<>
1

Πρώτη σύναξη στελεχών νεανικού έργου της Ι. Μητροπόλεως 

Το Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2008 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος συγκάλεσε κοινή σύναξη όλων των συνεργατών του νεανικού έργου της Ι. Μητροπόλεώς μας, κληρικών και λαϊκών, εν όψει του νέου κατηχητικού έτους 2008 – 2009, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την άρτια διοργάνωση των ενοριακών νεανικών συνάξεων και των συναφών δραστηριοτήτων.

2

Έναρξη του νέου κατηχητικού έτους

Την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2008 άρχισε η λειτουργία των παιδικών και νεανικών συντροφιών στην Ι. Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης. Τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά η τοπική Εκκλησία δημιουργεί εστίες διαλόγου και επικοινωνίας με τα νέα παιδιά, μέσα σε κλίμα αγάπης και χαράς.
Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την έναρξη τεσσάρων τέτοιων ενοριακών προσπαθειών: στη Νικιάνα, στον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως) Λευκάδος, στα Λαζαράτα και στο Μαραντοχώρι. Σε κάθε συνάντηση τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού, απηύθυνε πατρικούς λόγους αγάπης στα παιδιά και μοίρασε αναμνηστικά δώρα.
Σε όσες ενορίες δεν μπόρεσε να παραστεί αυτοπροσώπως έστειλε γραπτό μήνυμα, στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Δεν θέλουμε η Εκκλησία να φαντάζει ξένη και απόμακρη για σας. Ούτε επιδιώκουμε να σας φορτώσουμε με ένα ακόμη σχολείο ή να σας μεταδώσουμε άνυδρες γνώσεις. Επιθυμούμε να γνωρίσετε «την Οδό, την Αλήθεια και τη Ζωή», τον Χριστό δηλαδή, ελεύθερα και αβίαστα. Να αισθανθείτε την Αγάπη Του και να Τον ενθρονίσετε κι εσείς στο κέντρο της καρδιάς σας.
Και η τοπική μας Εκκλησία θα αγωνισθεί κατά το προσεχές κατηχητικό έτος 2008 – 2009 να μυήσει τα παιδιά Της στην εκκλησιαστική ζωή με τρόπο σύγχρονο και ενδιαφέροντα, με πολλές δραστηριότητες, σχεδιασμένες ειδικά για εσάς και αφιερωμένες σ’ εσάς.
Καλώς ήρθατε, παιδιά μου, στο Σπίτι σας, την Εκκλησία του Χριστού! Ο Θεός να ευλογεί την καλή σας διάθεση και να πλημμυρίζει την ύπαρξή σας με το Φως της Αγάπης Του».

3

Οι ενοριακές παιδικές και νεανικές συντροφιές που λειτούργησαν το κατηχητικό έτος 2008-2009
Η Ι. Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης διοργανώνει παιδικές και νεανικές συντροφιές στις ενορίες της πόλης και σε πολλά από τα χωριά μας. Μέσα σε κλίμα ελευθερίας και χαράς, η τοπική Εκκλησία αγωνίζεται να μεταδώσει τις αλήθειες της Πίστης και την πρόταση Ζωής που ο Χριστός απευθύνει στον άνθρωπο κάθε εποχής.
Οι συναντήσεις για το κατηχητικό έτος 2008-2009 διεξήχθησαν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Παιδικές συντροφιές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (4 – 7 ετών)

 • Για τα παιδιά των ενοριών της πόλεως, στην ενορία Αγ. Νικολάου Λευκάδος κάθε Σάββατο, ώρες 10.30 π.μ. – 12 μεσ. στο Κέντρο Νεότητος ενορίας Αγ. Νικολάου (Αίθουσα)
 • Για τα παιδιά των Σφακιωτών κάθε Σάββατο, ώρα 12 -1 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Λαζαράτων
 • Για τα παιδιά του Μεγανησίου, κάθε Κυριακή, ώρα 11.30 π.μ. – 12.30 μ.μ. στο Αρχονταρίκι Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων Κατωμερίου

Παιδικές συντροφιές Γ΄ – Στ΄ Δημοτικού

 • Ενορία Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως): Κάθε Κυριακή, ώρα 11 π.μ.- 12 μεσ. στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο (Κεντρ. Αγορά)
 • Ενορία Αγ. Μηνά: Κάθε Κυριακή, ώρα 11.30 π.μ. – 12.30 μ.μ., στην «Χριστιανική Εστία» (ΓΕΧΑ, δίπλα στον Ι. Ν. Παντοκράτορος)
 • Ενορία Αγ. Νικολάου: Κάθε Κυριακή, ώρα 11 π.μ.- 12 μεσ., στο Ενοριακό Κέντρο Νεότητος (Αίθουσα)
 • Ενορία Παναγίας Ξένων: Κάθε Κυριακή, ώρα 11 π.μ.- 12 μεσ., στο Ενοριακό Κέντρο Νεότητος (έναντι Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής)
 • Ενορίες Βαθέος Ιθάκης: Κάθε Κυριακή, ώρα 11 π.μ.- 12 μεσ. στην Αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού
 • Ενορία Βασιλικής: Κάθε Κυριακή, ώρα 11.30 π.μ.-12.30 μ.μ. στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου
 • Ενορία Καλλιγονίου: Κάθε Κυριακή, ώρα 10.30 – 11.30 π.μ. στον Ι. Ν. Αγ. Τριάδος
 • Ενορία Καρυωτών: Κάθε Κυριακή, ώρα 5-6 μ.μ., στον Ι.Ν. Ταξιαρχών
 • Ενορία Κατωμερίου Μεγανησίου: Κάθε Κυριακή, ώρα 11.30 – 12.30 στον Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων
 • Ενορία Κατούνας – Λυγιάς: Κάθε Κυριακή, ώρα 11 π.μ. – 12 μεσ. στον Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων Λυγιάς
 • Ενορίες Σφακιωτών: Κάθε Σάββατο, ώρα 12 – 1 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Λαζαράτων
 • Ενορία Μαραντοχωρίου: Κάθε Σάββατο, ώρα 3 – 4 μ.μ. στον Ι. Ν. Ταξιαρχών
 • Ενορία Νικιάνας: Κάθε Σάββατο, ώρα 5 – 6 μ.μ. στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως
 • Ενορία Νυδρίου: Κάθε Σάββατο, ώρα 3 – 4 μ.μ. στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου
 • Ενορία Σπαρτοχωρίου Μεγανησίου: Κάθε Κυριακή, ώρα 11.30 π.μ. – 12.30 μ.μ. στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου
 • Ενορία Σύβρου: Κάθε Κυριακή, ώρα 3 – 4 μ.μ. στον Ι. Ν. Γενεσίου Θεοτόκου
 • Ενορία Τσουκαλάδων: Κάθε Σάββατο, ώρα 6-7 μ.μ. στον Ι. Ν. Αγ. Αναστασίας
 • Ενορία Φρυνίου: Κάθε Κυριακή, ώρα 10.30 – 11.30 π.μ. στον Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους

Νεανικές συντροφιές Γυμνασίου

 • Ενορία Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως): Κάθε Σάββατο, ώρα 6 – 7 μ.μ. στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο (Κεντρ. Αγορά)
 • Ενορία Αγ. Νικολάου: Αγόρια: Κάθε Σάββατο, ώρα 12.30 – 1.30 μ.μ., στο Ενοριακό Κέντρο Νεότητος (Αίθουσα) – Κορίτσια: Κάθε Κυριακή, ώρα 12.30-1.30 μ.μ. στο Αρχονταρίκι Ι.Ν. Αγ. Νικολάου
 • Ενορία Παναγίας Ξένων: Κάθε Κυριακή, ώρα 11 π.μ.- 12 μεσ., στο Αρχονταρίκι του Ι. Ν. Παναγίας Ξένων
 • Ενορίες Βαθέος Ιθάκης: Κάθε Κυριακή, ώρα 11 π.μ.- 12 μεσ. στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου
 • Ενορία Απολπαίνης: Κάθε Σάββατο, ώρα 4-5 μ.μ. στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο
 • Ενορία Κατωμερίου Μεγανησίου: Κάθε Κυριακή, ώρα 12.30 – 1.30 μ.μ. στο Αρχονταρίκι του Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων
 • Ενορία Κατούνας – Λυγιάς: Κάθε Κυριακή, ώρα 12 – 1 μ.μ. στον Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων Λυγιάς
 • Ενορίες Σφακιωτών: Κάθε Κυριακή, ώρα 11 π.μ. – 12 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Λαζαράτων
 • Ενορία Μαραντοχωρίου: Κάθε Σάββατο, ώρα 4 – 5 μ.μ. στον Ι. Ν. Ταξιαρχών
 • Ενορία Νικιάνας: Κάθε Σάββατο, ώρα 4 – 5 μ.μ. στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως
 • Ενορία Νυδρίου: Κάθε Σάββατο, ώρα 4 – 5 μ.μ. στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου
 • Ενορία Περιγιαλίου: Κάθε Κυριακή, ώρα 5 – 6 μ.μ. στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας
 • Ενορία Τσουκαλάδων: Κάθε Σάββατο, ώρα 5 – 6 μ.μ. στον Ι. Ν. Αγ. Αναστασίας

