<>
1

Πρώτη σύναξη στελεχών νεανικού έργου της Ι. Μητροπόλεως

Την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009 στο Κέντρο Νεότητος της ενορίας Παναγίας των Ξένων Λευκάδος (έναντι Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος συγκάλεσε κοινή σύναξη όλων των συνεργατών του νεανικού έργου της Ι. Μητροπόλεώς μας, κληρικών και λαϊκών, εν όψει του νέου κατηχητικού έτους 2009 – 2010. Η συνάντηση άρχισε με την ενδιαφέρουσα εισήγηση του καθηγητή κ. Αλεξ. Κακαβούλη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Ψυχολογία και αγωγή του Προσώπου». Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την άρτια διοργάνωση των ενοριακών νεανικών συνάξεων και των συναφών δραστηριοτήτων

2

Η έναρξη των παιδικών και νεανικών συντροφιών για το κατηχητικό έτος 2009-2010

Την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2010 άρχισε επίσημα η λειτουργία των παιδικών και νεανικών συντροφιών στην Ι. Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης. Τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά η τοπική Εκκλησία δημιουργεί εστίες διαλόγου και επικοινωνίας με τα νέα παιδιά, μέσα σε κλίμα αγάπης και χαράς.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος ευλόγησε την έναρξη τεσσάρων τέτοιων ενοριακών προσπαθειών: στον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως) Λευκάδος, όπου και λειτούργησε, στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Λευκάδος, στην Καρυά και στα Λαζαράτα.
Είχε προηγηθεί από την προηγούμενη Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου η έναρξη της πνευματικής εργασίας με τους νέους στο Μαραντοχώρι.
Σε κάθε συνάντηση τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού, απηύθυνε πατρικούς λόγους αγάπης στα παιδιά και μοίρασε αναμνηστικά δώρα.
Παιδικές και νεανικές συνάξεις στη διάρκεια της κατηχητικής χρονιάς 2009-2010 πραγματοποιύνται στις περισσότερες ενορίες της πόλης της Λευκάδας, στην Απόλπαινα, στο Καλλιγόνι, στους Καριώτες, στη Λυγιά, στη Νικιάνα, στο Περιγιάλι, στο Νυδρί, στον Σύβρο, στα Λαζαράτα, στο Μαραντοχώρι, στη Βασιλική, στον Άγ. Πέτρο, στην Καρυά, στους Τσουκαλάδες και στο Φρύνι.
Η Εκκλησία απευθύνει, λοιπόν, διαρκή ανοιχτή πρόσκληση προς όλους, μαθητές και οι μαθήτριες της Λευκάδας, της Ιθάκης και των άλλων νησιών μας να συμμετέχουν στις συνάξεις αυτές των ενοριών τους, για να γευθούν την χαρά του Χριστού μέσα στην στοργική αγκαλιά της τοπικής Εκκλησίας.

3

Ποιμαντική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου κ. Θεοφίλου σε σχολεία της Νότιας Λευκάδας

Την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος επισκέφθηκε τα Δημοτικά Σχολεία Αγίου Πέτρου και Βασιλικής, καθώς και το Γυμνάσιο και τις
Λυκειακές Τάξεις Βασιλικής, συνοδευόμενος από κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του νεανικού έργου της τοπικής Εκκλησίας.
Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα επικοινώνησε με τους εκπαιδευτικούς, συζήτησε τις αγωνίες και τα προβλήματά τους και ξεναγήθηκε στους χώρους των σχολείων. Τους ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά -αφού δεν μπόρεσε να επισκεφθεί όλα τα σχολεία της Ι. Μητροπόλεώς μας, για τον καθιερωμένο Αγιασμό, όπως θα ήθελε. Τις ομορφότερες στιγμές της επίσκεψης δημιούργησαν όμως τα παιδιά, με την απλότητα και τον αυθορμητισμό τους.

