<>

Ανοικοδομήθηκε το έτος 1740 από την οικογένεια Γράνδο στην πεδιάδα του δυτικού ελαιώνα. Αργότερα παραχωρήθηκε στην οικογένεια Λιβαδίτη.

Ο ναός αυτός αποτελεί ιστορικό μνημείο αφού εντός αυτού του Ναού, την Κυριακή των Απόκρεω του 1821 ορκίσθηκαν οι Λευκάδιοι φιλικοί, να αγωνισθούν για  την ανεξαρτησία της Ελλάδος. Σχετική πλάκα με τα ονόματα των οπλαρχηγών και το ιστορικό του γεγονότος, βρίσκεται μέχρι σήμερα στην τοιχοποιία του Ναού. Το ευαγγέλιο της ορκωμοσίας φυλάσσεται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μονής Φανερωμένης.

Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος αλλά και εις ένδειξη σεβασμού και τιμής στα πρόσωπα των αγωνιστών, το έτος 2008 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ενοριακού Ιερού Ναού «Γενέσιο της Θεοτόκου» (Παναγία των Ξένων) Λευκάδος, στον οποίο και ανήκει το εξωκκλήσιο αυτό, ανέγειρε αναθηματική στήλη στο προαύλιο του Ναού.

Πλησίον του Ιερού Ναού βρίσκεται το κελί του ναού, το οποίο κατά την ιταλική κατοχή του 1940, χρησιμοποιήθηκε ως γραφείο διεκπεραίωσης των γραφικών υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, λόγω των βομβαρδισμών της πόλεως από του κατακτητές.

Το εξωκκλήσιο καλοδιατηρημένο σήμερα, αποτελεί ιδανικό προορισμό για περπάτημα ιδιωτών και παιδιών σχολικών μονάδων αλλά και το αγαπημένο εκκλησάκι πολλών για την τέλεση των μυστηρίων βάπτισης και γάμου.

Το εξωκκλήσιο εορτάζει στις 2 Ιουλίου.