Νεανικές Συντροφιές Λυκείου
Ενορία Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως):

 • Κορίτσια: Κάθε Σάββατο, ώρα 7-8 μ.μ. στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο (Κεντρ. Αγορά) –
 • Αγόρια: κάθε Σάββατο, ώρα 9 – 10 μ.μ. στον ίδιο χώρο
 • Επίσης, λειτούργησαν συνάξεις αποφοίτων Λυκείου και φοιτητών στην ενορία Ευαγγελιστρίας Λευκάδος.
 • Η πρόσκληση ήταν όλο τον χρόνο ανοιχτή για όλους τους νέους, αγόρια και κορίτσια, προκειμένου να γευθούν την χαρά του Χριστού στα πλαίσια αυτών των πνευματικών ευκαιριών που παρέχει η τοπική μας Εκκλησία!

4

Συναντήσεις προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας στη Λευκάδα
Παραμένει πάντοτε ανοιχτή η πρόσκληση συμμετοχής στις συναντήσεις για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, από 4 – 7 ετών.
Ξεκίνησαν ήδη το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008 και συνεχίστηκαν κάθε Σάββατο, από τις 10.30 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι στο Κέντρο Νεότητος της ενορίας Αγ. Νικολάου Λευκάδος, δίπλα στον ομώνυμο Ι. Ναό.
Με παιχνίδια και απλές, βιωματικές δραστηριότητες ήδη από αυτή την τρυφερή ηλικία τα παιδιά μπορούν να κάνουν τα πρώτα βήματά τους στη ζωή της Εκκλησίας.

5

Σεμινάριο Επιμορφώσεως Στελεχών Νεανικού Έργου Ι. Μητροπόλεως – Η πρώτη συνάντηση
Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, 29 Οκτωβρίου ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμορφώσεως των Στελεχών του Νεανικού Έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως) Λευκάδος, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου.
Εισηγητής στην πρώτη αυτή συνάντηση ήταν ο Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης, κληρικός της Ι. Μ. Πειραιώς και Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, ο οποίος
ανέπτυξε το θέμα: «Η προσωπικότητα του κατηχητή και οι προϋποθέσεις της κατηχητικής διακονίας». Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για τον σχεδιασμό του Κέντρου Νεότητος και τις προσεχείς εκδηλώσεις, που ετοιμάζονται για τους νέους της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Ακολούθησε ζωντανός διάλογος και συμπροβληματισμός για τον ρόλο και την παρουσία της Εκκλησίας ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Το ερώτημα που κυριάρχησε ήταν: «Γιατί να έρθει ένας νέος άνθρωπος στην Εκκλησία σήμερα;» Καρπός της διαλογικής συζήτησης ήταν η απάντηση: διότι η Εκκλησία (οφείλει να) προσφέρει στον σημερινό άνθρωπο -που είναι «χορτάτος» από υλικές παροχές και κοσμικές απολαύσεις- αγάπη, «ζεστασιά», κοινωνία, χαρά και κυρίως την Χάρη του Θεού.
Το Σεμινάριο αυτό έχει πολλά να προσφέρει στην κατάρτιση των κληρικών και λαϊκών συνεργατών της τοπικής Εκκλησίας, για μία καλύτερα οργανωμένη και περισσότερο αποτελεσματική διακονία στον ευαίσθητο και απαιτητικό χώρο της νεότητος.

6

Το 1o Διενοριακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου
Το απόγευμα του Σαββάτου, 25 Οκτωβρίου 2008 τα μέλη των ενοριακών νεανικών συντροφιών Γυμνασίου από διάφορες ενορίες της Ι. Μητροπόλεώς μας απόλαυσαν το 1ο Διενοριακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου, που πραγματοποιήθηκε στο “Lefkada Soccer Club”.
Ήταν μια αθλητική γιορτή για τους νέους που απολαμβάνουν την αληθινή ψυχαγωγία, ζώντας μέσα στη φιλόξενη αγκαλιά της τοπικής μας Εκκλησίας. Τα παιδιά χάρηκαν το παιχνίδι, δίνοντας προτεραιότητα στην αξία της συμμετοχής και του έντιμου παιχνιδιού, του ευ αγωνίζεσθαι.
Εξάλλου η επιλογή της ημερομηνίας δεν ήταν τυχαία. Δυο μέρες μετά, στις 27 Οκτωβρίου, γιόρταζε ο προστάτης των αθλητών, ο Άγιος Νέστορας. Ο νεαρός μάρτυρας ήταν μαθητής του Αγίου Δημητρίου στην «Καταφυγή», την ομάδα των Χριστιανών νέων της Θεσσαλονίκης. Τόλμησε να αντιπαρατεθεί στον γιγαντόσωμο παλαιστή Λυαίο και να δρέψει το στεφάνι της νίκης όχι μόνο στον αγώνισμα της πάλης, αλλά και στον αγώνα του μαρτυρίου και της ομολογία της πίστης στον Χριστό. Αποτελεί, λοιπόν, παράδειγμα για κάθε νέο Χριστιανό αθλητή, που ελεύθερα επιλέγει να δώσει διπλό αγώνα: στο στάδιο και στην ψυχή του.
Στη διοργάνωση έλαβαν μέρος οι νεανικές συντροφιές των ενοριών Σφακιωτών, Περιγιαλίου, Τσουκαλάδων, Λυγιάς – Κατούνας, Καρυωτών (που κατέλαβε την 2η θέση) και Ευαγγελιστρίας Λευκάδος, που ήταν και η πρώτη νικήτρια αυτού του Ποδοσφαιρικού Τουρνουά. Τις ομάδες συνόδευαν οι υπεύθυνοι ιερείς και οι συνεργάτες τους.
Τον τελικό παρακολούθησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος, ο οποίος απένειμε τα έπαθλα (κύπελλα και μετάλλια) στους δυο πρώτους νικητές και σε όλα τα παιδιά αναμνηστικά και από ένα «βραβείο έντιμου παιχνιδιού».
Η διοργάνωση έκλεισε με την υπόσχεση του Κέντρου Νεότητος να ετοιμάσει και πάλι παρόμοιες αθλητικές διοργανώσεις. Ήδη προγραμματίζονται τουρνουά ποδοσφαίρου για παιδιά Δημοτικού για την άνοιξη και πρωταθλήματα πιγκ-πογκ και σκακιού για τον χειμώνα.
Και μια απαραίτητη διευκρίνιση για κάθε επιφυλακτικό: η Εκκλησία δεν τείνει να εξελιχθεί σε αθλητικό σωματείο. Αποδεικνύει όμως έμπρακτα ότι δεν είναι ένας χώρος ανάπαυσης για ηλικιωμένους, αλλά ένας χώρος ζωτικός και ζωντανός, όπου οι νέοι άνθρωποι μπορούν να γευθούν την αγάπη, την χαρά και την ελευθερία που σκορπίζει απλόχερα ο Χριστός, κατανοώντας τις ανάγκες του όλου ανθρώπου.