4

Εγκαινιάσθηκε το «Ενοριακό Κέντρο Νεότητος Νυδριού και περιχώρων»

Με αξιοσημείωτη ανταπόκριση παιδιών στο κάλεσμα της τοπικής μας Εκκλησίας πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του «Ενοριακού Κέντρου Νεότητος Νυδριού και περιχώρων» την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009, αμέσως μετά την Θ. Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας π. Θεόφιλος στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Νυδρί.
Η μέχρι πρό τινος εφημεριακή οικία της ενορίας αυτής, διαμορφώθηκε κατάλληλε, ανακαινίσθηκε ριζικά και εξοπλίσθηκε με ενδιαφέροντα παιχνίδια (πιγκ –πογκ, air hockey, επιτραπέζια κ.ά.), προκειμένου να λειτουργήσει ως ένας χώρος αληθινής ψυχαγωγίας, αλλά και πνευματικής ωφέλειας, με τις ευκαιρίες διαλόγου που ήδη προσφέρονται εκεί, για τα παιδιά και τους νέους της ευρύτερης περιοχής του Ελλομένου.
Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής θέτει συνεχώς νέες προκλήσεις για την ορθή αγωγή των παιδιών και η Εκκλησία μας έρχεται να συμβάλει σε αυτό, δίνοντας το χέρι στους νέους που θα θελήσουν ελεύθερα και αβίαστα να απλώσουν κι εκείνοι το δικό τους, για να συνομιλήσουν με τους υπευθύνους της νεανικής αυτής κίνησης στη γλώσσα της αγάπης και της αλήθειας.
Έτσι, όπως ήδη ανακοινώθηκε, κάθε Κυριακή απόγευμα θα πραγματοποιούνται αυτές οι συνάξεις διαλόγου: ώρα 5-6 μ.μ. για παιδιά Δημοτικού (υπεύθυνος: π. Δημήτριος Κατωπόδης), ώρα 6.30-7.30 μ.μ. για παιδιά Α΄ και Β΄ Γυμνασίου και ώρα 7.30-8.30 μ.μ. για παιδιά Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου (υπεύθυνος: π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης).
Επίσης, κάθε Σάββατο και ώρα 10.30 το πρωί θα παραδίδονται μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής από τον δάσκαλο – διπλωματούχο Β.Μ. κ. Παναγιώτη Αιμ. Γαζή.
Ακόμη, τα απογεύματα της Τετάρτης και της Παρασκευής, από ώρα 5 έως 7 μ.μ., το Κέντρο θα είναι ανοιχτό για την ψυχαγωγία των παιδιών.
Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή για όλους, ιδιαίτερα όμως για τους νέους μας!

5

Έναρξη παιδικών και νεανικών συντροφιών στον Άγιο Πέτρο

Μια ακόμη νεανική προσπάθεια ξεκίνησε την λειτουργία της στην ενορία Αγίου Πέτρου με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου, ο οποίος και τέλεσε τον Αγιασμό της ενάρξεως στον ενοριακό Ι. Ναό του Αγίου Αθανασίου το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2009.
Και στο κεφαλοχώρι αυτό της Νότιας Λευκάδας ήταν αξιόλογη η αποδοχή της πρόσκλησης της τοπικής Εκκλησίας από τα παιδιά και τους νέους του χωριού, οι οποίοι συμμετέχουν πλέον στις καθιερωμένες συναντήσεις κάθε Σάββατο, ώρα 11-12 μεσ. για τα παιδιά Γυμνασίου και ώρα 12-1 μ.μ. για τα μικρότερα παιδιά, υπεύθυνος των οποίων είναι ο κ. Γεώργιος Φατούρος. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στο κτίριο της Ενοριακής Εστίας, που βρίσκεται δίπλα από τον ενοριακό Ι. Ναό, κατάλληλα διαμορφωμένο και εξοπλισμένο με ψυχαγωγικό υλικό.

