<>

Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης στα Περναράκια Εξωγής Ιθάκης

Σε απόσταση 2 χλμ. από τον ολιγάνθρωπο σήμερα οικισμό της Εξωγής, στα νοτιοδυτικά, στην κορυφή του βουνού, στην τοποθεσία «Περναράκια», είναι χτισμένο το παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσης.

Δε γνωρίζουμε πολλά για την ιστορία του. Αναφέρεται πως λειτουργούσε μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ριζική ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε μέχρι και τη δεκ. 1940, από τον ιερομόναχο Ιάκωβο Μαυροκέφαλο, ηγούμενο (1919-1944) της Ι. Μ. Ρόμβου Αιτ/νίας και τους συγγενείς του, εις μνήμην του. Σώζεται μέχρι σήμερα το αντιμήνσιο των εγκαινίων που τέλεσε στον Ι. Ναό ο αείμνηστος Μητροπολίτης Δωρόθεος το 1946.

 Διακαής πόθος του π. Ιακώβου ήταν να αποσυρθεί στα Περναράκια μέχρι το τέλος της ζωής του, αλλά δεν πρόλαβε. Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στη Βόνιτσα, στις 13 Ιουλίου 1944. Στον περίβολο της Μονής υπάρχει ο τάφος του, στον οποίο μεταφέρθηκαν αργότερα τα λείψανά του.

Η θέα από τα «Περναράκια» είναι απέραντη, επιβλητική, συναρπαστική –προς όποια κατεύθυνση κι αν κοιτάξει κανείς. Δίπλα στο ναό υπάρχουν κελί και καμπαναριό.

Πανηγυρίζει την Τρίτη της Διακαινησίμου.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Αντώνιος Σακκάτος, εφημέριος Εξωγής (τηλ.: 26740 33428).