<>

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος στους αγιασμούς έναρξης των σχολικών μαθημάτων.

Categories: Τελευταία νέα

Χτύπησε σήμερα το κουδούνι για την έναρξη των σχολικών μαθητών στα σχολεία της Λευκάδας, της Ιθάκης, του Μεγανησίου και του Καλάμου. Οι σχολικές κοινότητες (δάσκαλοι και καθηγητές, μαθητές και γονείς) ζήτησαν το φωτισμό του Θεού με την καθιερωμένη ακολουθία του Αγιασμού που τέλεσαν οι κληρικοί της Ι. Μητροπόλεώς μας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας π. Θεόφιλος τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδος, καθώς και στο Μουσικό Σχολείο Λευκάδος (Γυμνάσιο – Λύκειο).

Όλοι μαζί, με λόγια απλά, παρακάλεσαν να λάμψει μέσα στις καρδιές των διδασκόντων και των διδασκομένων η επίγνωση της Αλήθειας και το αιώνιο Φως του Θεού. Παρακάλεσαν Εκείνον που είναι η Πηγή της Σοφίας και της Γνώσεως, ο Οποίος με τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος έκανε τους ψαράδες, κήρυκες του Ευαγγελίου, διδασκάλους και Αποστόλους Του και από το σκοτάδι έλαμψε το φως.

Στο τέλος της ακολουθίες διαβάστηκαν τα μηνύματα με τις ευχές και τις πατρικές συμβουλές που ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε στους μαθητές για το νέο τους ξεκίνημα.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 

Αγαπητά μου παιδιά,

Με πολλή χαρά επικοινωνώ σήμερα μαζί σας, για να ευχηθώ σ’ εσάς, τους εκλεκτούς δασκάλους και τους καλούς γονείς σας καλή και ευλογημένη να είναι η νέα σχολική χρονιά που από σήμερα αρχίζει! Ο Θεός πάντοτε να σας ευλογεί και να σας φωτίζει, για να προοδεύετε στα μαθήματα, αλλά και στη σοφία και στην αρετή!

Ο μεγάλος παραμυθάς της αρχαιότητας, ο Αίσωπος θέλει να μας διδάξει από το πάθημα της αλκυόνας που δεν πρόσεξε και εκτέθηκε σ’ έναν τρομερό κίνδυνο:

«Η αλκυόνα -λέει- είναι ένα πουλί μοναχικό που ζει κοντά στη θάλασσα. Λένε πως φοβάται τους κυνηγούς. Γι’ αυτό επιλέγει τα πιο απόκρημνα και ψηλά βράχια στην ακροθαλασσιά, για να γεννήσει τα πουλιά της. Κάποια στιγμή που έλειπε για να βρει τροφή, η θάλασσα φουρτούνιασε από άνεμο δυνατό. Τα κύματα ανέβηκαν στη φωλιά της και έπνιξε τα νεογέννητα πουλάκια.

Μόλις η αλκυόνα γύρισε και είδε τι είχε συμβεί αναφώνησε:

«Αλίμονό μου, η δύστυχη! Φυλαγόμουν από τη στεριά και τους κινδύνους της και κατέφυγα στη θάλασσα που αποδείχτηκε πολύ πιο άπιστη…»

Αγαπητά μου παιδιά,

Ακούστε προσεκτικά τις συμβουλές των γονιών και των δασκάλων σας. Εμπιστευθείτε τους ανθρώπους που σας αγαπούν και θέλουν το καλό σας· αυτών που σας βοηθούν να προκόβετε στο καλό, όπως -για παράδειγμα- οι ιερείς μας, και να χτίζετε τη ζωή σας σε θεμέλια γερά, που δεν θα τα γκρεμίσουν αργότερα οι άνεμοι και οι κάθε λογής τρικυμίες.

Σας εύχομαι και πάλι να είναι ευλογημένη η νέα σας σχολική χρονιά και πατρικά σας προσκαλώ στην Ενορία σας την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015, που θα αρχίσουν και φέτος οι «Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές», δηλαδή οι ευκαιρίες διαλόγου και επικοινωνίας μ’ εσάς και τους φίλους σας.

Ο Θεός μαζί σας!