6

Έναρξη παιδικών συντροφιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας

Για δεύτερη χρονιά συνεχίζουν τη λειτουργία τους οι παιδικές συντροφιές για τους μικρούς μας φίλους, της προσχολικής ηλικίας, καθώς και των τάξεων Α΄ και Β΄ Δημοτικού.
Το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λευκάδος τελέσθηκε ο Αγιασμός, με την συμμετοχή υπερδιπλάσιων παιδιών από το περασμένο κατηχητικό έτος, τα οποία με τη ζωντάνια και την απλότητά τους χρωμάτισαν όμορφα αυτή την εναρκτήρια εκδήλωση.
Για πρακτικούς λόγους, λόγω της μεγάλης συμμετοχής παιδιών οι παιδικές συντροφιές για τους μικρούς μας φίλους, της προσχολικής και πρώτης σχολικής (Α΄ και Β΄ Δημοτικού) ηλικίας θα λειτουργούν κάθε Σάββατο σε δύο τμήματα, ως εξής:
α. Νήπια (4-5 ετών): ώρα 10.00 – 11.00 π.μ.
β. Παιδιά Α΄ και Β΄ Δημοτικού: ώρα 11.15 – 12.30 π.μ.
Οι συναντήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται στο Κέντρο Νεότητας του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου, που όπως και πέρυσι με χαρά ανέλαβε ως ενορία να φιλοξενήσει και να υλοποιήσει αυτή την ξεχωριστή και ελπιδοφόρα δραστηριότητα της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Περιλαμβάνουν παιχνίδι, σύντομες αφηγήσεις και κατάλληλες δραστηριότητες, προσεκτικά επιλεγμένες, ώστε να πραγματοποιούν τα παιδιά τα πρώτα τους βήματα μέσα στην Εκκλησία με τρόπο ευχάριστο και βιωματικό.

7

Εκδρομή στην Κόνιτσα

Το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή που διοργάνωσε η Ι. Μητρόπολή μας και το Κέντρο Νεότητος αυτής για τους φίλους του, στην ιστορική περιοχή της Κόνιτσας.
Δύο λεωφορεία μετέφεραν τους εκδρομείς – προσκυνητές στην Ι. Μονή Μολυβδοσκεπάστου, σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, και τον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Σεβαστιανού, η φωνή του οποίου έφτασε στα σημαντικότερα διεθνή fora για τα δίκαια αιτήματα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Εκεί ξεναγήθηκαν και έψαλαν τρισάγιο στον αείμνηστο Ιεράρχη. Επίσης, επισκέφθηκαν την πόλη της Κόνιτσας και τον Ι. Ναό Αγ. Κοσμά του Αιτωλού, καθώς και το σπίτι (προσκύνημα σήμερα) του Νεομάρτυρα Αγ. Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις.
Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, τόλμησαν και συμμετείχαν πάνω από εβδομήντα εκδρομείς, που συνδύασαν για μια ακόμη φορά την αναψυχή και την ψυχαγωγία με την πνευματική ωφέλεια.

8

Μια όμορφη συνάντηση νέων

Την περασμένη Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2010, αμέσως μετά τον Εσπερινό της Παναγίας της Ελευθερωτρίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος συναντήθηκε στο «Αρχονταρίκι» του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Λευκάδος με μια ομάδα τριάντα περίπου παιδιών και νέων, που κινούνται ενεργά στον χώρο της Εκκλησίας ως ιεροψάλτες, αναγνώστες, βοηθοί των ιερέων στο Ιερό Βήμα, κατηχητές, στελέχη της κατασκήνωσης ή από άλλες θέσεις, ενώ κάποιοι από αυτούς σπουδάζουν σε εκκλησιαστικές σχολές και προετοιμάζονται για να χειροτονηθούν αργότερα ιερείς.
Ο Σεβασμιώτατος, συμπαραστατούμενος από ομάδα κληρικών, είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει προσωπικά με τον καθένα και να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους στο διάλογο που ακολούθησε. Το έναυσμα για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση έδωσε ο δάσκαλος – ιεροψάλτης και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής κ. Παναγιώτης Γαζής, δραστήριο μέλος της τοπικής Εκκλησίας, ο οποίος με μια μεστή εισήγηση κατέθεσε προσωπικά βιώματα από τη διακονία του στο
ιερό βήμα αρχικά, στο αναλόγιο και γενικά μέσα στην Εκκλησία, διαβεβαιώνοντας τα παιδιά που τώρα πραγματοποιούν τα δικά τους δειλά, αλλά σταθερά βήματα στον χώρο της εκκλησιαστικής διακονίας, από το πόστο του ο καθένας, ότι αξίζει κανείς να ζει κοντά στον Χριστό και να γεύεται τους γλυκείς καρπούς της λειτουργικής εμπειρίας.
Η όμορφη αυτή σύναξη επισφραγίστηκε από κοινό δείπνο αγάπης, προσφορά της ενορίας Ευαγγελιστρίας, που βοήθησε όλους να βιώσουν την έννοια της εκκλησιαστικής οικογένειας.

