<>

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στον πρώτο επίσημο εορτασμό του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος.

Categories: Τελευταία νέα

     Την Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετέβει με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς μας Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτοπ. π. Αθανάσιο Κοσμά στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου, στα Σκλάβαινα Βονίτσης Ακαρνανίας, μετά από προσωπική πρόσκληση του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά να λάβει μέρος στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον πρώτο επίσημο εορτασμό της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου του Ακαρνάνος, του νεοφανούς και θαυματουργού, και των έξι συμμαρτυρησάντων του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι φετινή πανήγυρη είναι η πρώτη μετά την αγιοκατάταξη και την αναγραφή των ονομάτων των Αγίων στις Αγιολογικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2016 από το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων έλαβαν επίσης μέρος ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος και οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Άρτης κ. Καλλίνικος και Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.

     Το απόγευμα της Πέμπτης, 6 Ιουλίου και ώρα 7.00 μ.μ. εψάλη ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πατρών κ. κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην Πίστη των αγίων προς τον Θεό και την έκφραση αυτής της πίστεως με την αγάπη τους, «μέσα από την οποία δεν ζουν οι ίδιοι, όπως μας λέει ο Απόστ. Παύλος, αλλά ζει και κινείται ο Ιησούς Χριστός». Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, προσφωνώντας πριν το «Δι’ ευχών» τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και τον λαό του Θεού εξέφρασε τη χαρά του για την ανταπόκριση των Αγίων Αρχιερέων στην τιμητική πρόσκληση.

     Το πρωϊνό της κυριωνύμου ημέρας, Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017 τελέσθηκε Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ενώ στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

    Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαιτέρα και εορταστική ημέρα της Πανηγύρεως των Αγίων, που, όπως τόνισε, «ονομάζεται ημέρα κλητή, δηλαδὴ ξεχωριστὴ και εξαιρετικὴ και επίσημος. Πρωτύτερα, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Πανοσιολ. Αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ανέγνωσε την Πράξη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμ. Πατριαρχείου, για την Αγιοκατάταξη του Αγίου Βλασίου και των συναθλησάντων του.

     Ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, προσφώνησε τους αγίους Αρχιερείς, ευχαρίστησε τους άρχοντες του τόπου, τους πιστούς χριστιανούς και όλους όσους παρευρέθηκαν και συνετέλεσαν στην ετοιμασία της πανηγύρεως, δοξολογώντας τον Τριαδικό Θεό και τον Άγιο Βλάσιο για την μοναδική ευλογία της πρώτης αυτής επισήμου πανηγύρεως.

esperinos (1) esperinos (2) esperinos (4) esperinos (6) esperinos (7) esperinos (8) esperinos (11) esperinos (14) esperinos (16) esperinos (17) esperinos (18)

IMG_3977

esperinos (19) esperinos (20) esperinos (21) esperinos (22) esperinos (23) esperinos (24) leitourgia (1) leitourgia (2) leitourgia (3) leitourgia (4) leitourgia (9) leitourgia (10) leitourgia (12) leitourgia (13) leitourgia (15) leitourgia (16) leitourgia (17) leitourgia (18) leitourgia (19) leitourgia (20) leitourgia (21) leitourgia (22) leitourgia (23) leitourgia (24) leitourgia (25) leitourgia (26) leitourgia (28) leitourgia (29) leitourgia (31) leitourgia (32) leitourgia (34) leitourgia (35) leitourgia (40)

IMG_3923 IMG_3921 esperinos (1)