<>

Πραγματοποιήθηκε η Εορταστική Ημερίδα «Ο Ξένος στη διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών».

Categories: Τελευταία νέα

Το απόγευμα της Τρίτης 29 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 6.00 μ.μ. στην «Καταφυγή» πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λευκάδας, εορταστική ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Τριών Ιεραρχών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, ο οποίος με λόγο μεστό και γλαφυρό εισηγήθηκε το θέμα: «Ο Ξένος στη διδασκαλία των Αγίων Τριών Ιεραρχών».

Με ρητές αναφορές στους Τρεις Αγίους Οικουμενικούς Διδασκάλους, ο εκλεκτός ομιλητής αναφέρθηκε στην ανάγκη να μετατραπεί η Εκπαίδευση από χώρα βεβαιότητας σε γη «Αγίας Ευαισθησίας», που δεν θα περιορίζεται στην παροχή ενδύματος ή τροφής στους αναγκεμένους, αλλά θα προβάλλει το γνήσια Ορθόδοξο ήθος. Θα αρνείται δηλαδή το θηριώδες και απάνθρωπο της ατομικής σωτηρίας, αδιαφορώντας για τη σωτηρία του «άλλου», αλλά θα παρακινεί τον άνθρωπο σε μετακίνηση «από την έρημο του έχειν στη φιλόξενη γη του είναι» -όπως ο Χριστός έγινε «Μετανάστης», «Αλήτης», «Πάροικος», «Ξένος», ανέβηκε στο Σταυρό και κατέβηκε στον Άδη για να σώσει με κάθε τρόπο τον άνθρωπο.

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος επεσήμανε πως ο λόγος στην εκδήλωση αυτή είναι «γιά τόν ἄνθρωπο, ξένο μέν, γυμνό ὅμως ἀπό ταμπέλες καί δυσβάστακτα πανωφόρια, ὅπως τόν βλέπουν οἱ Ἅγιοι Τρεῖς Ἱεράρχες καί τόν περιβάλλουν πρῶτα – πρῶτα μέ τή θαλπωρή τῶν λόγων τους». Σημείωσε δε πως «οἱ ἀληθινοί Χριστιανοί παραμερίζουν τό περιτύλιγμα καί βλέπουν στό πρόσωπο τοῦ κάθε ἀναγκεμένου καί ἐμπερίστατου ξένου, τοῦ κάθε «ἐλαχίστου» ἀδελφοῦ μας, τόν Ξένο ἐκεῖνον, “τὸν ἐκ βρέφους ὡς ξένον ξενωθέντα ἐν κόσμῳ· …ὃν ὁμόφυλοι μισοῦντες θανατοῦσιν ὡς ξένον· …ὅστις οἶδεν ξενίζειν τοὺς πτωχούς τε καὶ ξένους” -κατά τόν γλαφυρό ὕμνο τοῦ Μεγάλου Σαββάτου».

Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι εκπρόσωποι των Διευθυντών Εκπαίδευσης κ.κ. Γεράσιμος Μεσσήνης (Α΄βάθμια) και Νικόλαος Κονιδάρης, Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου (Β΄βάθμια).