7

Μια όμορφη συνάντηση νέων
Τη Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2008, αμέσως μετά τον Εσπερινό της εορτής της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ελευθερωτρίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος συναντήθηκε στο «Αρχονταρίκι» του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Λευκάδος με μια ομάδα τριάντα πέντε νέων παιδιών, που βοηθούν στον χώρο της Εκκλησίας ως ιεροψάλτες, αναγνώστες, βοηθοί των ιερέων στο Ιερό Βήμα, κατηχητές, στελέχη της κατασκήνωσης ή από άλλες θέσεις, ενώ κάποιοι από αυτούς σπουδάζουν σε εκκλησιαστικές σχολές και προετοιμάζονται για να χειροτονηθούν αργότερα ιερείς.
Ήταν η δεύτερη ομαδική συνάντηση του νέου Μητροπολίτου μας με τα νεαρά αυτά στελέχη της τοπικής Εκκλησίας, που καταθέτουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους, τον ζήλο και το μεράκι τους στη λατρεία του Θεού και στη διακονία της Εκκλησίας Του μέσα στις «αυλές» Του, στους ιερούς ναούς μας.
Ο Σεβασμιώτατος, συμπαραστατούμενος από ομάδα κληρικών, είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει προσωπικά με τον καθένα, να τους απευθύνει πατρικούς λόγους, χρήσιμους για την πνευματική τους πορεία και να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους στο διάλογο που ακολούθησε. Ένα από τα μέλη αυτής της νεανικής ομάδας, ο κ. Γεώργιος Φατούρος, με μια σύντομη και μεστή εισήγηση κατέθεσε τους προβληματισμούς του για τον πνευματικό αγώνα ενός νέου ανθρώπου, που ελεύθερα επιλέγει να ζήσει μέσα στην Εκκλησία τη ζωή που ο Χριστός προτείνει, δίνοντας έτσι το έναυσμα για μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων.
Η όμορφη αυτή σύναξη επισφραγίστηκε από κοινό δείπνο αγάπης, που βοήθησε όλους να βιώσουν την έννοια της εκκλησιαστικής οικογένειας.

8

Δεύτερη συνάντηση του Σεμιναρίου Στελεχών Νεανικού Έργου της Ι. Μητροπόλεως
Το απόγευμα της Τρίτης,19 Νοεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμορφώσεως των Στελεχών του Νεανικού Έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως) Λευκάδος, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου.
Εισηγητής στη δεύτερη αυτή συνάντηση ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης, κληρικός της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Υπεύθυνος του «Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης» που ίδρυσε και λειτουργεί η Ι. Αρχιεπισκοπή για νεανικές ομάδες στη Βουλιαγμένη.
Ο π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης, με παραστατικό λόγο και με την χρήση εποπτικών μέσων παρουσίασε το θέμα: «Προτάσεις βιωματικής κατήχησης», επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει τα στελέχη του νεανικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας σχετικά με το αίτημα της βιωματικής μάθησης και της εμπειρικής μετάδοσης των αληθειών της Πίστης μας, της λειτουργικής παράδοσης και της πρότασης ζωής της Εκκλησίας στα παιδιά και στους νέους μας.
Ειδικότερα τόνισε την ανάγκη εισαγωγής των σύγχρονων διδακτικών μεθόδων και των παιδαγωγικών τρόπων (μέθοδος project: μάθηση διδακτική, βιωματική, ομαδοσυνεργατική, διαθεματική) στην εκκλησιαστική αγωγή.
Ακολούθησε ζωντανός διάλογος και πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων.
Στο τέλος, διανεμήθηκε πρωτότυπο βοηθητικό υλικό για τις συνάξεις των παιδικών και νεανικών συντροφιών για το μήνα Δεκέμβριο, το οποίο ετοιμάζεται και εκδίδεται από το Κέντρο Νεότητος κάθε μήνα. Τα θέματα των συναντήσεων του Δεκεμβρίου θα είναι: η ιερωσύνη, η οικογένεια, ο σεβασμός του Άλλου και διαφορετικού και η προετοιμασία μας για τα Χριστούγεννα.
Θέματα επίκαιρα, σημαντικά για την ορθόδοξη χριστιανική αγωγή, που προσφέρονται με σύγχρονες αφορμήσεις και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

9

Ποιμαντική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου κ. Θεοφίλου στα σχολεία της Ιθάκης
Στα πλαίσια της ποιμαντικής περιοδείας του στο νησί της Ιθάκης, με αφορμή την πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Βαθέος Ιθάκης (21/11/08), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Βορείου Ιθάκης στον Σταυρό Ιθάκης και το Δημοτικό Σχολείο Βαθέος Ιθάκης, συνοδευόμενος από κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του νεανικού έργου της τοπικής Εκκλησίας.
Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα επικοινώνησε με τους εκπαιδευτικούς, συζήτησε τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, ξεναγήθηκε στους χώρους των σχολείων και μοίρασε αναμνηστικές «ευλογίες» στα παιδιά. Τις ομορφότερες στιγμές της επίσκεψης δημιούργησαν όμως τα ίδια τα παιδιά, με την απλότητα και τον αυθορμητισμό τους, την αθωότητα και τις ερωτήσεις τους.

10

Εκδρομή στα Καλάβρυτα (29/11/2008)
Το Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή που διοργάνωσε η Ι. Μητρόπολή μας και το Κέντρο Νεότητος αυτής για τους φίλους του, στα ιστορικά και μαρτυρικά Καλάβρυτα.
Δύο λεωφορεία μετέφεραν τους εκδρομείς – προσκυνητές στην Ι. Μονή Αγ. Λαύρας, στον Τόπο της Θυσίας των Καλαβρυτινών από τους Ναζί (13/12/1943), στην πόλη των Καλαβρύτων, καθώς και στην Ι. Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τις τίμιες κάρες των Οσίων Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού και Φιλαρέτου του Ελεήμονος και να δουν το «λάβαρο της Επαναστάσεως», ενώ στο Μέγα Σπήλαιο προσκύνησαν την ι. εικόνα της Θεοτόκου, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.
Συνδύασαν έτσι την αναψυχή και την ψυχαγωγία με την πνευματική ωφέλεια.

11

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεόφιλος στην ορκωμοσία των πρώτων αποφοίτων του ΤΕΙ Λευκάδας
Τη Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2008 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας των πρώτων αποφοίτων του ΤΕΙ Λευκάδας, η οποία συνδυάσθηκε και με την υποδοχή των νέων πρωτοετών φοιτητών του τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία (του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων), που λειτουργεί στην πόλη της Λευκάδας από το 2004.
Ο Σεβασμιώτατος στην προσφώνησή του συνεχάρη θερμά τους πτυχιούχους του Τμήματος, οι οποίοι ανοίγουν τον δρόμο της προσφοράς του Εκπαιδευτικού αυτού Ιδρύματος στην επιστημονική κατάρτιση των στελεχών της ελληνικής Διοίκησης και Οικονομίας, ενώ τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία, πλούσια ευλογημένη από τον Θεό.
Ακόμη, καλωσόρισε τους νέους φοιτητές του ΤΕΙ, οι οποίοι τώρα εγκαθίστανται στη Λευκάδα και τους παρότρυνε να αφοσιωθούν στις σπουδές τους, ζητώντας πάντοτε τον φωτισμό και την ενίσχυση του Ουρανού, προκειμένου να αποκτήσουν τα απαραίτητα για το μέλλον τους εφόδια.

12

Προβολές σε ενοριακές συντροφιές
Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του Κέντρου Νεότητος επιτρέπει την προβολή ταινιών και εκπαιδευτικών παρουσιάσεων στις διάφορες ενοριακές συντροφιές, με διάφορα θέματα. Στο μικρό διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο 2008, πραγματοποιήθηκαν ήδη προβολές στις νεανικές συντροφιές Ταξιαρχών Καρυωτών, Σφακιωτών (δημοτικό και γυμνάσιο), Μαραντοχωρίου και Ευαγγελιστρίας Λευκάδος.

13

«Τα βιβλία ταξιδεύουν…»
Το Κέντρο Νεότητος δημιούργησε μια δανειστική συλλογή 50 παιδικών βιβλίων, η οποία κυκλοφορεί κατά περιόδους στις ενοριακές παιδικές συντροφιές της Ι. Μητροπόλεώς μας. Λειτουργεί ως εξής: Ο κατηχητής παραλαμβάνει τη δανειστική συλλογή από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως και οφείλει να την επιστρέψει εντός 20 ημερών το αργότερο. Στη διάρκεια μιας κατηχητικής συνάντησης παρουσιάζει στα παιδιά τα βιβλία της συλλογής. Εξηγεί ότι πρέπει να τα διαβάσουν και να τα επιστρέψουν στην μεθεπόμενη συνάντηση σε καλή κατάσταση. Δεν υποχρεώνονται τα παιδιά να δανειστούν βιβλία. Δανείζονται μόνο εφ’ όσον θέλουν! Τέλος, επιστρέφει την συλλογή στο Κέντρο Νεότητος μόνον όταν έχει συγκεντρώσει όλα τα βιβλία.

