<>

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύναξη των «Διαλόγων Γονέων», με ομιλητή τον ψυχίατρο κ. Φώτιο Μουχούρτη.

Categories: Τελευταία νέα

Το απόγευμα της Τετάρτης, 15 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην «Καταφυγή» η, πρώτη για φέτος, σύναξη των «Διαλόγων Γονέων», με αξιοσημείωτη ανταπόκριση στο κάλεσμα της τοπικής Εκκλησίας.

Την εκδήλωση ευλόγησε με τη συμμετοχή και το λόγο του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο οποίος υπογράμμισε στην εισαγωγική ομιλία του την σημασία της επικοινωνίας των νέων γονιών με τον Θεό και την Αγία Του Εκκλησία για το δύσκολο έργο τους.

Ομιλητής στην πρώτη αυτή συνάντηση ήταν ο ψυχίατρος κ. Φώτιος Μουχούρτης,  εγκατεστημένος ήδη στη Λευκάδα, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Το άγχος στην καθημερινότητά μας».

Ο κ. Μουχούρτης εξήγησε στο κοινό, που με ενδιαφέρον παρακολούθησε τον επιστημονικό του λόγο, ότι από αυτόν καθαυτόν τον παράγοντα «άγχος» δεν πεθαίνει κανείς, υποβαθμίζεται όμως σημαντικά η ποιότητα της ζωής μας από τις ψυχοσωματικές του εκδηλώσεις. Ανέδειξε στρεσσογόνους παράγοντες, όπως οι υψηλές προσδοκίες του κοινωνικού μας περίγυρου, σύγχρονη κοινωνικοοικονομική κρίση που βιώνουμε κ.ά. Έδωσε πρακτικές λύσεις αντιμετώπισης μιας «κρίσης πανικού» ή άλλων αγχωδών εκδηλώσεων, ενώ τόνισε την αξία της επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους και μάλιστα με πρόσωπα, στα οποία έχουμε εμπιστοσύνη, για την αποφόρτισή μας.

Στο ζωντανό διάλογο που ακολούθησε, αναδείχθηκε, παράλληλα, η αξία της ελπίδας στο Θεό («επίρριψον επί Κύριον την μέριμνάν σου και Αυτός σε διαθρέψει…») και της εμπιστοσύνης στην Πρόνοια και την Αγαθότητά Του («εμβλέψατε εις τα πετεινά του ουρανού· ου κοπιά ουδέ νήθει…»), η σημασία της κοινωνικοποίησής μας με την ουσιαστική και ενεργητική ένταξη στη ζωή της ενοριακής μας κοινότητας, η θεραπευτική σημασία του μυστηρίου της Μετάνοιας και της Εξομολόγησης, πέρα από τη συγχώρηση των αμαρτιών μας, στην αποφόρτιση του ανθρώπου από τους λογισμούς που φαίνεται να «καθορίζουν τη ζωή μας».

Στη διάρκεια της ομιλίας, στο ισόγειο του ίδιου κτιρίου, απασχολήθηκαν δημιουργικά τα παιδιά, προκειμένου να μπορέσουν οι γονείς να συμμετάσχουν απερίσπαστοι στο διάλογο.

Η επόμενη συνάντηση των «Διαλόγων Γονέων» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 6.30 μ.μ. στην ίδια αίθουσα της «Καταφυγής», με ομιλήτρια τη σχολική ψυχολόγο στο ΚΕΔΔΥ Λευκάδας κ. Αννέτα Καββαδά, με θέμα: «Η μετάβαση του παιδιού από την οικογένεια στο σχολείο: Τα βήματα μιας επιτυχημένης προσαρμογής».

 

Πληροφορίες:

Κέντρο Νεότητας Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης – οδ. Αναπαύσεως 4 – 311 00  Λευκάδα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26450 22415 (εσωτ.: 21 – 23)

Ε-mail: neotita_lefkas@yahoo.gr