<>

Ο ιερός ναός του Αγίου Παντελεήμονος ανοικοδομήθηκε το έτος 1730 από τον Θεόδωρο Πετράτο. Έξι φορές κατερειπώθηκε από τους σεισμούς των ετών 1769, 1825, 1869, 1897, 1938 και 19.. και πέντε φορές ανοικοδομήθηκε εκ νέου.

 Κατά το έτος 1986 οι κληρονόμοι Κέκρωπος και Αναστασίας Σταματέλου δια της υπ’ αρίθμ. 2725/24.01.1986 συμβολαιογραφικής πράξης της συμβολαιογράφου Λευκάδος Ακριβούλας Κεχρουλά – Βλασσοπούλου, παραχώρησαν το εναπομείναν τμήμα του οικοπέδου μετά την εκποίηση της υπολοίπου περιουσίας του Ναού και την απαλλοτρίωση μεγάλου μέρους του οικοπέδου κατά τη διάνοιξη της οδού 8ης Μεραρχίας, στο εκκλησιαστικό συμβούλιο της Ενορίας «Γενέσιο της Θεοτόκου» (Παναγίας των Ξένων) Λευκάδος, με την προϋπόθεση να ανοικοδομήσουν και πάλι Ναΐσκο επ’ ονόματι του Αγίου Παντελεήμονος.

Με την υπ’ αρίθμ. 52/11.11.1986 πράξη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του παραπάνω Ιερού Ναού, ύστερα από συντονισμένες και επίπονες προσπάθειες του, πέτυχε με τη βοήθεια των χριστιανών της Λευκάδος να οικοδομήσει τον σημερινό Ιερό Ναό.

 Η θεμελίωσή του έγινε στις 9.04.1992 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης Κυρό Νικηφόρο Δεδούση. Τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο μητροπολίτη στις 7.10.1995

Σήμερα ο ναός, πλήρως εξοπλισμένος και αγιογραφημένος, αποτελεί παρεκκλήσιο της Ενορίας Παναγίας των Ξένων Λευκάδος και έχει παραδοθεί στο λαό της Λευκάδος, ο οποίος καθημερινώς εναποθέτει ως λιβανωτό θυμίαμα, τις ολόθερμες δεήσεις προς τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Αποτελεί δε, το κόσμημα και το στολίδι της περιοχής.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 27 Ιουλίου. Την παραμονή της εορτής του Αγίου, 26 Ιουλίου κάθε χρόνο, μετά τον Πανηγυρικό εσπερινό λαμβάνει χώρα η λιτανεία – δέηση της Εικόνος του Αγίου, γύρω από το Νοσοκομείο Λευκάδος, με τη συμμετοχή του κλήρου και πλήθους λαού.