14

«Χριστός γεννάται, δοξάσατε!» Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ι. Μητρόπολης.
Μέσα σε κλίμα χαράς και προσμονής των μεγάλων γιορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, παιδιά και νέοι από τις ενοριακές παιδικές και νεανικές της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος & Ιθάκης, με όμορφο και παραστατικό τρόπο μετέδωσαν στους γονείς και στους φίλους τους το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου.
Η κεντρική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως, χάρη στη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή των ενοριών Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως), Αγ. Νικολάου και Παναγίας των Ξένων από την πόλη της Λευκάδας, Λυγιάς – Κατούνας, Τσουκαλάδων και Μαραντοχωρίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 21 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Λευκάδας, στα Βαρδάνια.
Ήταν το πρώτο πανηγυρικό άνοιγμα που πραγματοποίησε το νεοσύστατο Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως προς το κοινό της Λευκάδας, με αφορμή το κοσμοχαρμόσυνο και κοσμοσωτήριο γεγονός της Ενανθρώπησης του Θεού Λόγου. Στόχος της εκδήλωσης δεν ήταν να γιορταστεί με τρόπο πομπώδη και φολκλορικό ένα μυστήριο που άρχισε να εκτυλίσσεται ταπεινά και σιωπηλά, μέσα στην καταφρόνια του κόσμου και στην αφάνεια μιας φτωχικής σπηλιάς, αλλά να συλλάβουν οι φίλοι του νεανικού έργου της τοπικής Εκκλησίας, με την ανιδιοτελή και φιλότιμη βοήθεια των παιδικών φωνών και της ζεστής παρουσίας των παιδιών, τα μοναδικά μηνύματα της Γέννησης του Χριστού, δηλαδή της απαρχής της σωτηρίας του ανθρώπου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης:
– Επίκαιρους ύμνους και τα βυζαντινά κάλαντα των Χριστουγέννων έψαλε η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι. Μητροπόλεως, η οποία ήδη επαναλειτουργεί.
– Παιδιά από την ενορία Παναγίας των Ξένων ερμήνευσαν την Ορθόδοξα εικόνα της Γεννήσεως από το δωδεκάορτο της Ι. Μονής Σταυρονικήτα (έργο Θεοφάνους του Κρητός) και δραματοποίησαν τις κινήσεις των προσώπων που εικονίζονται σε αυτήν.
-Παιδιά από τις συναντήσεις προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, που οργανώνονται με ευθύνη της ενορίας Αγ. Νικολάου, παρουσίασαν το όμορφο θεατρικό δρώμενο «Τα τέσσερα κεριά», δίνοντας το μήνυμα ότι, κι αν ακόμη η Αγάπη, η Πίστη και η Ειρήνη μοιάζουν να εξαφανίζονται από τον κόσμο, η Ελπίδα δεν πρέπει να σβήσει ποτέ.
-Με τις χαρούμενες φωνές τους παιδιά από όλες τις ενορίες που συμμετείχαν στη γιορτή σχημάτισαν μια κοινή χορωδία και άφησαν στην ατμόσφαιρα όμορφες χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
-Τέλος, το Μουσικό Σύνολο της ενορίας Ευαγγελιστρίας Λευκάδος, με την συμμετοχή μαθητών Λυκείου κ.ά., απέδωσε χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες μουσικές συνθέσεις για πνευστά όργανα.
Την εκδήλωση ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος, ο οποίος συνεχάρη τα παιδιά για την εξαιρετική προσπάθεια και το όμορφο αποτέλεσμα, ενώ απηύθυνε επίκαιρους, πατρικούς λόγους στους συμμετέχοντες. Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Σολδάτου, ο Νομάρχης κ. Κ. Αραβανής, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Β. Φέτσης, ο αντινομάρχης κ. Στ. Ρόκκος, ο αντιδήμαρχος κ. Σπ. Κόγκας, πολλοί ιερείς και πλήθος κόσμου (γονείς και φίλοι των παιδιών).

15

Εορταστικές εκδηλώσεις στις ενορίες των χωριών μας: Καρυώτες, Σφακιώτες, Άγ. Πέτρος, Μαραντοχώρι
Εκτός από την κεντρική εκδήλωση της Ι. Μητροπόλεως στην Λευκάδα, με την ευθύνη ΄των κατά τόπους εφημερίων και χάρη στο μεράκι και την εργασία των παιδιών, οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και στα χωριά μας. Σε όλες τις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος, ευλογώντας τα παιδιά και μοιράζοντας συμβολικά, αναμνηστικά δώρα.
Την Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου την σειρά των εκδηλώσεων άνοιξε η ενορία Ταξιαρχών Καρυωτών, με ποιήματα και τραγούδια, που απέδωσαν με κέφι τα παιδιά.
Την Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου τελέσθηκε ιερά Αγρυπνία στον Ι. Ναό Ταξιαρχών Μαραντοχωρίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και με την συμμετοχή πολλών κληρικών, παιδιών των κατηχητικών σχολείων και μεγαλύτερων στην ηλικία. Όσοι συμμετείχαν σε αυτή την λατρευτική σύναξη, είχαν την ευκαιρία να ασπαστούν ιερά λείψανα Αγίων Μαρτύρων και να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων, έχοντας συμμετάσχει προηγουμένως στο μυστήριο της ι. Εξομολόγησης. Η συμμετοχή των παιδιών στο ι. αναλόγιο έδωσε ένα ξεχωριστό, νεανικό χρώμα στις ακολουθίες. Ακολούθησε νηστίσιμη τράπεζα για όλους, με την φροντίδα των γονέων. Με αυτή την λειτουργική σύναξη οι πιστοί του Μαραντοχωρίου ετοιμάσθηκαν να υποδεχτούν το νεογέννητο Χριστό.
Το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου στην ζεστή και φιλόξενη αίθουσα τελετών του Δημοτικού Σχολείου Σφακιωτών, παιδιά όλων των ηλικιών, που συμ,μετέχουν στις εκεί παιδικές και νεανικές συντροφιές παρουσίασαν στο κοινό των Σφακιωτών (με την συμμετοχή του νομάρχη κ. Αραβανή, του αντινομάρχη κ. Ρόκκου, του δημάρχου Σφακιωτών κ. Γ. Κούρτη, κληρικών κ.ά.) το θεατρικό «Στον Χριστό στο Κάστρο» (βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Αλ. Παπαδιαμάντη) και ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα, μεταφέροντας ζωντανά το μήνυμα της Σάρκωσης του Θεανθρώπου.
Τη Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου σειρά είχε η εκδήλωση της ενορίας Αγίου Πέτρου, με την επιμέλεια των υπευθύνων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, τμήμα της οποίας λειτουργεί φέτος στο κεφαλοχώρι αυτό της Νότιας Λευκάδας. Ύμνοι και τραγούδια, ποιήματα και απαγγελίες, όμορφα συνταιριασμένα αισθητοποίησαν το γιορτινό κλίμα των Ημερών.
Τέλος, την Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου, πάλι στο Μαραντοχώρι, με την φροντίδα των μεγαλύτερων παιδιών και με την συμμετοχή όλων των νέων του χωριού και των οικογενειών τους πραγματοποιήθηκε μια ακόμη ζεστή χριστουγεννιάτικη γιορτή και η (προεόρτια) κοπή της Βασιλόπιτας.

16

Ευχές στα Ιδρύματα της πόλης της Λευκάδας
Μετά την Θ. Λειτουργία, ανήμερα των Χριστουγέννων, τα παιδιά των Παιδικών και Νεανικών Συντροφιών της πόλης της Λευκάδας, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Θεόφιλο, έψαλλαν επίκαιρους ύμνους και τραγούδησαν τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια στα δύο ιδρύματα της πόλης της Λευκάδας: στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και στο Γηροκομείο της Ι. Μητροπόλεως.
Μοίρασαν γλυκά και ενθύμια ως «ευλογία» της τοπικής Εκκλησίας στους ανθρώπους που πέρασαν την μεγάλη αυτή γιορτή μακριά από την θαλπωρή του σπιτιού τους και γέμισαν χαρά την ατμόσφαιρα των δύο αυτών Ιδρυμάτων.
Καταλήγοντας στο Γηροκομείο, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τη γιορταστική τράπεζα των φιλοξενουμένων στον «Οίκο Πρόνοιας» και συνομίλησε με αγάπη με όλους.

