<>

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος στην Ι. Μητρόπολή μας.

Categories: Τελευταία νέα

Την Κυριακή 24 Ιουνίου τ.ε. ξεκίνησαν οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της Παλλευκαδιακής εορτής της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης, Προστάτου και Πολιούχου της νήσου Λευκάδος και των απανταχού της γής Λευκαδίων.

Επ’ ευκαιρίας της μεγάλης αυτής πανηγύρεως, στο νησί της Λευκάδος βρέθηκε από το Σάββατο 22 Ιουνίου τ.ε., μετά από πρόσκληση του Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου,  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Το Μακαριώτατο συνόδευαν, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπης Αθηνών παν. Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παπαγιάννης και οι ιερολογιώτατοι ιεροδιάκονοι π. Επιφάνιος και π. Ιωάννης. Με την ευκαιρία αυτή ο Δήμαρχος Λευκάδος κ. Κώστας Αραβανής παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου και της συνοδείας σου, στη Νικιάνα Λευκάδας στο οποίο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο βουλευτής Λευκάδας κ. Θοδωρής Σολδάτος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ξενοφώντας Βεργίνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας κ. Ελευθέριος Αραβανής, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Στυλιανός Ρόκκος, Πραξιτέλης Σούνδιας, Νικόλαος Βικέντιος, Αναστάσιος Γαζής, Ευτύχιος Ζουριδάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λευκάδας κ. Γεώργιος Καραλιόλιος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πλήθος πιστών υποδέχτηκε τον προκαθήμενο της Ελληνικής Εκκλησίας στο Μεγανήσι. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος συμμετείχε στην δοξολογία που ακολούθησε στον Ι.Ν. Αγίου Βησσαρίωνος στο Βαθύ. Τον επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας  που συνόδευε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας  υποδέχτηκαν εκτός από το χριστεπώνυμο πλήθος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεώς μας π. Ευάγγελος Αρώνης, οι ιερείς του νησιού μας, ο Δήμαρχος Μεγανησίου κος Ζαβιτσάνος, ο Μεγανησιώτης Ναύαρχος κος Σπύρος Κονιδάρης, η Αντιδήμαρχος κα Καββαδά, δημοτικοί σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Τοπικών κοινοτήτων και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ.  Χάρης Κονιδάρης. Ο  Μακαριώτατος εντυπωσίασε στους πιστούς με τη σοφία, τη γαλήνη και τη μειλιχειότητά του. Στην συνέχεια παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε ο κος Χάρης Κονιδάρης.

Το πρωί,  Κυριακής της Πεντηκοστής 23 Ιουνίου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Παναγίας των Ξένων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Θεοφίλου και συμπροσευχουμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου. Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη μας,  κληρικοί της Ι. Μητροπόλεώς μας και λαϊκοί, κατευθύνθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, όπου έτυχαν αβραμιαίας φιλοξενίας από τον εφημέριο του Ι. Ναού  π. Αθανάσιο Κοσμά ο οποίος πρόσφερε στο Μακαριώτατο αναμνηστικά δώρα και στον Ποιμενάρχη μας  Αρχιερατικό Εγκόλπιο με αφορμή τη συπλήρωση πέντε ετών απο την εις επίσκοπον εκλογή του.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και ξεναγήθηκε στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης, του Μουσείου Ενθυμημάτων του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας. Τον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία του υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού και Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Αναστάσιος Γαζής ο οποίος και έκανε την ξενάγηση. Ο Μακαριώτατος δήλωσε ενθουσιασμένος για τον πλούτο των ενθυμημάτων του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ και συνεχάρη το Πνευματικό Κέντρο για την προσπάθεια που καταβάλλει για τη διατήρηση, ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Λευκάδας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 6:00 μ.μ. έλαβε μέρος στα προπύλαια του Μητροπολιτικού Οικήματος η επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της συνοδείας του από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο, τους ιερείς της Ι. Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου. Η Φιλαρμονική Λευκάδος παιανίζοντας χαιρέτιζε με σεβασμό τον Μακαριώτατο και την Συνοδεία του, ενώ νέοι με τοπικές ενδυμασίες ευλαβικά υποδεχόταν τους υψηλούς επισκέπτες.

Το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος μετά του Ιεροδιακόνου του, ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο Θεόφιλέστατος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος μετά του  Ιεροδιακόνου του, ο  Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών παν. Αρχιμ. κ. Μάξιμος Παπαγιάννης και οι Ιερολογιώτατοι Ιεροδιάκονοι του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου π. Επιφάνιος και π. Ιωάννης.

Στις 8:00 μ.μ. ο Καθηγούμενος και οι μοναχοί της Ι. Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Πεφανερωμένης, ο Ιερός κλήρος και οι ευσεβείς Χριστιανοί υποδέχτηκαν στην είσοδο της Μονής, το Μακαριώτατο και την συνοδεία Του. Αμέσως, εν μέσω χαρμοσύνων κωδωνοκρουσιών και χτύπων ταλάντου και σημάντρου σχηματίσθηκε ιερά πομπή. Φθάνοντας όλοι ενώπιον της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Φανερωμένης γονυκλινείς ασπάσθηκαν την Παναγία και στη συνέχεια πέρασαν στο Καθολικό της Ι. Μονής για τον Μέγα Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπιασκόπου.

Από της 11:00 μ.μ. της Κυριακής μέχρι της 6:00 π.μ. της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος τελέσθηκε στην Μονή ιερά αγρυπνία.

Εν συνεχεία, στις 6:30 π.μ. άρχισε ο Όρθρος και στις 7:30 π.μ. κατέφθασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μετά της Συνοδείας Αυτού, όπου και προεξήρχε κατά την Πολυαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στις 11:00 π.μ. με λιτανευτική πομπή η Πάνσεπτη Ιερά Εικόνα «πέρασε» ανάμεσα από το ευλογημένο πλήθος των προσκυνητών ευλογώντας και αγιάζοντας όλους. Την Θεοτόκο συνόδευαν ο Μακαριώτατος και οι παρευρισκόμενοι Αρχιερείς, ο ιερός κλήρος της Λευκάδος, οι φορείς του νησιού, νέοι ενδεδυμένοι με στολές ιεροπαίδων, η Φιλαρμονική Λευκάδος και οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες. Όταν η Παναγία επέστρεψε στην θέση της σήμανε το τέλος της Θείας Λειτουργίας.

Εκείνο που θα θέλαμε να σημειώσουμε είναι το πλήθος των προσκυνητών και η αντοχή της αναμονής τους στη σειρά μέχρι να φθάσουν στον θρόνο της «Κυράς».Εκεί, στο δροσιστικό και θεραπευτικό ίσκιο της Παναγίας, ο αγχωμένος και πικραμένος άνθρωπος βρίσκει παρηγοριά, ελπίδα και δύναμη.