγονός αδελφοί μου ότι η μεγάλη σας αγάπη για την ιστορία και την προστασία του τόπου και των εκκλησιαστικών μνημείων, κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό σχετικά χρονικό διάστημα πράγματα θαυμαστά και μεγάλα. Μέσα σε δύο χρόνια αφότου αναλάβαμε τη διοίκηση της Ιεράς Μονής αποκαταστάθηκε και αναδείχθηκε το Καθολικό της.

Και αυτό οφείλεται εν πολλοίς σε εσάς Σεβασμιώτατε γιατί από την πρώτη στιγμή της ποιμαντορίας σας στο νησί μας αγκαλιάσατε με στοργή τα ερειπωμένα μοναστήρια  μας, τα οποία ομολογουμένως δεν σεβάστηκαν ο χρόνος και τα φυσικά φαινόμενα.

Ξεκινήσατε έναν τιτάνιο αγώνα για να αποκατασταθούν όλα αυτά τα ιστορικά αλλά εγκαταλελειμμένα μοναστήρια ακριβώς γιατί αντιληφθήκατε από την πρώτη στιγμή τη σπουδαιότητα και τη σημασία που έχουν για τον τόπο μας. Αληθινά μνημεία στη σύγχρονη κοινωνία και πνευματικές ὀάσεις  στην ερημία των πόλεων.

Αφού δώσατε την ευλογία σας, πολλές φορές στη διάρκεια των εργασιών δίνατε τη συγκατάθεσή σας και παρεμβαίνατε θετικά και δημιουργικά προκειμένου να υλοποιηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου.

Γι’ αυτό και θερμότατα σας ευχαριστούμε.

Οι επιβεβλημένες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν αρκετές. Αποκαταστάθηκε η στέγη του Καθολικού. Συντηρήθηκε η οροφή, οι τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το δάπεδο. Αντικαταστάθηκαν οι θύρες και τα παράθυρα και προστέθηκαν σ’ αυτά προστατευτικά κιγκλιδώματα. Το χρηματικό ποσό που δαπανήθηκε έως τώρα άγγιξε περίπου τίς 200,000 ευρώ. Μέσα σ΄αὐτές τίς δύσκολες συγκυρίες τὴν οἰκονομική κρίση, καὶ ὃμως τὰ ἱερά σκηνώματα τοῦ Θεοῦ δὲν τὰ ἐγκαταλείπουν οἱ ἂνθρωποι.

Όπως όλοι μπορείτε να διαπιστώσετε, το Καθολικό με τη βοήθεια του Θεού, τις πρεσβείες της Θεοτόκου η οποία τιμάται εδώ και την ολόθερμη συμπαράσταση όλων σας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί!. Οι δε εργασίες που απομένουν να γίνουν (στασίδια, λειτουργικά σκεύη & και ἂλλα ἐκκλσ.ἀντικείμενα) έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Καί τό λοιπό κτιριακό  συγκρότημα ἒχει πάρει το δρόμο τῆς ἀποκατάστασης. Ἡ φιλοδοξία μας εἶναι νά τό ἀποκαταστήσουμε πλήρως ὃπως ἦταν κατά τόν καιρό τῆς μέγιστης ἀκμής τῆς Μονῆς. Ἢδη ἡ προηγούμενη Περιφερειακή Ἀρχή ἐνέκρινε τή δαπάνη πού ἀπαιτείται γιά τή μελέτη καί εὐχαριστοῦμε γι’ αὐτό ἰδιαιτέρως τόν κ. Θεόδωρο Χαλικιά. Εὐχαριστούμε ἐπίσης καί τήν νῦν Περιφερειακή Ἀρχή καί τόν Ἀντιπεριφερειάρχη κ. Ἀνδρέα Κτενά πού ἀγκάλιασε μέ στοργή καὶ συνεχίζει τό ἒργο.

Σεβασμιώτατε, ἀγαπητοί αδελφοί

Μεγάλη ἡμέρα ἡ σημερινή. Ἡ πορεία μέχρι εδώ δεν ἦταν εύκολη ἀλλά δόξα τῶ Θεῶ ὁ σκοπός εὐοδώθηκε. Καί ὀφείλω εὐχαριστίες πολλές και σέ πολλούς:

Εὐχαριστοῦμε θερμά τίς τοπικές ἀρχές, τίς προηγούμενες καί τίς νῦν, γιά τό συγκινητικό ἐνδιαφέρον πού ἐπέδειξαν. Εὐχαριστοῦμε θερμά τόν λαό τῆς Λευκάδος καί τῆς  γύρω περιοχῆς  πού ἀγκάλιασε τό ἒργο καί συμμετεῖχε ἐθελοντικά σέ διάφορες ἐργασίες καί στή λαχειοφόρο ἀγορά πού διενεργήθηκε καί ολοκληρώθηκε μέ ἐπιτυχία.