9

Συμμετοχή Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.Θεοφίλου σε αγιασμούς νέων εκπαιδευτηρίων

Ανταποκρινόμενος στις ευγενικές προσκλήσεις των υπευθύνων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού και απηύθυνε πατρικές ευχές στα παιδιά τόσο στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδος (Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009), όσο και στο τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στην πόλη της Λευκάδας (Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2009), με την ευκαιρία της μεταστέγασης των δύο αυτών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε νέα κτίρια.

10

Σεμινάριο Στελεχών Νεανικού Έργου της Ι. Μητροπόλεως: «Η λειτουργική αγωγή των νέων μας»

Το απόγευμα της Πέμπτης, 5 Νοεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Σεμιναρίου Επιμορφώσεως των Στελεχών του Νεανικού Έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νυδριού και στο παρακείμενο Κέντρο Νεότητας της ενορίας Νυδριού και περιχώρων, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου.
Εισηγητής στη δεύτερη αυτή συνάντηση ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, Πρωτοσύγκελλος και Υπεύθυνος Νεότητος της Ι. Μ. Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου, πολύπειρος ως κατηχητής και με σημαντική κοινωνική προσφορά στην περιοχή της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής και ευρύτερα.
Ο π. Χρυσόστομος, με παραστατικό λόγο και πρακτικές προτάσεις, με παρουσίασε το θέμα: «Η λειτουργική αγωγή των νέων μας», επιμένοντας στην ανάγκη ο νέος άνθρωπος, με τη βοήθεια της οικογένειας, του σχολείου και κυρίως σήμερα της Εκκλησίας να βιώσει ως προσωπικό υπαρξιακό γεγονός την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και να αισθανθεί την ένταξή του στην μυστηριακή κοινότητα ως συσσωμάτωση με το Σώμα του Χριστού και κοινωνία με τους αδελφούς. Ειδικότερα χτύπησε το καμπανάκι στους κληρικούς και τους κατηχητές μας, ώστε να μην λησμονούμε ότι βασική αποστολή της Εκκλησίας είναι η σύνδεση των πιστών (ειδικά των νέων) με την λειτουργική ζωή και παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και δευτερευόντως, ως απόρροια αυτής, οι διάφορες κοινωνικές πρωτοβουλίες.
Ακολούθησε ζωντανός διάλογος και στο τέλος, διανεμήθηκε πρωτότυπο βοηθητικό υλικό για τις συνάξεις των παιδικών και νεανικών συντροφιών για όλο τον χρόνο, τόσο για τις συναντήσεις παιδιών Δημοτικού, όσο και για τις συναντήσεις παιδιών Γυμνασίου – Λυκείου.
Τα θέματα που επιλέχθηκαν και φέτος είναι επίκαιρα, ουσιαστικά για την ορθόδοξη χριστιανική αγωγή και προσφέρονται με σύγχρονες αφορμήσεις και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

11

Οι εκδόσεις του Κέντρου Νεότητος

Υπενθυμίζεται ότι εκδόθηκαν πρόσφατα και κυκλοφορούν από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεώς μας δύο βιβλία χρήσιμα για την εκκλησιαστική αγωγή των νέων και των μεγαλυτέρων.
Πρόκειται αφ’ ενός το βιβλίο του θεολόγου και αρχηγού των κατασκηνώσεών μας κ. Άγγελου Γκούνη, «Πολλές οι ιστορίες, μία η Αλήθεια!», μια προσεκτικά και ωφέλιμα σχολιασμένη συλλογή διδακτικών ιστοριών, που αφορούν τον καθημερινό αγώνα του Χριστιανού! Τιμάται 6 ευρώ.
Αφ’ ετέρου για το βιβλίο του διακόνου π. Ιωαννικίου Ζαμπέλη, με τίτλο «Κατηχητικός λόγος και Εκκλησιαστικό βίωμα», μία προσεγμένη συλλογή κειμένων (εισηγήσεων, άρθρων, μελετών κλπ.) που απευθύνονται κυρίως σε κληρικούς και λαϊκούς, που έχουν επωμισθεί το σοβαρότατο έργο της εκκλησιαστικής αγωγής των νέων μας. Τιμάται 9 ευρώ.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις τους διατίθενται για την ενίσχυση του έργου του Κέντρου Νεότητος.