17

Η τρίτη σύναξη αναγνωστών, ιεροσπουδαστών και ιεροπαίδων στην Καρυά
Την Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2008, αμέσως μετά την ακολουθία του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος συναντήθηκε στον Ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Καρυάς με μια ομάδα τριάντα πέντε νέων παιδιών, που βοηθούν στον χώρο της Εκκλησίας από διάφορες θέσεις (ιεροψάλτες, αναγνώστες, βοηθοί στο Ιερό Βήμα, κατηχητές, στελέχη της κατασκήνωσης, ιεροσπουδαστές ή υποψήφιοι κληρικοί).
Ήταν η τρίτη ομαδική συνάντηση του νέου Μητροπολίτου μας με τους νεαρούς αυτούς βλαστούς της τοπικής Εκκλησίας, που διακονούν με πίστη και αγάπη στο έργο της Λατρείας του Θεού και της ποιμαντικής του Ανθρώπου.
Ο Σεβασμιώτατος, συμπαραστατούμενος από ομάδα κληρικών, είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει προσωπικά με τον καθένα, να τους απευθύνει πατρικούς λόγους, χρήσιμους για την πνευματική τους πορεία και να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους στο διάλογο που ακολούθησε.
Ένα από τα μέλη αυτής της νεανικής ομάδας, ο κ. Απόστολος Αραβανής, φοιτητής ΤΕΙ Νοσηλευτικής Ιωαννίνων, με μια σύντομη και ολοκληρωμένη εισήγηση προκάλεσε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον ρόλο και την αποστολή του «αναγνώστη», τις ευθύνες και την εν γένει παρουσία του εντός και εκτός του ναού.
Η όμορφη αυτή σύναξη επισφραγίστηκε από κοινό δείπνο αγάπης, προσφορά της ενορίας Καρυάς, στην αίθουσα του Δημαρχείου της κωμόπολης, που βοήθησε όλους να βιώσουν την έννοια της εκκλησιαστικής οικογένειας.

18

Διήμερη εκδρομή για τα στελέχη των Εκκλησιαστικών Μαθητικών Κατασκηνώσεων
Μέσα στο γιορτινό κλίμα του Αγίου Δωδεκαημέρου, για 7η συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη διήμερη συνάντηση των στελεχών των Εκκλησιαστικών Μαθητικών Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεώς μας «Η Φανερωμένη», το Σαββατοκύριακο, 3 και 4 Ιανουαρίου 2009.
Το φετινό «Διήμερο» είχε την μορφή εκδρομής, με προορισμό το πανέμορφο μέσα στη χειμωνιάτική μεγαλοπρέπειά του, Βέρμιο. Σαράντα νέοι και νέες, στελέχη της Κατασκήνωσης και μεγαλύτεροι κατασκηνωτές, συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο των κατασκηνώσεων και ηγούμενο της Ι. Μονής Φανερωμένης π. Νικηφόρο Ασπρογέρακα και τους αρχηγούς κ. Άγγελο Γκούνη, κ. Βασιλική Λάζαρη –Ζαμπέλη και κ. Ιωάννη Ζαμπέλη, υπεύθυνο του Κέντρου Νεότητος της Ι.Μ. είχαν την
ευκαιρία να προσκυνήσουν την Ι. Μονή Παναγίας Σουμελά, κέντρο του απανταχού Ποντιακού Ελληνισμού και να χαρούν την παγωμένη, αλλά «θερμή» Βέροια και το χιονισμένο Μέτσοβο.
Προσκύνησαν ακόμη στην Ι. Μονή Παναγίας Δοβρά, όπου έγιναν δεκτοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, ο οποίος απηύθυνε πατρικούς λόγους αγάπης στα παιδιά, συζήτησε μαζί τους για επίκαιρα θέματα και τους ευλόγησε με τα ι. λείψανα ενός νέου θαυματουργού Αγίου της Εκκλησίας μας, του Αγ. Λουκά, επισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, του ιατρού. Η απλόχερη φιλοξενία των υπευθύνων του νεανικού έργου της Ι. Μ. Βεροίας και των πατέρων της Μονής συντέλεσε στην επιτυχία της εκδρομής.
Η εκδρομή αυτή ήταν μια προσφορά των Κατασκηνώσεων και της Ι. Μονής Φανερωμένης προς τους νέους ανθρώπους, που διακονούν εθελοντικά την κατασκήνωση για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι, ζουν όμως όλο τον χρόνο με την προσμονή της κατασκηνωτικής αγκαλιάς, δουλεύοντας για την ευχάριστη διαμονή και την ωφέλιμη ψυχαγωγία των παιδιών που θα περάσουν λίγο από τις διακοπές τους στις φιλόξενες κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της τοπικής Εκκλησίας.
Ήταν μάλιστα μια… «εκδρομή εργασίας», αφού συζητήθηκαν αρκετά ζητήματα της κατασκηνωτικής ζωής. Το ραντεβού ανανεώθηκε για την περίοδο του Πάσχα, με μια ημερίδα προετοιμασίας στον χώρο των κατασκηνώσεων.

19

Πρωτοχρονιάτικη σύναξη των οικογενειών των ιερέων
Το απόγευμα της Κυριακής, 4 Ιανουαρίου στον Ι. Ναό Αγ. Αποστόλων Λυγιάς πραγματοποιήθηκε εορταστική σύναξη των οικογενειών των ιερέων της Μητρόπολής μας, με ευθύνη του εφημερίου π. Βασιλείου Κακλαμάνη και των συνεργατών του. Την κοπή της καθιερωμένης Βασιλόπιτας, την οποία ευλόγησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος, ακολούθησε δεξίωση και συζήτηση σε χαλαρό, οικογενειακό κλίμα και ζεστή ατμόσφαιρα. Στο τέλος, το κάθε παιδί πήρε το δώρο του, σαν έμπρακτη απόδειξη ότι η τοπική Εκκλησία δεν αντιμετωπίζει ψυχρά και υπηρεσιακά τους κληρικούς, αλλά τους αισθάνεται ως μέλη μιας οικογένειας, συνοδοιπόρους στην ποιμαντική Της αποστολή.

20

Ενοριακές εκδηλώσεις κοπής Βασιλόπιτας
Την Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας Ευαγγελιστρίας Λευκάδος, πραγματοποιήθηκε σύναξη – δεξίωση των φοιτητών και γενικά των νέων μελών της «Ενοριακής Νεανικής Αντίστασης», με μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων και με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου, του Βουλευτή κ. Σολδάτου, του Νομάρχη κ. Αραβανή, του Δημάρχου κ. Φέτση, οι οποίοι απηύθυναν θερμές ευχές στη νέα γενιά της Λευκάδας, που τον υπόλοιπο χρόνο αναζητεί τα πολύτιμα εφόδια της γνώσης και της μόρφωσης μακριά από το νησί μας.
Το Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2009 στη ζεστή και φιλόξενη «Αίθουσα» της ενορίας Αγ. Νικολάου στην πόλη της Λευκάδος πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας της παιδικής συντροφιάς προσχολικής ηλικίας, που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο και ώρα 11 -12.30 στον χώρο αυτό, με ευθύνη των συνεργατών της εν λόγω ενορίας και του εφημερίου της, π. Αναστασίου Μεσσήνη.
Πρόκειται για μια νέα δραστηριότητα του νεανικού έργου της τοπικής Εκκλησίας, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και αρκετή συμμετοχή μικρών παιδιών, τα οποίας μέσα από παιχνίδι και βιωματικές δραστηριότητες επιχειρούν τα πρώτα τους βήματα στη ζωή της Εκκλησίας.
Ακόμη, το απόγευμα της Κυριακής, 11 Ιανουαρίου 2009, στο -προσεκτικά και με μεράκι- ανακαινισμένο Κέντρο Νεότητας της ενορίας Παναγίας των Ξένων (έναντι Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής) διοργανώθηκε μια ακόμη ζεστή πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση γιορτή και η καθιερωμένη κοπή της
Βασιλόπιτας, με ευθύνη του π. Ηλία Μάλφα και των συνεργατών του. Συμμετείχαν τα παιδιά και οι νέοι της ενορίας, καθώς και μεγαλύτεροι στην ηλικία, που συμμετέχουν κάθε Κυριακή απόγευμα, στις ενοριακές Συνάξεις Μελέτης Αγ. Γραφής.
Το απόγευμα της Κυριακής, 25 Ιανουαρίου 2009, στην αίθουσα τελετών του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου (στα Βαρδάνια) πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας της « Ενοριακής Νεανικής Αντίστασης» της ενορίας Ευαγγελιστρίας Λευκάδος, με ευθύνη του π. Γερασίμου Ζαμπέλη και των συνεργατών του.
Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε θεατρική αναπαράσταση του διηγήματος του Φώτη Κόντογλου «Το βλογημένο μαντρί» (μια αναφορά στον Ελληνορθόδοξο Άγιο Βασίλειο), το Μουσικό Σύνολο των νέων της ενορίας (με υπεύθυνο τον κ. Βασίλη Κούρτη), το Χορευτικό τμήμα (με υπεύθυνο τον κ. Σπύρο Παπουτσόπουλο) και η Χορωδία των ενοριακών παιδικών και νεανικών συντροφιών (με υπεύθυνο τον κ. Γιάννη Ζαμπέλη).
Σε όλες τις εκδηλώσεις συμμετείχε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος, ευλογώντας την πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα, μιλώντας με αγάπη στους παριστάμενους, ευχόμενος καλή χρονιά και πλούσια ευλογημένη από τον Θεό και επισημαίνοντας την αξία της εκκλησιαστικής αγωγής τόσο των νέων, όσο και των μεγαλύτερων σε ηλικία.
Τέτοιες εκδηλώσεις αισθητοποιούν την έννοια της ενοριακής οικογένειας και βοηθούν στον σύνδεσμο των μελών κάθε τοπικής Εκκλησίας.