Ὁφείλω ἐπίσης νά ευχαριστήσω ὀνομαστικά ἀνθρώπους οἱ ὁποίοι συνέβαλαν καθοριστικά, ὁ καθένας μέ τόν τρόπο του:

Τόν βουλευτή Λευκάδος κ. Ἀθανάσιο Καββαδά.

Τόν ἐφοπλιστή καὶ Πολιτικό Διοικητή τοῦ Ἁγίου Ὂρους κ. Ἀθανάσιο Μαρτίνο. Τό Ηγουμενοσυμβούλιο τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τόν ἀνακήρυξε Μέγα Εὐεργέτη καί νέο Κτίτορά της.

Τόν Δήμαρχο Λευκαδίων κ. Χαράλαμπο Καλό γιά τίς μελέτες πρόσβασης στό μνημεῖο, τούς δρόμους καί εὐχόμεθα γιά τήν ὑλοποίησή τους.

Τόν κ. Ἀριστείδη Ἀραβανή, Πρόεδρο τῆς TOYOTA.

Τὀν Πρόεδρο καὶ τά μέλη τοῦ Σωματείου «ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ» γιὰ τὴ πολυπλευρη στἠριξή τους σὲ κάθε κέλευσμά μας. Ἢταν συγκινητική ἡ συμμετοχή τους στις ἐθελοντικές ἐργασίες πού κατά διαστήματα πραγματοποιούσαμε. Ἀλλά καὶ κάθε φορά πού λειτουργούσαμε. Τά κεράσματα καὶ τὰ ἀναψυκτικά ὃλα ἦταν  προσφορές των.

Τὸν Πρόεδρο κ. Σταῦρο Γρηγόρη καί τά μέλη τοῦ Ἰατρικοῦ Συλλόγου Λευκαδος.

Τον Αἰδεσιμώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Εὐάγγελο Θειακό

Τόν Ἐκπολιτιστικό Σύλλογο Πλατυστόμων  «Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»

Τούς Ἰατρούς Γεώργιο Γεωργάκη  κ. Μαυρέττα Σταύρακα.

Τούς Ἑλένη Κατηφόρη, Διονύσιο Γεωργάκη, Ἰωάννη Πανταζή, Γεώργιο Περδικάρη,Κων/νο Καλογήτου, Ἠλία Ροντογιάννη, Δημήτριο Γαζῆ, Γεράσιμο Φωκᾶ καὶ Χριστίνα Ἰακώβου.

Τὸν Ὁσιώτατο Μοναχό π. Ραφαήλ.

Τὴν Ἑταιρεία ΑΝΤΕΛΚΟ.

Τούς Χαράλαμπο Κονιδάρη, Παναγιώτη Μπιάγκη, Ἀλεξίου Μαρία, Κων/νο Γαντζία,  Κων/νο Τσιλιμπόκο, Οὐρανία Σολδάτου, Στεργίου Ἑλένη καί τὸν Σπῦρο τὸν Βεργίνη.

Τὴν Ἑνωμένη Ρωμιοσύνη Λευκάδος.

Τήν Ἐφορία Ἀρχαιοτήτων Μεσολογγίου καί Λευκάδος, ἰδιαιτέρως τήν προϊσταμένη κ. Βικάτου.Γιά τὴν  ἂψογη συνεργασία μας. Για ὃλα εἲχαμε τίς ἐγκρίσεις των.

Τά συνεργεία των συντηρητῶν κ. Ἰωάννη Λιούγκο καί Δημήτριο Στρωματιά.

Τοος κ. Εὐάγγελο Χρήστου καί Ἀναστάσιο Ζαβιτσάνο  διότι πολύ ἐκοπίασαν.

Τούς πατέρες τῆς Ἱερᾶς Μονῆς μας. Τόν π. Ἀρσένιο πού ἐπεμελήθη ὃλων τῶν εἰκόνων πού εἶναι ἀντίγραφα τῶν παλαιοτέρων εἰκόνων.

Τήν ψυχή αὐτοῦ τοῦ ἒργου τόν Πολιτικό Μηχανικό  κ. Σπύρο Ἀργύρη.

Τέλος, ὃλους ἐσάς πού εἲσθε  ἀποψε  ἐδῶ.  Μέ  τήν παρουσία σας  βοηθάτε ποικιλοτρόπως τὰ ὡραία αὐτά ἒργα.