12

«Τα κάλαντα να πούμε για τον Χριστό». Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ι. Μητρόπολης.

Για δεύτερη χρονιά διοργανώθηκε από το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως, χάρη στη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή των ενοριών Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως), Αγ. Νικολάου και Παναγίας των Ξένων από την πόλη της Λευκάδας, Λυγιάς – Κατούνας, Τσουκαλάδων και Μαραντοχωρίου η κεντρική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των παιδιών και των νέων των Ενοριακών Συντροφιών μας, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 19 Δεκεμβρίου 2009 στην αίθουσα εκδηλώσεων του νέου Μουσικού Σχολείου Λευκάδας.
Τα παιδιά αισθητοποίησαν το κλίμα της προσμονής του Μεγάλου Αναμενόμενου με τη ζωντανή παρουσία και δράση τους επί σκηνής και μετέδωσαν στους γονείς και στους φίλους τους ωφέλιμα και ελπιδοφόρα μηνύματα.
Την εκδήλωση «άνοιξαν» με τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ένα σύντομο δρώμενο τα μικρότερα παιδιά, από τις συναντήσεις προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, που οργανώνονται με ευθύνη της ενορίας Αγ. Νικολάου. Ακολούθησαν τραγούδια από παιδική χορωδία με συμμετοχή παιδιών όλων των ενοριών, υπό τη διεύθυνση του π. Βασιλείου Κακλαμάνη, ενώ παρεμβάλλονταν κείμενα που διαβάστηκαν από μαθητές Γυμνασίου των ενοριών Καρυάς, Μαραντοχωρίου και Αγ. Νικολάου Λευκάδος. Μια ομάδα δεκαπέντε μικρών ηθοποιών από όλες τις ενορίες της πόλης της Λευκάδας παρουσίασε το όμορφο θεατρικό δρώμενο «Είναι πράγματι Χριστούγεννα;», δίνοντας το μήνυμα ότι, σε μια γιορταστική περίοδο που όλοι μοιράζουν φανταχτερά και εντυπωσιακά δώρα, τα μόνα δώρα που αξίζουν και μένουν είναι αυτά της Κατανόησης, της Ειρήνης, της Συγχώρεσης και της Αιώνιας Ζωής. Τέλος, το Μουσικό Σύνολο της ενορίας Ευαγγελιστρίας Λευκάδος, με την συμμετοχή μαθητών Λυκείου κ.ά., απέδωσε χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες μουσικές συνθέσεις για πνευστά όργανα.
Την εκδήλωση ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος, ο οποίος συνεχάρη τα παιδιά για την εξαιρετική προσπάθεια και το όμορφο αποτέλεσμα, ενώ απηύθυνε επίκαιρους, πατρικούς λόγους στους συμμετέχοντες.

