<>

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

Πασίγνωστο τουριστικό θέρετρο είναι σήμερα ο παραδοσιακός οικισμός του Αη-Νικήτα, στα ΒΔ του νησιού της Λευκάδας. Λιγότερες από πενήντα ψυχές κατοικούν εκεί τον χειμώνα, όμως το καλοκαίρι φιλοξενεί πάνω από δυο χιλιάδες επισκέπτες.

Η ηλικία του ανέρχεται σε δυο περίπου αιώνες. Παλιότερα, λιγοστές καλύβες υπήρχαν στο μέρος εκείνο για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των γύρω χωριών που διατηρούσαν ελαιοκαλλιέργειες στην περιοχή. Προφυλάσσονταν έτσι από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και εξοικονομούσαν χρόνο για τις εργασίες τους.

Το χωριό οφείλει το όνομά του στον Άγιο Νικήτα, Αρχιεπίσκοπο Χαλκηδόνος.

Σύμφωνα με την παράδοση, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο ναός του Αγίου, παλιότερα υπήρχαν βράχια. Εκεί βρέθηκε κατά τρόπο θαυμαστό μία εικόνα που παριστούσε κάποιον Αγιο, επίσκοπο όπως έδειχνε η αμφίεσή του, και έφερε την επιγραφή «Αγιος Νικήτας».

Όταν πήγαν την εικόνα στον Μητροπολίτη του νησιού, εκείνος δεν ήξερε για ποιόν Αγιο επρόκειτο. Ο μόνος Αγιος Νικήτας που γνώριζε από τα αγιολόγια ήταν μάρτυρας και όχι επίσκοπος. Ήρθε λοιπόν σε επικοινωνία με μονές του Αγίου Όρους, όπου βρίσκονται λεπτομερέστεροι κατάλογοι με τα ονόματα των Αγίων, και από εκεί έμαθε ότι επρόκειτο για τον Αγιο Νικήτα, Αρχιεπίσκοπο Χαλκηδόνος.

Ο Αγιος Νικήτας έζησε τον όγδοο αιώνα μ.Χ. στην Χαλκηδόνα της Βιθυνίας -περιώνυμη πόλη, χτισμένη απέναντι από την Κωνσταντινούπολη. Διετέλεσε Μητροπολίτης Χαλκηδόνος για κάποια χρόνια, μεταξύ των ετών 726 και. 775, ενώ η έριδα της Εικονομαχίας βρισκόταν σε εξέλιξη. Ασφαλώς έδωσε και. τη δική του μαρτυρία για την ορθή πίστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλούμε από τις αφιερωμένες στον Αγιο ακολουθίες, διακρίθηκε για την αγάπη του στον Θεό και τον άνθρωπο, την φιλοξενία που αφειδώς παρείχε, την απλότητα, την υπομονή, την πραότητα, την ακακία. Ήταν άνθρωπος άσκησης και προσευχής. Σώζονται ακόμη και κώδικες με εννέα ομιλίες του Αγίου πάνω σε ευαγγελικά χωρία.

Μαζί του έζησαν οσιακά και οι συγγενείς του Ιγνάτιος (αδελφός του επισκόπου Αγ. Νικήτα), Νικήτας και Φαυστίνος.

Ενδέχεται μάλιστα να παραιτήθηκε από τον επισκοπικό θρόνο της Χαλκηδόνας και να αποσύρθηκε σε κάποια μονή της Παλαιστίνης για να επιδοθεί αποκλειστικά σε ασκητικούς αγώνες. Κατόπιν, παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο.

ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟΝ

Το Λευκάδος νήσου κλέος λαμπρόν, καί τής Εκκλησίας, τήν κρηπίδα καί οφθαλμόν, καί τής έπωνύμου αυτού κώμης σωτήρα, Νικήταν Ίεράρχην πάντες ύμνήσωμεν.

(Ερμηνεία:

Την λαμπερή δόξα της Λευκάδας, το θεμέλιο και το μάτι της Εκκλησίας και σωτήρα του χωριού που έχει το όνομά του, τον Ιεράρχη Νικήτα, ας υμνήσουμε όλοι.)

to Top