<>

Ιερά Μονή του Ασωμάτου Μιχαήλ στη Βαυκερή

Η Μονή του Ασωμάτου, δηλαδή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ιδρύθηκε ή ανακαινίσθηκε το 16ο αι. από την πλούσια οικογένεια Κονιδάρη, από το διπλανό χωριό Βαυκερή.

Το μοναστήρι βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, σε μια κατάφυτη κοιλάδα με πλούσια βλάστηση. Αν και ερειπωμένο πια, υπήρξε στο παρελθόν ένα από τα πιο πλούσια μοναστήρια του νησιού, με μεγάλη προσφορά στον τόπο και τον λαό του. Άκμασε ιδιαιτέρως το 18ο αι., επί Ενετών.

Ο αρχικός ναός ήταν μια μικρή μονόχωρη αίθουσα με σαμαρωτή ξύλινη στέγη και συμπληρωνόταν από μικρά χαμηλά κελιά. Το καθολικό του ναού έχει σημαντικές τοιχογραφίες, που χρονολογούνται μεταξύ 16ου – 17ου αι. και καλύπτουν όλο το ναό.

Τα ερειπωμένα κτίσματα γύρω από το καθολικό, δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής, απομένουν σιωπηλοί μάρτυρες του περασμένου μεγαλείου της Μονής, που ανέδειξε σπουδαίες μορφές της τοπικής Εκκλησίας στα χρόνια της ακμής της, όπως τους Μητροπολίτες Μελέτιο και Παρθένιο Κονιδάρη.

Πανηγυρίζει στις 6 Σεπτεμβρίου, σε ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ενώ το Πάσχα και το καλοκαίρι τελούνται και άλλες ιερές ακολουθίες.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Σπυρίδων Αϊβασιλιώτης, εφημέριος Βαυκερής (τηλ.: 26820 29739 – 6977153119).