<>

Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΚ ΚΟΝΙΤΣΗΣ

'Αγιος Ιωάννης ο εκ Κονίτσης

Ο Αγιος νεομάρτυρας Ιωάννης γεννήθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου γύρω στα 1790. Oι γονείς του ήταν Μωαμεθανοί. Ο ίδιος ονομάστηκε Χασάν και ήταν δερβίσης (Τούρκος ιερωμένος), όπως άλλωστε και ο πατέρας του.

Σε νεαρή ηλικία πηγαίνει στο Βραχώρι (σημερινό Αγρίνιο). Εκεί συντελείται μέσα του αγίου μεταβολή και ασπάζεται τον Χριστιανισμό.

Για τον φόβο των ομοπίστων του, περνάει στην αγγλοκρατούμενη τότε Ιθάκη, κατηχείται στην Ορθόδοξη Πίστη, δέχεται το Αγιο Βάπτισμα και λαμβάνει το όνομα Ιωάννης.

Κατόπιν πηγαίνει στο χωριό Μαχαλάς (σημ. Φυτείες) του Ξηρομέρου, όπου δημιουργεί οικογένεια και εργάζεται σαν αγροφύλακας.

Ύστερα από προδοσία οδηγείται στο Αγρίνιο, όπου θαρραλέα ομολογεί την πίστη του, βασανίζεται σκληρά και ασποκεφαλίζεται κάτω από τον πλάτανο του Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου στις 23 Σεπτεμβρίου 1814. Το 1974 βρέθηκαν τα τίμια λείψανά του σε μυστική κρύπτη στην Ι. Μονή Προυσού.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ἦχος Αʹ. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τῆς Κονίτσης τόν γόνον, Βραχωρίου τό καύχημα,
καί Χριστοῦ ὁπλίτην τόν νέον, Ἰωάννην τιμήσωμεν·
ἐκ ῥίζης γάρ δυσώδους προελθών,
ἐνήθλησε λαμπρῶς ὑπέρ Χριστοῦ,
καί κινδύνων ἐξαιτεῖται ἀπαλλαγήν,
τοῖς πρός αὐτόν κραυγάζουσιν·
δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν,
δόξα τῷ σέ στεφανώσαντι,
δόξα τῷ χορηγοῦντι διά σοῦ,
ἡμῖν παθῶν ἐκλύτρωσιν.

(Ερμηνεία:

Το γέννημα της Κόνιτσας, το καύχημα του Βραχωρίου και νέο στρατιώτη του Χριστού, τον Ιωάννη, ας τιμήσουμε. Διότι, αν και προήλθε από κάκοσμη ρίζα (γενιά), αγωνίστηκε λαμπρά για τον Χριστό και ζητάει να απαλλαγούν από τους κινδύνους όσοι αναφωνούν σ’ αυτόν: Δόξα σ’Αυτόν που σε ενίσχυσε. Δόξα σ’ Αυτόν που σε στεφάνωσε. Δόξα σ’Αυτόν που μας χορηγεί διαμέσου εσένα την λύτρωση από τις συμφορές.)

Η μνήμη του τιμάται στις 23 Σεπτεμβρίου.

to Top