21

Εορταστικές εκδηλώσεις για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Ιθάκης
Στα πλαίσια της ποιμαντικής του φροντίδας και για το δεύτερο μεγάλο νησί της μητροπολιτικής μας περιφέρειας, την Ιθάκη, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος συμμετείχε σε δύο ακόμη εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Κέντρου Νεότητος της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Το απόγευμα της Πέμπτης, 15 Ιανουαρίου 2009 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ραφαήλ στο Περαχώρι Ιθάκης προσκάλεσε σε κοινή σύναξη τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων της Ιθάκης και ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα. Ο Σεβασμιώτατος μοιράστηκε μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές του νησιού τους προβληματισμούς του για την αγωγή των παιδιών και των νέων μας, προκαλώντας ενδιαφέρουσα συζήτηση και στο τέλος διένειμε αναμνηστικά στους πολλούς εκπαιδευτικούς που ανταποκρίθηκαν στην αγαπητική πρόσκληση της τοπικής Εκκλησίας.
Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 στην αίθουσα τελετών του Δημοτικού Σχολείου στο Βαθύ της Ιθάκης παρακολούθησε ειδικό εορταστικό πρόγραμμα που ετοίμασαν με μεράκι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου. Ευλόγησε την Βασιλόπιτα των παιδιών και τους μίλησε πατρικά, τονίζοντας την αξία της «ενδεκάτης εντολής», της εντολής της αγάπης –παίρνοντας αφορμή από το ομώνυμο τραγούδι του Ν. Γκάτσου, που απέδωσαν με τις μελωδικές τους φωνές οι μικροί μαθητές. Το αναμνηστικό βιβλίο που δέχτηκαν ως δώρο τα παιδιά, με τίτλο «Ο Άγιος Βασίλης και η Βασιλόπιτα», θα βοηθήσει να γνωρίσουν τον αληθινό Άγιο Βασίλειο, αυτόν της ρωμαίικης παράδοσης, με την έντονη φιλανθρωπική δράση και το ασκητικό ήθος.

22

Τρίτη συνάντηση του Σεμιναρίου Στελεχών Νεανικού Έργου της Ι. Μητροπόλεως
Το απόγευμα της Δευτέρας, 26 Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμορφώσεως των Στελεχών του Νεανικού Έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στο Κέντρο Νεότητος της ενορίας Παναγίας των Ξένων Λευκάδος (έναντι Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής), παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου.
Αντί του αρχικώς προσκληθέντος εισηγητού π. Αντωνίου Καλλιγέρη, ο οποίος λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων των ημερών εκείνων δεν κατόρθωσε να φτάσει στο νησί, στο σεμινάριο μίλησε ο υπεύθυνος του Κέντρου Νεότητος της Ι. Μητροπόλεώς μας κ. Ιωάννης Ζαμπέλης, με θέμα: «Κατήχηση: κάτι περισσότερο από μάθημα», τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν στις ενορίες μας ποικίλες ευκαιρίες, οι οποίες αφ’ ενός συνιστούν σημεία επαφής με τη νέα γενιά και αφ’ ετέρου παρέχουν τη δυνατότητα στα παιδιά και τους νέους ανθρώπους να ζήσουν την χαρά της εκκλησιαστικής ζωής για περισσότερο χρόνο.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, με συντονιστή τον Σεβασμιώτατο, προγραμματίσθηκαν οι προσεχείς δραστηριότητες του Κέντρου Νεότητος.
Στο τέλος, διανεμήθηκε πρωτότυπο βοηθητικό υλικό για τις συνάξεις των παιδικών και νεανικών συντροφιών για το μήνα Φεβρουάριο, το οποίο ετοιμάζεται και εκδίδεται από το Κέντρο Νεότητος κάθε μήνα. Τα θέματα λαμβάνουν αφορμή από τα ευαγγελικά αναγνώσματα των πρώτων Κυριακών του Τριωδίου και αναφέρονται στην Ταπείνωση (Τελώνης και Φαρισαίος), την Μετάνοια (Άσωτος Γιος και Σπλαγχνικός Πατέρας) και την Αγάπη προς τους αδελφούς (το κριτήριο του Θεού για τον άνθρωπο). Συνδυάζονται δε με ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες.

23

Σύναξη των εκπαιδευτικών για την γιορτή των Τριών Ιεραρχών: «Οι Τρεις Ιεράρχες και τα σύγχρονα προβλήματα της Παιδείας»
Το βράδυ της Πέμπτης, 29 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 7.30 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά στην πόλη της Λευκάδος πραγματοποιήθηκε εορταστική σύναξη των εκπαιδευτικών του νησιού μας, με την ευκαιρία της κοινής εορτής των προστατών των Γραμμάτων και της Ελληνορθόδοξης Παιδείας, Αγίων Τριών Ιεραρχών.
Η πανηγυρική αυτή εκδήλωση περιελάμβανε Πανηγυρικό Εσπερινό, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, με την συμμετοχή πολλών κληρικών.
Ακολούθως, ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμονας – συγγραφέας και υπεύθυνος του περιοδικού «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» αναφέρθηκε διεξοδικά στις μορφές, την παιδαγωγική διδασκαλία (έργω και λόγω) των Τριών Ιεραρχών, σταχυολογώντας από το ομιλητικό και συγγραφικό έργο τους αναφορές στην σχέση Ελληνισμού και χριστιανικής Πίστης, στην αξία της ελληνικής Παιδείας, την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Ο κ. Χολέβας τόνισε την ανάγκη Ελληνορθόδοξης Παιδείας, δηλ. αγωγής χριστοκεντρικής και ανθρωποκεντρικής. Αναζήτησε μάλιστα στην διδασκαλία των τριών Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας τις απαντήσεις σε επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τον λόγο και την ουσία της σύγχρονης Εκπαίδευσης, όπως το μάθημα των Θρησκευτικών, επισημαίνοντας παράλληλα «προβληματικά» σημεία και των εν χρήσει εκπαιδευτικών εγχειριδίων της Γλώσσας, της Ιστορίας, των Θρησκευτικών, της Λογοτεχνίας.
Κατά γενική ομολογία, ήταν μια ομιλία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, γεμάτη αφορμές προβληματισμού και αυτοκριτικής

24

Οι σχολικές κοινότητες γιόρτασαν τους προστάτες της Παιδείας
Με εκκλησιασμό των μαθητών και των εκπαιδευτικών και αρτοκλασία τα περισσότερα σχολεία του νησιού μας την Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009 γιόρτασαν τους προστάτες της Ελληνορθόδοξης Παιδείας, Τρεις Ιεράρχες.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος ιερούργησε στον Ι. Ναό Αγίου Μηνά Λευκάδος, όπου εκκλησιάστηκε το 1ο Ενιαίο Λύκειο της πόλης μας, το οποίο στο εξής θα φέρει τιμητικά το όνομα του Διδασκάλου του Γένους, Αθανασίου Ψαλλίδα.
Ο Αθανάσιος Ψαλλίδας, μεγάλη μορφή της ρωμαίικης λογιοσύνης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, «ο σπουδαιότερος ίσως λόγιος και φιλόσοφος του Ελληνικού Διαφωτισμού», με καταγωγή από τα Γιάννενα, πέθανε το 1829 στην Λευκάδα, ως Διευθυντής του εδώ Λυκείου, το οποίο συντηρούσε η Ι. Μονή Αγ. Ιωάννου στο Λιβάδι και θάφτηκε στον Ι. Ναό του Αγ. Μηνά. Στη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας μνημονεύθηκε το όνομά του και πραγματοποιήθηκε σχετική ομιλία από την φιλόλογο κ. Βασιλική Λάζαρη.

