<>

Στην Ελλάδα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. κ. Κύριλλος.

Categories: Τελευταία νέα

Ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος πραγματοποιεί από 1 έως 7 Ιουνίου 2013 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

 Τον Πατριάρχη κ. Κύριλλο και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο το απόγευμα του Σαββάτου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα, Βλαντίμιρ Τσικβισβίλι.

Αμέσως μετά την άφιξη του προκαθημένου της ρωσικής Εκκλησίας, τελέσθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου χοροστατούντος του Πατριάρχη και με τη συμμετοχή Αρχιερέων και κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε Πατριαρχική, Αρχιερατική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, υπό του Πατριάρχου Μόσχας κ. Κύριλλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου στον Ι. Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών με τη συμμετοχή των μελών της Ιεράς Συνόδου και των μελών της Πατριαρχικής αντιπροσωπείας.

Τη Δευτέρα το πρωί ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος επισκέφθηκε το Συνοδικό μέγαρο, στη Μονή Πετράκη. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ενώπιον των μελών της Ιεράς Συνόδου, επέδωσε στον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας  το  Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Αποστόλου Παύλου που αποτελεί την ύψιστη Τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη συνέχεια, υπό την Προεδρία των δύο Προκαθημένων, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρία, στην οποία συμμετείχαν τα Μέλη της Συνοδείας του Πατριάρχου Μόσχας, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Ιεράρχες και τα Μέλη της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην κοινή αυτή σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών Ρωσίας και Ελλάδος.

Εκφράσθηκε  η αγωνία για την τύχη του Χριστιανισμού στις Χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς και τον ρόλο και την θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την σχέση που αυτή έχει με την Εκκλησία και τις διάφορες Χριστιανικές Ομολογίες στον Ευρωπαϊκό χώρο. Τονίσθηκε ακόμη η ανησυχία και το ενδιαφέρον για την τύχη των δύο απαχθέντων στον Λίβανο και αγνοουμένων ακόμη Αρχιερέων και αποφασίσθηκε να συνταχθεί ένα κοινό κείμενο μεταξύ των δύο Εκκλησιών, στο οποίο θα εκφράζεται η έντονη ανησυχία και το ενδιαφέρον για την τύχη τους.

Επίσης αποφασίσθηκε να συγκληθεί Συνέδριο για την μελέτη του θέματος του αποχριστιανισμού της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Επιπλέον συζητήθηκαν θέματα αφορώντα τις διορθόδοξες και διαχριστιανικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα.

Αποφασίσθηκε ακόμη η κοινή αντιμετώπιση σε ζητήματα πρακτικής φύσεως και για θέματα ενίσχυσης του κοινωνικού – φιλανθρωπικού έργου των Εκκλησιών, καθώς και τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης των Προσκυνηματικών περιηγήσεων και για την αποδοτικότερη συνεργασία των δύο Εκκλησιών στον τομέα των Θεολογικών μελετών καθώς και της ανταλλαγής υποτροφιών σε φοιτητές.

Η όλη ειρηνική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου στην Εκκλησία της Ελλάδος εστέφθη από πλήρη επιτυχία, χαροποίησε τα πληρώματα και των δύο  Εκκλησιών και είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη στις αδελφικές τους σχέσεις.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, μας Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος ως μέλος της  Ιεράς Συνόδου συμμετείχε σε όλες τις προαναφερόμενες εκδηλώσεις και έτυχε όπως και όλοι οι Συνοδικοί Ιεράρχες, ιδιαίτερης τιμής από τον Μακαριώτατο  Πατριάρχη κ. Κύριλλο.