13

 Σύναξη των εκπαιδευτικών της Λευκάδος για την γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Το βράδυ της Παρασκευής, 29 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του 4ου Δημοτικού Σχολείου στην πόλη της Λευκάδος πραγματοποιήθηκε εορταστική σύναξη των εκπαιδευτικών του νησιού μας, με την ευκαιρία της κοινής εορτής των προστατών των Γραμμάτων και της Ελληνορθόδοξης Παιδείας, Αγίων Τριών Ιεραρχών.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα της σύγχρονης Παιδείας να βρει το βηματισμό της και τόνισε ότι οι μορφές των Τριών Ιεραρχών υπογραμμίζουν την αξία του
προσώπου και του θεανθρωποκεντρικού προσανατολισμού της Παιδείας. Ευχήθηκε δε στους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη στον καθημερινό, δύσκολο αγώνα της διάπλασης των νέων.
Ακολούθησε ολιγόλεπτο μουσικό πρόγραμμα ύμνων και επίκαιρων τραγουδιών, τα οποία απέδωσε η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεώς μας, υπό τη διεύθυνση του π. Βασιλείου Κακλαμάνη.
Ακολούθως, έλαβε το λόγο ο κ. Τριαντάφυλλος Σιούλης, Δρ. Θεολογίας – Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Ηπείρου, Κερκύρας και Λευκάδος, κεντρικός ομιλητής της βραδιάς, με θέμα: «Περί Παιδείας ο λόγος…» Αναφέρθηκε διεξοδικά στις παιδαγωγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί σήμερα εξαιτίας της πολυπολιτισμικής κοινωνίας που έχει διαμορφωθεί και στη χώρα μας. Επισημαίνοντας προσπάθειες περιθωριοποίησης των θρησκευτικών αναφορών και συμβόλων από τον χώρο της σχολικής κοινότητας (και όχι μόνο), στο όνομα μιας διαστρεβλωμένης έννοιας της παγκοσμιοποίησης, επεσήμανε την αξία προτύπων, όπως οι Τρεις Ιεράρχες, που θα βοηθήσουν το νεοέλληνα μαθητή, αυριανό πολίτη της Ευρώπης και του κόσμου, να γνωρίσει σε βάθος την ιστορική του ταυτότητα, χωρίς μισαλλόδοξες τάσεις και κλειστοφοβικά σύνδρομα.
Κατά γενική ομολογία, ήταν μια κατάθεση άποψης με ειλικρίνεια και ευθύτητα, που έδωσε αφορμές προβληματισμού και αυτοκριτικής, αλλά και ενός γόνιμου και ζωντανού διαλόγου για το παρόν και το μέλλον της Εκπαίδευσης σε μια πολυπολιτισμική πραγματικότητα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι αντινομάρχες κ.κ. Ελευθ. Αραβανής και Σπ. Ρεκατσίνας, ο Πρόεδρος του Νομ. Συμβουλίου κ. Άγγ. Βλάχος, ο Δήμαρχος Λευκάδος κ. Βασ. Φέτσης, ο Προϊστάμενος του ΤΕΙ κ. Στύλιος, ο Σχολ. Σύμβουλος Δασκάλων κ. Θ. Ροντογιάννης, ο Δ/ντής Α΄/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Φ. Σάντας, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Ηλ. Βλάχος, διευθυντές σχολείων, κληρικοί και αρκετοί εκπαιδευτικοί, συνταχξιούχοι και πολλοί εν ενεργεία.

14

 Οι σχολικές κοινότητες γιόρτασαν τους προστάτες της Παιδείας

Με εκκλησιασμό των μαθητών και των εκπαιδευτικών και αρτοκλασία τα περισσότερα σχολεία του νησιού μας την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 γιόρτασαν τους προστάτες της Ελληνορθόδοξης Παιδείας, Τρεις Ιεράρχες.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος χοροστάτησε στον Ι. Ναό Αγίου Μηνά Λευκάδος, όπου εκκλησιάστηκαν το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Ενιαίο Λύκειο της πόλης μας. Ευχήθηκε καταλλήλως στα παιδιά και διένειμε αναμνηστικές «ευλογίες». Στη διάρκεια της Θ. Λειτουργίας μίλησε για τις μορφές και τη διδασκαλία των Αγίων Τριών Ιεραρχών ο θεολόγος του 1ου Λυκείου κ. Γεώργιος Χαλκιάς.

15

Εορταστική εκδήλωση για τους εκπαιδευτικούς της Ιθάκης

Στα πλαίσια της ποιμαντικής του φροντίδας και για το δεύτερο μεγάλο νησί της μητροπολιτικής μας περιφέρειας, την Ιθάκη, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος προσκάλεσε σε κοινή σύναξη τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων της Ιθάκης για το απόγευμα της Τρίτης, 2 Φεβρουαρίου 2010 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Ραφαήλ στο Περαχώρι Ιθάκης. Ευλόγησε την πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα, ενώ προσκλήθηκε να μιλήσει η προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Ν. Λευκάδος κ. Ουρανία Σολδάτου, με θέμα: «Ο εκπαιδευτικός ως φορέας διαχρονικών αξιών και προτύπων», μια εισήγηση πρόσφορη σε διάλογο με τους δασκάλους και τους καθηγητές και συμπροβληματισμός για την αγωγή των παιδιών και των νέων μας.