25

Φιλοξενούμενη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας η Δ΄ Επιμορφωτική Ημερίδα Θεολόγων Ηπείρου, Κερκύρας και Λευκάδος
Το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε η Δ΄ Επιμορφωτική Ημερίδα που διοργάνωσε για τους Θεολόγους της περιοχής μας ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Ηπείρου, Κερκύρας και Λευκάδος κ. Τριαντάφυλλος Σιούλης, υπό την αιγίδα και με την φιλοξενία της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης.
Το θέμα της ημερίδας, εξαιρετικά επίκαιρο: “Το μάθημα των Θρησκευτικών μεταξύ «προοδευτισμού», «φοβικότητας» και «προχειρότητας»”.
Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωτική ανάγκη διατήρησης του μαθήματος των Θρησκευτικών μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ως βασικού παράγοντα για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών.
Παραβρέθηκαν ακόμη και απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωπος του βουλευτή Λευκάδας κ. Θοδ. Σολδάτου, ο νομάρχης Λευκάδας κ. Κων/νος Αραβανής, ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Βασίλειος Φέτσης, η περιφερειακή διευθύντρια Σπουδών Εκπ. Περιφ. Ηπείρου κ. Ράπτη, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λευκάδας κ.κ. Σάντας και Βλάχος, σχολικοί σύμβουλοι, κληρικοί και περισσότεροι από εκατόν πενήντα εκπαιδευτικοί θεολόγοι.
Το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της διοργάνωσης οφείλεται στις εξαιρετικές εισηγήσεις των τεσσάρων πολύπειρων εισηγητών.
Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Κογκούλης, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπεραμύνθηκε του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος, αφού αφορά την συντριπτική πλειονότητα των μαθητών με παράλληλες αναφορές στα λοιπά θρησκεύματα και ομολογίες. Υποστήριξε όμως ένα μάθημα βασισμένο στις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές της διεπιστημονικής, βιωματικής και ομαδοσυνεργατικής μάθησης, με συνεπή σχεδιασμό και εφαρμογή «σχεδίων εργασίας» (project) με αφορμήσεις από το γνωστικό του αντικείμενο. Ένα μάθημα που θα προβάλλει μεν ως μορφωτικό ιδεώδες τον Άγιο και θα προσφέρει μια οντολογική ηθική διάσταση, όμως ό,τι διδάσκει θα είναι παιδαγωγικά κατοχυρωμένο.
Ο κ. Χρήστος Κουτσούκης, καθηγητής θεολόγος του Γυμνασίου Αννέζας Άρτας παρουσίασε κάποιες πρακτικές προτάσεις εφαρμογών της συνεργατικής μάθησης για ομάδες μαθητών Γυμνασίου, εκφράζοντας την αγωνία πώς το μάθημα θα προσφέρει συνεχείς ευκαιρίες διαλόγου με τον κόσμο.
Ο σχολικός σύμβουλος των θεολόγων της περιοχής μας κ. Τριαντάφυλλος Σιούλης, στη συνέχεια, με άμεσο λόγο και εποπτικό τρόπο παρουσίασε ένα πρότυπο μάθημα Θρησκευτικών για την ειρήνη, με αφορμή τη ζωή και τους λόγους του Προφήτη Μιχαία. Πρότεινε, αφού ευαισθητοποιηθούν με εικόνες και κείμενα οι μαθητές, να ενθαρρύνονται σε συγκρίσεις και προβληματισμούς για την σύγχρονη
πραγματικότητα. Έτσι, το μάθημα δεν θα αποτελεί μια στείρα απομνημόνευση γνώσεων, αλλά μια πηγή έμπνευσης για την σύγχρονη ζωή.
Τέλος, ο Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός. Με λόγο ευθύ και ειλικρινή, σημείωσε ότι το μάθημα ανήκει στον εκπαιδευτικό προγραμματισμό του κράτους και όχι στην ποιμαντική της Εκκλησίας, ενώ παρουσίασε τις δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία αλλά και οι γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για ομολογιακό χαρακτήρα του μαθήματος. Η σύγχρονη εκπαίδευση έχει ανάγκη το μάθημα –είπε ο π. Γεώργιος- διότι με τρόπο αντικειμενικό και με τα κριτήρια της επιστημονικής μεθόδου προσφέρει όλα τα ερμηνευτικά κλειδιά για τη βίωση του πολιτισμού μας (δηλ. της Εκκλησιαστικής και Ελληνορθόδοξης Ιστορίας και Παράδοσης), αλλά και για την παραγωγή πολιτισμού. Μόνο ο ομολογιακός χαρακτήρας του μαθήματος, συμπέρανε, προσφέρει Ορθόδοξο πολιτισμό και έτσι μας συνδέει με την κοινή προσχισματική παράδοση της Ευρώπης, σε αναζήτηση κοινών θεμελίων της Ενωμένης Ευρώπης.
Στις συζητήσεις των εισηγήσεων οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί θεολόγοι κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους. Προέκυψε μάλιστα η πληροφορία ότι, παρά τις σχετικές υπουργικές εγκυκλίους πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, οι απαλλαγές από το μάθημα είναι ελάχιστες. Ειδικά στη Λευκάδα, μόνον επτά (7).
Ακολούθησε γεύμα, που έδωσε τη δυνατότητα σε συναδέλφους από διαφορετικές περιοχές, αλλά με τις ίδιες αγωνίες να επικοινωνήσουν και να συζητήσουν όσα ειπώθηκαν σε αυτή την εξαιρετική – από άποψη περιεχομένου και φιλοξενίας- ημερίδα.
Η πραγματοποίηση της Ημερίδας κατέστη δυνατή χάρη στην γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση της Ιεράς Μονής Φανερωμένης, με την οργανωτική συνδρομή του Κέντρου Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως και τη διάθεση έντυπου υλικού από τη Ν.Α. Λευκάδας και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

26

Τέταρτη συνάντηση του Σεμιναρίου Στελεχών Νεανικού Έργου της Ι. Μητροπόλεως
Το απόγευμα της Τρίτης, 24 Φεβρουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμορφώσεως των Στελεχών του Νεανικού Έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στο Κέντρο Νεότητος της ενορίας Παναγίας των Ξένων Λευκάδος, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου.
Εισηγητής στην τέταρτη αυτή συνάντηση ήταν ο Αιδεσιμολ/τατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Προϊστάμενος της δραστήριας ενορίας Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Ἐκκλησία».
Ο π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, με λόγο άμεσο και ζωντανό παρουσίασε το θέμα: «Προβληματισμοί γιά τήν κατήχηση σήμερα. Μία πρόταση “πολυδιάστατης κατήχησης”». Αφού ανέπτυξε σκέψεις και προβληματισμούς, που έχουν γεννηθεί κατά την μακρόχρονη εργασία του με τα παιδιά και τους νέους στην ενορία με το πολυδύναμο Πνευματικό της Κέντρο στην καρδιά του Πειραιά και στις κατασκηνώσεις, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αυτονόητα σήμερα στην αγωγή των παιδιών ούτε μπορούν να θεωρούνται στο κατηχητικό μας έργο ως δεδομένα γνώσεις και οικογενειακά βιώματα, όπως στο παρελθόν. Τόνισε την ανάγκη η Εκκλησία να βρίσκει συνεχώς σημεία επαφής με τους νέους ανθρώπους μέσα και έξω από το ναό, με διάφορες δραστηριότητες, που θα κατατείνουν όμως στον κοινό στόχο, την κοινωνία με τον Θεό και τους αδελφούς.
Ακόμη, εξήγησε στους συμμετέχοντες πώς διεξάγεται ένα «πολλαπλό κατηχητικό μάθημα» για παιδιά Δημοτικού, τρίωρης διάρκειας, στη δική τους ενορία: γύρω από ένα θέμα (π.χ. Μεγάλη
Σαρακοστή) αναπτύσσονται διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες (σταυρόλεξα, παιχνίδια, εικόνες, κατασκευές, κείμενα, τραγούδια κ.ά.), κρατώντας ζωηρό το ενδιαφέρον του παιδιού και προσεγγίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές κάθε θέματος. Έτσι, και τα παιδιά ευχαριστιούνται την γνωστική διαδικασία και οι γονείς παραμένουν ήσυχοι, κάνοντας τις πρωινές εργασίες του Σαββάτου, ότι τα παιδιά τους «βρίσκονται σε καλά χέρια» και απασχολούνται ευχάριστα και δημιουργικά.
Ακολούθησε ζωντανός διάλογος και μοιράστηκε σχετικό έντυπο υλικό, καθώς και ένας ψηφιακός δίσκος, παραγωγής της Ι. Μ. Λεμεσού Κύπρου, με τίτλο: «Το Σπίτι του Θεού» και περιεχόμενο μια εικονική περιήγηση σε έναν Ορθόδοξο Ναό.
Στο τέλος, διανεμήθηκε το πρωτότυπο βοηθητικό υλικό του Κέντρου Νεότητος για τις συνάξεις των παιδικών και νεανικών συντροφιών για το μήνα Μάρτιο. Τα θέματα των συναντήσεων του Μαρτίου βασίζονται στο λειτουργικό και εορτολογικό πρόγραμμα της Μεγάλης Σαρακοστής και αφορούν τις ιερές εικόνες, την Ιεραποστολή, την Μ. Σαρακοστή (νηστεία και λειτουργικό πρόγραμμα), τον υλικό κόσμο και πώς προσλαμβάνεται στη Θ. Λατρεία, την προσευχή και την «Κλίμακα των αρετών». Θέματα που αγγίζουν την ουσία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής, με επίκαιρες αφορμήσεις, σύγχρονες προεκτάσεις και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