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Με πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης  Θ ε ό φ ι λ ο ς

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ

Αγαπητά μου παιδιά,

Τα σχολεία άνοιξαν και πάλι! Σαν άλλα πλοία ποντοπόρα, για μια ακόμη σχολική χρονιά, ετοιμάζεστε να διαπλεύσετε τον ωκεανό της γνώσης και της αρετής. Σαν πολύπειροι πλοηγοί, οι εκλεκτοί καθηγητές και οι καλοί γονείς σας σάς βοηθούν να χαράξετε την πορεία σας. Ας είναι Κυβερνήτης στο ταξίδι σας ο Χριστός μας, η Πηγή της αληθινής Σοφίας και της Γνώσεως!

Διαβάζουμε στα βιβλία της Ιστορίας ένα πολύ διδακτικό περιστατικό:

«Κάποτε, ο Μέγας Πέτρος, ένας σημαντικός Τσάρος της Ρωσίας θέλησε να δει αν ο λαός του ήταν φιλόξενος. Ντύθηκε, λοιπόν, ζητιάνος και επισκέφθηκε ένα σχετικά πλούσιο χωριό, ζητώντας βοήθεια.

Οι χωρικοί δεν του έδωσαν καμία σημασία. Βράδιασε χωρίς κανείς να τον πλησιάσει, οπότε ένας πάρα πολύ φτωχός τον λυπήθηκε και τον πήρε στο σπίτι του. Η οικογένειά του τον καλοδέχτηκε. Μοιράστηκε μαζί του το λιτό φαγητό της και τον φιλοξένησε στο μικρό, αλλά πολύ καθαρό σπιτάκι της. Το πρωί ο ζητιάνος ευχαρίστησε την οικογένεια και έφυγε.

Την άλλη μέρα στάθηκε στην πλατεία του χωριού η αυτοκρατορική άμαξα! Ένας αυλικός ζήτησε και βρήκε το φιλόξενο χωρικό και, μαζί  με ολόκληρη την οικογένειά του, τον οδήγησε στα ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης. Εκεί τον περίμενε ο Τσάρος και τον εγκατέστησε στο παλάτι του, τιμώντας έτσι εκείνον τον φτωχό, αλλά τόσο φιλόξενο και γεμάτο αγάπη άνθρωπο.

 Φυσικά οι χωριανοί του όταν πληροφορήθηκαν το γεγονός αυτό, μετάνιωσαν για την συμπεριφορά τους. Ήταν όμως πολύ αργά…»

Αγαπητά μου παιδιά,

Ο Θεός μας προσφέρει συνεχώς ευκαιρίες στη ζωή μας! Ευκαιρίες, για να σπάσουμε το φράγμα του εγωισμού μας και να ανοιχτούμε προς τους άλλους· να μοιραστούμε λύπες και χαρές. Ευκαιρίες, για να δείξουμε την αγάπη και την ανθρωπιά μας σε όλους τους αδελφούς μας· όσους είναι «πλησίον» μας.

«Πλησίον» μέσα στο σχολικό χώρο, είναι οι καθηγητές και όλοι όσοι εργάζονται εκεί, κυρίως όμως όλοι οι συμμαθητές μας! Όλοι! Χωρίς καμιά εξαίρεση! Χωρίς καμιά διάκριση πίστης, καταγωγής, οικονομικής στάθμης, σχολικών επιδόσεων…

Στο πρόσωπο του καθενός συναντάμε το ίδιο το Πρόσωπο του Χριστού! Δείχνοντας αγάπη στο συμμαθητή μας, δείχνουμε έμπρακτα την αγάπη μας στον ίδιο τον Χριστό! Αδιαφορώντας όμως για τις δυσκολίες των διπλανών μας -που μπορεί να πεινούν ή να υποφέρουν, να δυσκολεύονται στα μαθήματα ή στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, δίχως να βρίσκουν από πουθενά «χείρα βοηθείας»- στον Χριστό κλείνουμε την πόρτα της καρδιάς μας.

Σας εύχομαι και πάλι να είναι ευλογημένη η νέα σας σχολική χρονιά και πατρικά σας προσκαλώ στην Ενορία σας την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015, που θα αρχίσουν και φέτος οι «Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές», δηλαδή οι ευκαιρίες διαλόγου και επικοινωνίας μ’ εσάς και τους φίλους σας.

Ο Θεός μαζί σας!

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Με πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας

† Ο Λευκάδος και Ιθάκης  Θ ε ό φ ι λ ο ς