<>

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΟΙΝΟΣ ΑΙΩΝΙΟΣ ΣΕ ΑΣΚΟΥΣ ΚΑΙΝΟΥΣ»

Categories: ΟΜΙΛΙΕΣ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Πανοσιολογιώτατοι, Αιδεσιμολογιώτατοι και Ιερολογιώτατοι Πατέρες και αγαπητοί Αδελφοί εν Κυρίω, που αφιχθήκατε με τη Χάρη του Θεού σήμερα στο νησί μας,

Αγαπητοί Πατέρες και Αδελφοί της καθ’  ημάς Ιεράς Μητροπόλεως,

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Ξενοδόχων,

Αγαπητοί μου,

 

«Σήμερον η Χάρις του Αγίου Πνεύματος ημάς συνήγαγεν» στο ευλογημένο νησί της Λευκάδας μας, κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του νεανικού έργου που η Αγία μας Εκκλησία επιτελεί δι’ υμών όλων –και άλλων ακόμη πολλών-  στις οικείες Ιερές Μητροπόλεις σας.

Ξεκινάμε, λοιπόν, με την ευλογία του Πανάγαθου Θεού και κάτω από την σκέπη της πολιούχου μας, Παναγίας της Φανερωμένης, αυτή την τριήμερη συνάντηση συν-εργασίας, με στόχο διττό: αφ’ ενός να ωφεληθούμε όλοι αμοιβαία από την επικοινωνία, από τη γνωριμία με άλλους αδελφούς που δε γνωρίζαμε όλοι προσωπικά, αλλά σίγουρα είχαμε ακούσει για το έργο τους, από την ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών, από την πρακτική άσκηση σε ομάδες πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές, πρωτίστως δε από τη μετοχή μας από κοινού στην Ευχαριστιακή Τράπεζα και αφ’ ετέρου να γνωρίσετε κι εσείς καλύτερα το νησί της Λευκάδας και γενικότερα τη Θεόσωστη Επαρχία μας (που περιλαμβάνει ακόμη την Ιθάκη, το Μεγανήσι, τον Κάλαμο, τον Καστό και τα μικρότερα, αλλά εξίσου όμορφα, νησάκια)· να το γνωρίσετε ως έναν τόπο πλούσια χαριτωμένο από το Θεό, προικισμένο με μακραίωνη πνευματική παράδοση, αγιολογικούς θησαυρούς και εκκλησιαστική κληρονομιά που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά μαζί με τους συνεργάτες, τους ενορίτες, τις οικογένειες, τους φίλους και τους γνωστούς σας.

Με λίγα λόγια, επιδιώκουμε και οι δικοί μας κατηχητές, Ιερείς και λαϊκοί, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν αγωνίζονται μόνοι στο σκάμμα της κατηχητικής διακονίας, αλλά υπάρχουν και άλλοι αδελφοί εν Χριστώ, με τις ίδιες αγωνίες, κοινά οράματα, παρόμοιους προβληματισμούς, παρεμφερή προβλήματα σε άλλα μέρη της πατρίδας μας. Θέλουμε όμως ακόμη κι εσείς ό,τι καλό είδατε σ’ αυτή την ευλογημένη γωνιά της ελληνικής γης να το διακηρύξετε επιστρέφοντας «επί τα ίδια» και να γίνετε άτυποι, αλλά ουσιαστικοί πρεσβευτές της Λευκάδας στις κατά τόπους Εκκλησίες σας.

Από πολύν καιρό προγραμματίζαμε με τον αξιότιμο κύριο Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης, διάφορες αντικειμενικές δυσκολίες όμως δεν μας το επέτρεψαν μέχρι σήμερα! Θέλαμε να προσκαλέσουμε κληρικούς απ’ όλη την Ελλάδα για την προβολή του νησιού μας ως προορισμού προσκυνηματικών περιηγήσεων, με σκοπό την προώθηση του λεγόμενου «προσκυνηματικού»  ή «θρησκευτικού» τουρισμού στη Λευκάδα. Μη σκανδαλίζεσθε, διότι κάτι τέτοιο είναι αμφίδρομα ωφέλιμο: και ο τουρίστας θα ωφεληθεί με όσα θα βοηθηθεί να ζήσει κοντά στα γραφικά εξωκλήσια, τα παλαίφατα μοναστήρια ή τα παραδοσιακά πανηγύρια μας και η τοπική κοινωνία θα βοηθηθεί να σταθεί όρθια μέσα στις συμπληγάδες της πολυδιάστατης κρίσης, με την καλλιέργεια μιας τόσο ποιοτικής, εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

Η αφορμή, λοιπόν, δόθηκε!

