<>

Στιγμές χαράς για περισσότερα από 250 παιδιά στην Κατασκήνωση της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης

Categories: Τελευταία νέα

 

 

Με τη χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, για ένα ακόμη καλοκαίρι, περισσότερα από διακόσια πενήντα παιδιά από την Γ΄ τάξη του Δημοτικού μέχρι και απόφοιτοι Λυκείου έζησαν υπέροχες, μοναδικές στιγμές στον αγαπημένο τους τόπο συνάντησης, τις Εκκλησιαστικές Μαθητικές Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, την ακούραστη συμπαράσταση και τη συχνή αυτοπρόσωπη παρουσία του, η τοπική μας Εκκλησία αγκάλιασε τη νεολαία των νησιών μας, προσφέροντας στους νεαρούς βλαστούς:

  • αβραμιαία φιλοξενία, με στοργικό ενδιαφέρον και αγάπη, με διαιτολόγιο φροντισμένο και εγκαταστάσεις που ολοένα βελτιώνονται
  • ψυχαγωγία αληθινή και υγιή, ατελείωτη, με παιχνίδια στο δάσος και στη θάλασσα, μέρα και νύχτα
  • ωφέλεια πνευματική με τη μελέτη του λόγου του Θεού, ενδιαφέρουσες συζητήσεις και υπεύθυνες τοποθετήσεις γύρω από επίκαιρα θέματα
  • την αναντικατάστατη εμπειρία της ομαδικής ζωής
  • την ευκαιρία της υπεύθυνης και αυτόνομης διαβίωσης υπό τη σκέπη της Παναγιάς μας, με έκδηλη την παρουσία του Θεού σε κάθε βήμα της κατασκηνωτικής ζωής.

 

Οι Εκκλησιαστικές Μαθητικές Κατασκηνώσεις της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης λειτουργούν από το 1971 σε μια πευκόφυτη έκταση απέναντι από την Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδος, σε έναν φυσικό εξώστη, «μεταξύ ουρανού και γης». Υπεύθυνος της κατασκήνωσης είναι ο π. Νικηφόρος Ασπρογέρακας και η φιλοξενία των παιδιών καθίσταται δυνατή με την οικονομική συνδρομή της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, των Ενοριών και των άλλων Ι. Μονών της Ι. Μητροπόλεώς μας, καθώς και με συμβολική συμμετοχή όσων παιδιών έχουν τη δυνατότητα.

Το φετινό καλοκαίρι η Κατασκήνωση λειτούργησε ως εξής:

 

1η  περίοδος: Κορίτσια Γ΄ –  Στ΄ Δημοτικού (1 – 8 Ιουλίου 2013)

Πνευματικοί υπεύθυνοι: π. Πανογιώργος Κτενάς – π. Παναγιώτης Λάζαρης

Αρχηγός: κ. Ευμορφία Σωτηροπούλου, νηπιαγωγός

Υπαρχηγός: κ. Ευφροσύνη Παναγούτσου, φιλόλογος

2η περίοδος: Αγόρια Γ΄ –  Στ΄ Δημοτικού (9 – 16 Ιουλίου 2013)

Πνευματικός Υπεύθυνος: π. Θεοδόσιος Δενδρινός

Αρχηγός: Διάκονος π. Χριστοφόρος Αραβανής, πτυχ. Νοσηλευτικής

Υπαρχηγός: Διάκονος π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, πτυχ. Νομικής

3η περίοδος: Κορίτσια Γυμνασίου – Λυκείου (17 – 24 Ιουλίου 2013)

Πνευματικός Υπεύθυνος: π. Αθανάσιος Κοσμάς

Αρχηγός: κ. Κωνσταντίνα Λάζαρη – Τσιλιμπώκου, θεολόγος

Υπαρχηγός: κ. Χρυσούλα Κατηφόρη, δασκάλα

4η περίοδος: Αγόρια Γυμνασίου – Λυκείου (25 Ιουλίου  – 1η Αυγούστου 2013)

Πνευματικός Υπεύθυνος: π. Βασίλειος Κακλαμάνης

Αρχηγός: κ. Άγγελος Γκούνης, θεολόγος

Υπαρχηγός: Διάκονος π. Σπυρίδων Μπούρης, πτυχ. Θεολογίας

5η περίοδος: Τελειόφοιτοι Λυκείου – Φοιτητές (2 – 5 Αυγούστου 2013)

Πνευματικός Υπεύθυνος: π. Γεράσιμος Ζαμπέλης

Αρχηγός: κ. Άγγελος Γκούνης, θεολόγος

Την τελευταία ημέρα της περιόδου συμμετείχαν στο πρόγραμμα και οι κατασκηνώτριες της αντίστοιχης περιόδου τελειοφοίτων Λυκείου – φοιτητριών (η οποία για πρακτικούς λόγους δεν πραγματοποιήθηκε τελικά), με την ευθύνη του π. Ιωάννη Λάζαρη και της κ. Ελένης Κατσούλη – Λάζαρη, φιλολόγου.

 

Μια ζωντανή και εργατική ομάδα σαράντα περίπου νεαρών στελεχών, αγοριών και κοριτσιών, έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, με αγάπη για τον Χριστό και την Εκκλησία Του, με μεράκι και ζήλο πολύ, κοπιάζοντας για χάρη των μικρότερων αδελφών τους και θυσιάζοντας εθελοντικά και ανιδιοτελώς την ανεμελιά των καλοκαιρινών διακοπών. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί η εθελοντική και εν αγάπη πολλή διακονία κληρικών και λαϊκών στην ετοιμασία και τον καθαρισμό της Κατασκήνωσης και το μαγειρείο.

Το γενικό θέμα της Κατασκήνωσης ήταν για φέτος «Χριστόν ενεδύσασθε». Τα παιδιά, με οδηγό τον «Απόστολο των Εθνών» και ιδρυτή της τοπικής μας Εκκλησίας, Απόστολο Παύλο, παίρνοντας μηνύματα από της επιστολές του, εμβάθυναν στη διαχρονικά πολύτιμη πρόταση ζωής που κομίζει η Εκκλησία μας στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Συμμετείχαν μάλιστα, μέσα σε κλίμα ελευθερίας, στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας με τα ιερά μυστήρια της Θ. Ευχαριστίας και της Εξομολόγησης, άλλες ακολουθίες, υπαίθριες κατανυκτικές αγρυπνίες μέσα στο δάσος και άλλες εμπειρίες, που δύσκολα αποκομίζει κανείς αλλού.

Όπως είναι φυσικό, όλοι οι κατασκηνωτές άφησαν πίσω τους τους αγαπημένους τους χώρους της Κατασκήνωσης με ανάμικτα συναισθήματα απερίγραπτης χαράς για όσα έζησαν και λύπης για το ολιγάριθμο των ημερών και την απόσταση που μας χωρίζει από το επόμενο καλοκαίρι.

Τη στενοχώρια μετριάζει η υπόσχεση ότι θα συναντιούνται τακτικά στις Παιδικές και Νεανικές Συντροφιές των Ενοριών μας και στις ευκαιρίες μετακατασκηνωτικής επικοινωνίας που θα δοθούν στη διάρκεια της χρονιάς.

Τους περιμένει, βέβαια, η «Κατασκήνωση στην πόλη» από 19 – 25 Αυγούστου 2013 με ορμητήριο το φιλόξενο κτίριο της «Καταφυγής» στην πόλη της Λευκάδας, ενώ για τους γονείς θα οργανωθεί «Μια ημέρα στην Κατασκήνωση» την Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου 2013 με ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Παρουσίαση Αποχαιρετισμού