<>

Δελτίο Τύπου Ιεράς Μητροπόλεως περί εορτασμού Ιερού Ναού Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής Βλυχού.

Categories: Τελευταία νέα

 

    Απέναντι από το κοσμοπολίτικο σήμερα Νυδρί, στη βόρεια απόληξη της χερσονήσου του Γενίου – Βλυχού, είναι χτισμένο ένα μικρό κατάλευκο εκκλησάκι. «Το εκκλησάκι του βράχου», για όσους δε γνωρίζουν είναι αφιερωμένο στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Κυριακή.

   Η παράδοση αναφέρει πως οι ναυτικοί που περνούσαν από το σημείο αυτό τις νύχτες, έβλεπαν ένα φως στη σπηλιά που σχηματιζόταν ανάμεσα στους βράχους της ακτής. Στο βράχο με τη σπηλιά δεν μπορούσαν να πλησιάσουν με ευκολία, γιατί εκεί ξεσπούσε το αγριεμένο κύμα της θάλασσας. Λίγο ψηλότερα από τα βράχια που χτυπούσε το κύμα βρισκόταν μία ευρύχωρη σπηλιά. Εκεί ένας από τους ιδιοκτήτες των γειτονικών κτημάτων  – Κακονάς στο επώνυμο, από το γειτονικό Βλυχό – βρήκε μία εικόνα της αγίας Κυριακής. Την πήρε και την τοποθέτησε σε άλλο, πιο ομαλό, μέρος του κτήματός του, σχεδιάζοντας να χτίσει μικρό προσκυνητάρι. Στάθηκε όμως αδύνατο αυτό, γιατί έβρισκε ξανά την εικόνα στην σπηλιά του βράχου.

   Παραμένει άγνωστο το πώς βρέθηκε στο μέρος εκείνο το εικόνισμα της Αγίας. Το γεγονός είναι, πάντως, πως πλήθη πιστών – ή και περίεργων – προστρέχουν μέχρις εκεί, στις 6 το απόγευμα στην ακολουθία του Εσπερινού και στις 7 Ιουλίου στη Θεία Λειτουργία, για να τιμήσουν την Μεγαλομάρτυρα και θαυματουργό Αγία Κυριακή.

   Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με κάθε ιεροπρέπεια πανηγύρισε  ο Ιερός Ναός της Μεγαλομάρτυρος και θαυματουργού Αγίας Κυριακής. Το απόγευμα της Πέμπτης, 6 Ιουλίου 2017 εψάλη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με την συμμετοχή κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Από νωρίς οι ευλαβείς προσκυνητές προσέρχονταν πεζοί από την περιοχή «Γένι» ή μεταφέρονταν με πλοιάρια από το Νυδρί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Αγίας και να λάβουν την ευλογία της. Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας εκπροσώπησε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς μας Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, ο οποίος κι εκήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στο πρόσωπο και το μαρτύριο της εορταζομένης Αγίας.

   Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Παρασκευής 7 Ιουλίου 2017 τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα η Ιερά Παράκληση στην Αγία Κυριακή. Στην συνέχεια, η διαχειριστική επιτροπή του Kτητορικού Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής αφού συνήλθε σε συνεδρία, παρουσία εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως, προέβη στο άνοιγμα του παγκαρίου και στην καταμέτρηση του περιεχομένου αυτού, το οποίο για φέτος ανήλθε στο ποσό των εννέα χιλιάδων τριακοσίων ενενήντα τεσσάρων ευρώ και δύο λεπτών ( 9.394,02  € ). Μέρος του ποσού αυτού θα διατεθεί για την ενίσχυση και λειτουργία των ιδρυμάτων της Ι. Μητροπόλεως (Οίκο Πρόνοιας-Γηροκομείο, Κέντρο Νεότητας, Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο κ.λ.π.) και το υπόλοιπο θα διατεθεί για τα ετήσια λειτουργικά έξοδα του Ιερού Ναού.

IMG_4080

IMG_4086 IMG_4087 IMG_4091 IMG_4092 IMG_4093 IMG_4094 IMG_4095 IMG_3926 IMG_3927 IMG_3928 IMG_3929 IMG_3931 IMG_3932 IMG_3933 IMG_4083 IMG_4082