Τον περασμένο Σεπτέμβριο διεξήχθη στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας με την πρωτοβουλία και την ευθύνη της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος το Πανελλήνιο Συνέδριο Στελεχών Νεανικού Έργου. Συζητήθηκαν πολλά και μάλιστα σε ολιγομελείς ομάδες, κάτι που έκανε ξεχωριστή τη συνάντηση αυτή. Η τετραμελής αντιπροσωπεία της Ι. Μητροπόλεώς μας μάς μετέφερε την πολύτιμη αυτή εμπειρία, μας μίλησαν για τους αξιόλογους εργάτες του αμπελώνος του Κυρίου που γνώρισαν εκεί, την ανάγκη ανανέωσης του υλικού και των πρακτικών της Κατήχησης –ανάγκη που και εμείς διαπιστώνουμε και, μέσω του Κέντρου Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας, αγωνιζόμαστε να «θεραπεύουμε». Θελήσαμε, λοιπόν, να μετακενωθεί όλη αυτή η εμπειρία και η προβληματική και στην τοπική μας Εκκλησία με το τριήμερο που τώρα αρχίζει.

Θέλουμε να σκεφθούμε όλοι μαζί και να ανταλλάξουμε ιδέες, προτάσεις και εμπειρίες για το πώς ο Αιώνιος Οίνος που η Εκκλησία κομίζει στον κόσμο μέσα στην αέναη ροή του χρόνου, το Σώμα του Χριστού δηλαδή, πώς θα κατατεθεί και στο σημερινό άνθρωπο ως πρόταση ζωής για να ζήσει αυτός ο κόσμος και ως δυναμική πραγματικότητα, ως πρόγευση της Βασιλείας των Ουρανών εδώ και τώρα, μέσα σε «ασκούς καινούς», με εξωτερικές μορφές, δομές και σχήματα προσιτά και οικεία στο σύγχρονο οδοιπόρο του βίου, και μάλιστα σ’ αυτόν που βρίσκεται στην αφετηρία, στο νέο άνθρωπο!

Να, λοιπόν, που ήρθε «το πλήρωμα του χρόνου» και χάρη στην έμπρακτη στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, με την οποία συνδιοργανώνουμε αυτό το τριήμερο, αλλά και του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας με τον τρόπο τους συμβάλουν στη διοργάνωση, γίνεται πράξη η συνάντηση αυτή που οραματισθήκαμε και για την οποία αρκετό καιρό τώρα δουλεύουν με όρεξη και χαρά, εθελοντικά, πολλοί νέοι άνθρωποι, κληρικοί και λαϊκοί, άξιοι όλοι των πατρικών επαίνων και της ολοκάρδιας ευχαριστίας μας, καταβάλλοντας διπλόν αγώνα: από τη μία να οργανωθεί η εδώ υποδοχή και φιλοξενία σας με τρόπο που θα σας ευχαριστήσει και από την άλλη να διαμορφωθεί εγκαίρως αυτό το κτίριο, η «Καταφυγή», όπως από σήμερα θα ονομάζεται αυτός ο τόπος επικοινωνίας, κοινωνίας προσώπων, που για πρώτη φορά ανοίγει έτσι στο ευρύ κοινό και τίθεται στη διάθεση της τοπικής Εκκλησίας και κοινωνίας ως ένα ακόμη εργαλείο στην άσκηση της ποιμαντικής της διακονίας.

Ενημερωτικά να σας πω ότι το όμορφο αυτό κτίριο, το παλαιό Μητροπολιτικό Μέγαρο, το έχει εκμισθώσει και πάλι η Ιερά Μητρόπολή μας από το κληροδότημα Καρίνταβα, προκειμένου να διεξάγονται εδώ ποικίλες δράσεις διαλόγου και επικοινωνίας, πρωτίστως με τη νέα γενιά, αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Δεν θα ήθελα να σας πω περισσότερα στην έναρξη του τριημέρου, παρά μόνο να σας καλωσορίσω, να ευχηθώ ο Θεός μας να ευλογήσει τις εργασίες του, ώστε να αποδώσουν καρπούς, να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας, καθώς και τους εν Χριστώ αδελφούς μου, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες σας που ενέκριναν τη συμμετοχή σας και να σας παρακαλέσω να διαδώσετε παραπέρα όσα θα ζήσουμε, θα πούμε και θα ακούσουμε όλοι μαζί τις ημέρες αυτές.

Ο Θεός να σας ευλογεί και η Κυρία Θεοτόκος η Πεφανερωμένη να σας σκεπάζει!