16

 Ημερίδα: «Η περιβαλλοντική αγωγή στους νέους»

Το απόγευμα της Τρίτης, 23 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο πάντοτε φιλόξενο Δημοτικό Σχολείο Σφακιωτών (Λαζαράτα) ημερίδα, με θέμα: «Η περιβαλλοντική αγωγή στους νέους», η οποία απευθυνόταν στα στελέχη του νεανικού έργου της Ι. Μητροπόλεώς μας, καθώς και σε ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.
Η επιμορφωτική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χάρη στην επιστημονική και οργανωτική υποστήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών.
Αφού παρουσίασαν τους στόχους της εκδήλωσης και τον ρόλο του ΚΠΕ Σφακιωτών, η υπεύθυνη του ΚΠΕ κ. Κων/να Παναρίτου και η αναπλ. υπεύθυνη κ. Δήμητρα Κεφαλά παρουσίασαν με εύληπτο και εποπτικό τρόπο το θέμα: «Αρχές, περιεχόμενο και μεθοδολογία της Π.Ε. Καινοτόμες εκπαιδευτικές τεχνικές», ενώ ακολούθησε παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος Π.Ε. για ενοριακές παιδικές συντροφιές με βιωματικές δραστηριότητες με τίτλο: «Τ’ αγιασμένα σπιτάκια του Χριστού» και αντικείμενο τα εξωκλήσια μας από τον δ/ντή του Κέντρου Νεότητος π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη.
Αξιοποιώντας την πλούσια παιδαγωγική εμπειρία και τις καινοτόμες παιδαγωγικές τεχνικές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες, δημιουργώντας υποδείγματα σχεδίων εργασίας (projects) γύρω από τα εξωκλήσια μας.
Ήταν μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν όλοι το κύρος και την σημασία των Κ.Π.Ε. για την περιβαλλοντική αγωγή των μαθητών και των λοιπών κοινωνικών ομάδων της περιοχής μας.

17

 Πραγματοποιήθηκε η εκδρομή μας στην Κορινθία

Το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή που διοργάνωσε το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεώς μας για τους φίλους του με προορισμό τις Ιερές Μονές της Κορινθίας.
Περίπου πενήντα εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν στο ομώνυμό του ησυχαστήριο το ιερό σκήνωμα του Οσίου Παταπίου, ενός Αιγυπτίου στην καταγωγή μεγάλου ασκητή των πρώτων αιώνων, το οποίο μεταφέρθηκε στα Γεράνεια όρη από την Κωνσταντινούπολη, όπου φυλασσόταν, μετά τις ιστορικές περιπέτειες της Ρωμηοσύνης. Ξεκουράστηκαν και γευμάτισαν στην πόλη του Λουτρακίου και κατόπιν επισκέφθηκαν την Ι. Μονή Τιμίου Σταυρού στο χωριό Μαψός, με μια σοβαρή αδελφότητα με πλούσιο πνευματικό έργο και κοινωνική προσφορά, ενώ προσκύνησαν, τέλος, την ιερά εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης στο μοναστήρι Της, στο Χιλιομόδι.
Συνδύασαν έτσι την αναψυχή και την ψυχαγωγία με την πνευματική ωφέλεια και επέστρεψαν γεμάτοι πνευματικές εμπειρίες.

18

 «Πορεία στο ιερό Τριώδιο»

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους πιστούς, νέους στην ηλικία και μεγαλυτέρους, να μυηθούν στο πνευματικό κλίμα και την κατανυκτική εμπειρία της ιεράς περιόδου του Τριωδίου και της Μ. Τεσσαρακοστής, το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεώς μας εξέδωσε το βιβλίο του π. Ιωαννικίου Ζαμπέλη, με τίτλο: «Πορεία στο Ιερό Τριώδιο».
Περιέχει σειρά κειμένων, που αναφέρονται στα πρόσωπα και τα γεγονότα που προβάλλονται καθεμία από τις Κυριακές του Τριωδίου και της Μ. Σαρακοστής, αλλά και περιεκτική αναφορά στις ακολουθίες της περιόδου. Συμβάλλουν έτσι στην κατήχηση και τον καταρτισμό των πιστών.
Κάθε αντίτυπο τιμάται προς πέντε (5) ευρώ. Τα όποια έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της νεανικής κίνησης που δημιουργήθηκε στην μεγαλύτερη τουριστική κωμόπολή μας, το Νυδρί, με τις ιδιαίτερες ποιμαντικές απαιτήσεις, και λειτουργεί ήδη με αξιόλογη ανταπόκριση νέων.

