<>

Ο πρώτος εορτασμός της μνήμης του Αγίου ενδόξου Εθνοϊερομάρτυρος Ευγενίου, Μητροπολίτου Αγχιάλου του Ιθακησίου στην Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Καθαρών Ιθάκης.

Categories: Τελευταία νέα

Τηρουμένων των προστατευτικών προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού και με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής Ε´ Νηστειών, 10 Απριλίου 2022 στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Καθαρών Ιθάκης Δισαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β΄, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου, με την ευκαιρία της επίσημης αγιοκατατάξεως του Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτου Αγχιάλου Ευγενίου (Καραβία) του Ιθακησίου υπό της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία μάλιστα όρισε ως ημέρα μνήμης του την 10η Απριλίου, ημέρα του απαγχονισμού του από τους Τούρκους.

Τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Μόσχος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ιθάκης Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Χριστόδουλος Τριλίβας, οι υπόλοιποι κληρικοί της νήσου καθώς και ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς μας Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης. Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν ο Έπαρχος Ιθάκης κ. Αθανάσιος Λιβιτσάνης, ο Δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσιος Στανίτσας, o Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιθάκης Υπαστυνόμος Α’ κ. Στέφανος Τρατάρης, ο Υπολιμενάρχης Ιθάκης Ανθυποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος κ. Χρήστος Παππαθανασίου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ιθάκης Ανθυποπυραγός κ. Δημήτριος Αντωνοπουλος, ο Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος της Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης κι ευσεβείς πιστοί από όλο το νησί. Κατἀ την διάρκεια της Αρχιερατικής Θεία Λειτουργίας αναγνώσθηκε από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκιο η Πραξη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αγιοκατάταξη του Μητροπολίτη Αγχιάλου Αγίου Ευγενίου του Ιθακησίου
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο Β΄ με εγκάρδιους λόγους αδελφικής αγάπης, τους οποίους εκείνος ανταπέδωσε, αναφερθείς στους πολυετείς δεσμούς που τους συνδέουν από την κοινή διακονία τους στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου, τονίζοντας ότι στο πρόσωπό του συνδυάζονται οι αρετές της καλωσύνης, της ευγένειας, της αγάπης, της επιείκειας, της υπομονής και της συγωρητικότητας, καθώς και το γνήσιο Εκκλησιαστικό φρόνημα.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ αναφέρθηκε στους δεσμούς που συνδέουν τη Σύρο, την Ομηρική Συρίη, με την Ιθάκη, στο πρόσωπο του πιστού χοιροβοσκού του Οδυσσέα Εύμαιου, ο οποίος κατήγετο από βασιλική οικογένεια του νησιού, όπως αναφέρεται στη ραψωδία Όμικρον της Οδύσσειας. Ομίλησε, επίσης, για την ανύψωση της Ιθάκης στο χώρο του ιδανικού και των συμβολισμών που έχει προσλάβει ως έκφραση νοσταλγίας για την πατρίδα και αραξοβόλι από τις περιπέτειες της ζωής. Αναφερθείς δε στον τιμώμενο Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Αγχιάλου Άγιο Ευγένιο, επεσήμανε ότι εκείνος βίωσε την προτροπή του Κυρίου, όπως αναφέρεται στην Κυριακάτικη Ευαγγελική περικοπή, να είναι, δηλαδή διάκονος του λαού, ακολουθών το παράδειγμα Του, ο Οποίος δεν ήρθε «διακονηθήναι αλλά διακονήσαι και δούναι την ψυχή Του αντίλυτρο ψυχών», εγκλωβισμένων στον εγωισμό και την αυταρέσκεια. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι ο εορτασμός του Αγίου Ευγενίου δίνει δύο διδαχές: να είμαστε ταπεινοί στη διακονία των συνανθρώπων μας και να αποφεύγουμε τις φευγαλέες και εφήμερες κενοδοξίες και αφού μετέφερε την ευλογία της Παναγίας της Μεγαλόχαρης από την Τήνο και της Θεοσκεπάστου από την Άνδρο, κάλεσε τους Ιθακησίους να τιμούν το συμπατριώτη τους Άγιο Ευγένιο, δίνοντας μάλιστα και το όνομά του στα παιδιά τους. Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την πρόσκλησή και την αβραμιαία φιλοξενία και του ευχήθηκε ο Άγιος Ευγένιος να προσεύχεται για την άλυπη, καρποβριθή, θεοφιλή και πολυχρόνιο Αρχιερατεία του. Τέλος, έλαβε χώρα η τελετή καθιερώσεως της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Ευγενίου, την Ακολουθία του οποίου συνέθεσε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης.

—————————————————-