27

 Επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου κ. Θεοφίλου στο Ειδικό Σχολείο Λευκάδος

Το πρωί της Τρίτης, 24 Φεβρουαρίου 2009, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος επισκέφθηκε το Ειδικό Σχολείο Λευκάδας, συνοδευόμενος από συνεργάτες του νεανικού έργου της τοπικής Εκκλησίας.
Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα επικοινώνησε με τους εκπαιδευτικούς και τον παριστάμενο Δ/ντή Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σάντα και συζήτησε τα προβλήματά του σχολείου και τις ιδιαιτερότητες του εκπαιδευτικού τους έργου.
Είχε την ευκαιρία όμως να χαρεί και τον αυθορμητισμό και την αθωότητα των παιδιών, να θαυμάσει την οξύτατη αντιληπτική τους ικανότητα και τις ειδικές δεξιότητές τους, που ενισχύονται με κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, το Ειδικό Σχολείο χρειάζεται την συμπαράσταση όλων των τοπικών φορέων και σίγουρα διαθέτει την αμέριστη υποστήριξη και ευλογία της τοπικής Εκκλησίας στο αξιόλογο έργο του.

28

 Το 1ο Διενοριακό τουρνουά Πιγκ –Πογκ για τα παιδιά

Το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεώς μας, θέλοντας δημιουργήσει ευκαιρίες για τα παιδιά και τους νέους των Ενοριακών Παιδικών και Νεανικών Συντροφιών, ώστε να απολαμβάνουν τον καθαρό αθλητισμό, την αληθινή ψυχαγωγία και να μυούνται στις αξίες της συμμετοχής και του ευ αγωνίζεσθαι, μετά την πετυχημένη διεξαγωγή του 1ου Διενοριακού Τουρνουά Ποδοσφαίρου για παιδιά Γυμνασίου, διοργάνωσε και πραγματοποίησε το ερχόμενο Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009 και ώρα 10 π.μ. στο νέο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Λευκάδος (στην περιοχή των Αλυκών) μία δεύτερη αθλητική συνάντηση: το 1ο Διενοριακό Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (Πιγκ-Πογκ).
Συμμετείχαν περίπου εκατόν δέκα παιδιά από την ηλικία του Δημοτικού μέχρι το Λύκειο. Απονεμήθηκαν μετάλλια και έπαθλα στους νικητές και αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής σε όλους.

29

 Τέταρτη συνάντηση του Σεμιναρίου Στελεχών Νεανικού Έργου της Ι. Μητροπόλεως

Το απόγευμα της Δευτέρας, 23 Μαρτίου 2009, μετά την ακολουθία του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η πέμπτη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμορφώσεως των Στελεχών του Νεανικού Έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στο Κέντρο Νεότητος της ενορίας Παναγίας των Ξένων Λευκάδος (έναντι Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής), παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου.
Εισηγητής ήταν ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυριακός Τσουρός, ο οποίος αναφέρθηκε στο εξαιρετικά επίκαιρο θέμα: «Νεοπαγανισμός και Αρχαιολατρεία». Αφού άρχισε το λόγο του με ιστορική αναδρομή στο φαινόμενο, εξέθεσε την σύγχρονη εμφάνιση του φαινομένου και την οξύτητα της έκφρασής του μέσω εντύπων, εκπομπών και ειδικών «λατρευτικών» εκδηλώσεων, που δεν παραποιούν απλώς την ορθή Πίστη και την ιστορική αλήθεια, αλλά και προσβάλλουν το πρόσωπο του Χριστού και των Αγίων μας. Παρουσίασε δε, τέλος, την Ορθόδοξη απάντηση στις προκλήσεις αυτές και πρότεινε υγιείς τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Λόγω του γενικότερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το θέμα, η είσοδος ήταν ανοιχτή για όλους. Ακολούθησε γι’ αυτό γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος.

30

 Λαχειοφόρος αγορά υπέρ του «Κέντρου Νεότητος»

Την Κυριακή του Πάσχα, 19 /4/2009 στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Λευκάδος, μετά τον Εσπερινό της Αγάπης, πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των λαχνών της Λαχειοφόρου Αγοράς, που διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε για την ενίσχυση των σκοπών του Κέντρου Νεότητας από τον περασμένο Ιανουάριο.
Οι λαχνοί τιμώνταν προς πέντε (5) ευρώ ο καθένας και η διάθεσή τους έγινε με τη βοήθεια των κατά τόπους εφημερίων και των λαϊκών συνεργατών του νεανικού μας έργου.
Τα δώρα που κληρώθηκαν είναι:
Μία φορητή εικόνα του Κυρίου, σύγχρονης τέχνης, έργο και προσφορά του αγιογράφου κ. Γεωργίου Κατημερτζόγλου, στον λαχνό no 1333.
Μία φορητή εικόνα του Ευαγγελιστή Ματθαίου, έργο και προσφορά του αγιογράφου κ. Ελισσαίου Τσεκούρα, στον λαχνό no 3207.
Μία φορητή εικόνα, έργο και προσφορά της αγιογράφου κ. Ευαγγελίας Μελά – Αρώνη, στον λαχνό no 1808.
Ένα (1) Home cinema, στον λαχνό no 2158 και
Ένα (1) Ποδήλατο, στον λαχνό no 1376.
Ευχαριστούμε θερμά όσους έδειξαν την αγάπη τους προς τη νέα γενιά και την Εκκλησία μας, συμμετέχοντας στην Λαχειοφόρο Αγορά και ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια της τοπικής Εκκλησίας για τη διακονία των νέων μας.

31

Τελική – απολογιστική Σύναξη των Συνεργατών του Νεανικού Έργου της Ι. Μητροπόλεώς μας

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 13 Ιουνίου 2009 πραγματοποιήθηκε η τελική Σύναξη των Συνεργατών του Νεανικού Έργου της Ι. Μητροπόλεώς μας στο προαύλιο του ιερού εξωκλησίου της Αγίας Μαρίνας στην πεδιάδα της πόλεως Λευκάδος, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου.
Πραγματοποιήθηκε σύντομος απολογισμός του νεανικού μας έργου για το κατηχητικό έτος 2008-2009, με ολιγόλεπτες αναφορές και τοποθετήσεις των υπευθύνων κληρικών και των λαϊκών
συνεργατών τους, στις οποίες κατέθεσαν τη δική του εμπειρία ο καθένας και πρότειναν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε το Κέντρο Νεότητας να τους συνδράμει καλύτερα στο έργο τους. Ακολούθησε συζήτηση για τον σχεδιασμό της επόμενης κατηχητικής χρονιάς 2009-2010, ενώ η σύναξη ολοκληρώθηκε με κοινό γεύμα όλων σε κοντινό εστιατόριο.

to Top