19

 Σε εξέλιξη το 2ο Διενοριακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου

Από το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη το 2ο Διενοριακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου – μέλη των νεανικών συντροφιών από διάφορες ενορίες της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Ολοκληρώθηκε ήδη η φάση των προκριματικών αγώνων. Συμμετείχαν συνολικά δεκατέσσερις ομάδες: οχτώ στην κατηγορία Δημοτικού (Ευαγγελιστρίας, Αγ. Νικολάου και Παναγίας Ξένων Λευκάδος, Μαραντοχωρίου, Σύβρου, Τσουκαλάδων, Σφακιωτών και Καρυωτών) και έξι στην κατηγορία Γυμνασίου (Ευαγγελιστρίας Λευκάδος, Τσουκαλάδων, Κατούνας-Λυγιάς, Αγίου Πέτρου, Σύβρου-Μαραντοχωρίου και Νυδριού). Τις ομάδες συνόδευαν οι υπεύθυνοι κληρικοί και οι συνεργάτες τους.
Τα παιδιά απολαμβάνουν την αληθινή ψυχαγωγία σε αυτή την αθλητική γιορτή που ζουν και κινούνται μέσα στη φιλόξενη αγκαλιά της τοπικής μας Εκκλησίας, βρίσκοντας ένα ακόμη σημείο επαφής με Αυτήν.
Σκοποί της διοργάνωσης είναι να συνειδητοποιήσουν οι αθλούμενοι νέοι ότι η χριστιανική ζωή δεν προβάλλει μόνο στερήσεις και απαγορεύσεις, αλλά αποδέχεται και επικροτεί προτάσεις υγιούς ψυχαγωγίας, καθώς και να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους τους από άλλες ενοριακές ομάδες και να διαπιστώσουν έτσι ότι δεν αγωνίζονται μόνοι τους τον «καλόν αγώνα». Η Εκκλησία μας, παράλληλα με την πνευματική άθληση, ενθαρρύνει και την σωματική άσκηση των παιδιών, με βάση τις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι και ευλογεί τον καθαρό αθλητισμό.
Έτσι, το επόμενο Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010 στο “Lefkada Soccer Club” θα πραγματοποιηθούν από ώρα 11 π.μ. οι ημιτελικοί και ο τελικός αγώνας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόφιλος θα απονείμει τα έπαθλα στους νικητές και σε όλα τα παιδιά αναμνηστικά της συμμετοχής τους.

20

Προβολή ταινίας «Ψηλά στον Ουρανό»

Σε συνεργασία με τον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων», το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεώς μας δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά των ενοριακών συντροφιών να παρακολουθήσουν την ερχόμενη Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010 την παιδική ταινία «Ψηλά στον ουρανό» (ευχάριστη και με εποικοδομητικά μηνύματα) στην προβολή της 12ης μεσημβρινής.

21

 Ημέρα Ατομικών Πρωταθλημάτων

Με το ίδιο σκεπτικό, προγραμματίζεται γιά το πρωί του Σαββάτου, 13 Μαρτίου 2010 και ώρα 10 π.μ. η διοργάνωση της «Ημέρας Ατομικών Πρωταθλημάτων» στο νέο Κλειστό Γυμναστήριο τοῦ Δήμου Λευκάδος, στην περιοχή των Αλυκών (δίπλα στό 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο).
Θα διεξαχθούν παράλληλα τρία πρωταθλήματα, για να καλυφθούν τα ενδιαφέροντα όσο περισσότερων παιδιών γίνεται: 1. Σκάκι, 2. Πιγκ – Πογκ και 3. Παιχνιδιού Γνώσεων.
Οι συμμετοχές αυτή τη φορά είναι ατομικές. Τα παιδιά θα διαγωνισθούν σε τρεις κατηγορίες, ανά ηλικία: α. Δημοτικού (γεν. 1998-2001), β. Γυμνασίου (γεν. 1995-1997), γ. Λυκείου (γεν. 1992-1994). Κάθε παιδί μπορεί να συμμετάσχει το πολύ σε δύο πρωταθλήματα.
Προσκαλούνται να συμμετάσχουν τα μέλη των Ενοριακών Συντροφιών και όλοι οι νέοι της περιοχής της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Θα υπάρξει πάλι φροντίδα για τη μετακίνηση και το πρόγευμα των παιδιών και θα απονεμηθούν έπαθλα, μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής από τον Επίσκοπό μας.

to Top