<>

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Το διαλυμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο όρος (Σ)Κάροι, μπορεί σήμερα να είναι ερειπωμένο, διαθετεί όμως μακρά και σημαντική ιστορία, αλλά και σπουδαίο πνευματικό και κοινωνικό έργο.

Βρίσκεται πάνω από τη συνοικία Κολυβάτα του χωριού Αλέξανδρος, σ’ ένα απάνεμο καταπράσινο πλάτωμα, με απεριόριστη θέα προς το βορειοδυτικό κέντρο του νησιού.

Ιδρύθηκε ή ανακαινίσθηκε το 1611 και λειτούργησε ως κοινοβιακή Μονή, όπου εγκαταβίωσαν σημαντικές προσωπικότητες της τοπικής Εκκλησίας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και της Ενετοκρατίας, οι κατακτητές αναγνώρισαν το δικαίωμα της Μονής να κατέχει σημαντική ακίνητη περιουσία και το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του δάσους των Σκάρων, από μοναδικό είδος δρυός και άλλα είδη δέντρων.

Την απαλλοτρίωση της περιουσίας της το 1925/1932 ακολούθησε η διάλυση της Μονής και της σπουδαίας βιβλιοθήκης της, η λεηλασία των κειμηλίων και η κατάρρευση των κτιρίων της.

Μετά και τον τελευταίο σεισμό (2003) το Καθολικό δεν είναι προσβάσιμο, σώζεται όμως ανέπαφος ο ανατολικός τοίχος του με αξιόλογες τοιχογραφίες σε δύο φάσεις (η νεότερη: τέλη 18ου αι.) και τα δίπτυχα της Προθέσεως.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο του, χρονολογούμενο από το 1724.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου, ενώ το Πάσχα και το καλοκαίρι τελούνται υπαίθριες ακολουθίες.

Έχει ήδη εκπονηθεί και εγκριθεί η μελέτη στερέωσης – αποκατάστασης του Καθολικού και των κελλιών, με την ελπίδα εξεύρεσης κάποιου προγράμματος ή ευσεβών δωρητών.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Παναγιώτης Λάζαρης, εφημέριος Αλεξάνδρου (τηλ.: 26450 61284 – 6978856752).