<>

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ

Ο ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής κατά τον 16ο αιώνα ήταν κτισμένος στη δυτική πλευρά του φρουρίου της Αγίας Μαύρας.  Κατά το έτος 1715 οι Ενετοί για λόγους στρατιωτικούς, τον κατεδάφισαν και οι συναδελφοί τον ανήγειραν εκ νέου στον οικισμό της Αμαξικής, στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

 Κατά το σεισμό του 1723 υπέστη σοβαρές ζημίες οι οποίες όμως διορθώθηκαν από τους συναδελφούς. Κατά το σεισμό του 1769 ο Ναός κατέρρευσε ολοσχερώς και ανοικοδομήθηκε και πάλι το έτος 1770. Το 1836 οι συναδελφοί επέκτειναν τον ναό στις σημερινές του διαστάσεις.

Με τους σεισμούς του 1948 και του 1973, η τοιχοποιία του ναού  κατέρρευσε και κατέστη ακατάλληλος για λειτουργική χρήση. Από το 1970 ο Ναός έπαυσε να είναι συναδελφικός και περιήλθε στην κυριότητα του Ενοριακού Ναού «Γενέσιο της Θεοτόκου» (Παναγίας των Ξένων), ως παρεκκλήσιο. Το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού με συντονισμένες ενέργειες, επισκεύασε τον Ναό και τον έφερε στη σημερινή του μορφή.

Στον Ιερό Ναό φυλάσσονται δύο τεμάχια του λειψάνου της Αγίας Παρασκευής, τα οποία έφερε στη Λευκάδα, ως μοναδικό θησαυρό, ο πρόσφυγας ιερέας, εκ της Σαμψούντας του Πόντου, Δημήτριος Θωματζίδης. Επίσης στον ναό αυτό φυλάσσονται η εικόνα της Αγίας Παρασκευής που φιλοτεχνήθηκε από τον άριστο Λευκαδίτη αγιογράφο Νικόλαο Παπανελλόπουλο καθώς και όλες οι εικόνες του τέμπλου αξιόλογα έργα τέχνης και η κολυμβήθρα στην οποία βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος ο Λευκάδιος Χέρν, εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας.

Με την υπ’ αρίθμ. 60/13.05.1988 απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και με την έγκριση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, (Α.Μ.Σ.144/1988) στο χώρο του παλαιού κοιμητηρίου και του ερειπωμένου και διαλυμένου από τους σεισμούς καμπαναριού του Ιερού Ναού, έναντι της νοτίου θύρας του ναού, ανηγέρθη το Κέντρο Νεότητος της Ενορίας Γενεσίου της Θεοτόκου – Παναγίας των Ξένων.

Από τη βόρεια πλευρά του ναού βρίσκεται η πλατεία του Ιερού Ναού καθώς και το νέο καμπαναριό.

Ο ναός εορτάζει την 26η Ιουλίου καθώς επίσης και στις εορτές της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας. 4 Δεκεμβρίου και την Γ΄ Κυριακή του Μαΐου, σε ανάμνηση του θαύματος της Αγίας κατά της ευλογιάς. Εκείνη τη μέρα δια βασιλικού διατάγματος, λιανεύεται η Εικόνα της Αγίας Βαρβάρας στους δρόμους της πόλης της Λευκάδος.